Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Växtkraft i Mularp

Entreprenörsandan är stark i Mularp utanför Falköping. Kanske är det något i vattnet? Unga paret Anders Nilsson och Sara Wallemyr är båda uppvuxna i området och driver ett framgångsrikt lantbruksföretag tillsammans. Deras koncept är så pass lyckat att de till och med fått pris för det.

Anders Nilsson var ”den yngre grabben nästgårds” då Sara Wallemyr växte upp i sitt föräldrahem i Mularp, då Anders spenderade mycket tid hos sin morbror som bodde ett stenkast bort. Men sedan tog deras liv separata spår. Sara hade egentligen inget intresse för de gröna näringarna förrän i 25-årsåldern, då hon började läsa en utbildning inom vindkraft på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, BYS. Under sin LIA (Lärande i Arbetslivet) fick hon jobb direkt och hoppade av utbildningen.

Grannpojken hade vuxit upp
2013 råkade Sara på grannpojken Anders igen och kärlek uppstod. Anders hade på sitt håll odlat lantbruksintresset:
– Jag köpte som 18-åring min första skogsfastighet och startade enskild firma inom skog och lantbruk, berättar han.

Det kommande året kände Sara att hon också kunde tänka sig en framtid inom de gröna näringarna och beslutade sig för att läsa till agrotekniker på BYS. Två år senare startade de ett gemensamt lantbruksföretag och arrenderade Anders morbrors gård Skattegården, där de bor idag med lilla ettåriga dottern Siri.
– Vi har även köpt granngården Svartarp och brukar nu totalt cirka 150 hektar. Vi har hittat olika sätt att försörja oss på och är väldigt glada över att kunna leva det här livet, berättar Sara.

Diversifierat lantbruk
Deras verksamhet är ett diversifierat lantbruk som står på flera ben. Förutom skogsbruk och spannmål har de utökat med köttdjursproduktion, askåterföring och är nu inne på tredje året med jordgubbsodling. I produktionen används inga onödiga gifter:
– Vi använder biologiska växtskydd så långt det går. Ett intressant exempel på en modern, miljövänlig bekämpningsmetod mot svampangrepp är till exempel att vi tar våra vänner bina till hjälp. När varje bi lämnar kupan måste det passera en plats där ett biologiskt växtskydd hamnar på biet. Sedan lämnar biet en liten dos av medlet på varje blomma som det pollinerar. Effektivt och resurssnålt, berättar Sara.

Fick pris av LRF
I år fick Anders och Sara LRF Ungdomens pris Ung växtkraft, för deras gemensamma engagemang för en levande landsbygd och imponerande utveckling av företaget.
– Det känns naturligtvis fantastiskt att bli uppmärksammade på det viset, säger hon och berättar att de gärna vill inspirera andra unga att satsa på lantbruket och inte avskräckas av alla olyckskorpar som kan kraxa.
– Många unga som vill bli lantbrukare får ofta höra att det måste vara så stort – arealer eller besättningar – för att det ska gå runt. Men det går att börja i liten skala och sedan bygga på – så har ju vi gjort!  

Fakta:
Namn: Anders Nilsson och Sara Wallemyr
Bor: Skattegården i Mularp
Verksamhet: Sara & Anders Lantbruk AB, med köttdjur, spannmål, skogsbruk, askåterföring, jordgubbsodling och entreprenadverksamhet
Familj: Dottern Siri, ett år
Andra intressen: Sara har även fyra hästar, varav tre är egen uppfödning.


Senast uppdaterad: 2018-06-28 13:32