Hallå där Maria Jansson

Maria Jansson

Hallå där Maria Jansson! Med anledning av att du är nominerad till Årets UF-lärare vill vi passa på att lära känna dig lite bättre.

Vad jobbar du med på Sötåsen och hur länge har du jobbat hos oss?
Jag är lärare i ämnet Entreprenörskap och även kursen Företagsekonomi 1. Jag jobbar främst på Sötåsen men är även en dag i veckan på Axevalla Hästcentrum. Jag är relativt ny fortfarande, har arbetat på Sötåsen i ca åtta månader.

Vad har du för bakgrund?
Jag är nyexaminerad lärare sedan januari i år så har studerat mycket de senaste åren, bland annat i samband med föräldraledigheter med mina fyra barn. Har även haft VFU i tjänst på Vadsbogymnasiet innan. Tidigare har jag drivit företaget Espelunden där jag produktutvecklade, producerade och sålde en egendesignad arbetsoverall. Jag har även en bakgrund som avbytare på kogårdar samt hästföretagare. Plus flera år som projektansvarig på Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg.

Vad är det bästa med att vara gymnasielärare?
Klyschigt svar kanske men för mig är det verkligen att få lära känna alla fina elever, att följa deras företags-/projektresor och se dem utvecklas, det är stort!

Hur är det att jobba med skolans UF-företagare?
Jag tror aldrig jag kommer känna mig fullärd för alla elever är så olika och har olika förutsättningar och behov. Som lärare möter jag nästan dagligen utmaningar som kräver en alldeles egen och unik lösning som jag och eleverna behöver lösa tillsammans. I morgon, torsdag (30 mars), ska vi till exempel ha ett säljtillfälle på torget i Töreboda och idag har snön vräkt ner och då ställs både min och elevernas entreprenöriella förmåga på prov i hur vi bäst lägger upp det för göra ett så bra evenemang som möjligt trots att inte förutsättningarna blev som vi hade önskat.

Du är nominerad till Årets UF-lärare, hur känns det?
Det finaste med det tycker jag är att veta att det är mina elever som har nominerat mig, att åtminstone några av dem tycker att jag gör ett bra jobb är stort. Jag önskade att fler lärare kunde få liknande nomineringar/priser i deras ämnen för att i högre grad uppmärksamma allt fantastiskt arbete som mina kollegor genomför varje dag.