Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt

Notiser och pressmeddelanden om regional utveckling.

Aktuellt

Arbetslöshet och varsel juli
Under juli varslades cirka 3 600 personer i Sverige varav knappt 500 i Västra Götaland, vilket är färre än under de senaste månaderna. Arbetslösheten ökade under sista veckan i juli med 200 personer.
Arbetslöshet och varsel v 28
Mellan 1-10 juli har preliminärt 2 400 personer varslats i Sverige, varav ca 250 personer i Västra Götaland. Totalt är nu 77 100 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8,7 procent av arbetskraften.
Arbetslöshet och varsel v 27
Till och med den 26:e juni har 10 700 personer i Sverige varslats, varav 2 200 i Västra Götaland. Totalt är 74 800 personer öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8,5 procent av arbetskraften i Västra Götaland.
Arbetslöshet och varsel v 26
Totalt under perioden mars-19:e juni har 86 500 personer varslats i Sverige varav 15 600 i Västra Götaland. Antalet arbetslösa har ökat från 59 600 i slutet på mars till 74 400 i juni till och med 22:a juni.
54 miljoner till omställning i kompetens i västsvenskt näringsliv
Göteborgsregionen har tilldelats 54 miljoner kronor för att genomföra olika satsningar kring kompetensomställning till näringslivet. Tack vare ett gediget samarbete mellan flera aktörer har man identifierat vad som behöver göras.
Avsiktsförklaring främjar biogas i Fyrbodal
Västra Götalandsregionen (VGR), Västtrafik och Fyrbodals kommunalförbund har tillsammans undertecknat en avsiktsförklaring för att fortsatt främja biogas i Fyrbodal. Nämnder och styrelser är eniga om att regiontrafiken ska köra på biogas och att produktion och användning av biogas spelar en fortsatt viktig roll som en del i omställningen till oberoende av fossila drivmedel för att klara klimatmålen.
Arbetslöshet och varsel v 25
T.o.m. den 19:e juni har 8 700 personer i Sverige varslats, varav 1 800 i Västra Götaland. Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 25 (15/6 - 21/6) med 1 300 personer, ungefär som veckorna innan.
Utökat stöd till kulturföretag med anledning av covid-19
Covid-19 har slagit hårt mot flera kulturföretag i Västra Götaland, som förlorar inkomster och arbetstillfällen. Västra Götalandsregionen förstärker därför utlysningen till kulturella och kreativa näringar med ytterligare 4,5 miljoner kronor. Pengarna har fördelats till 13 organisationer som kommer att genomföra projekt med fokus på företags- och kompetensutveckling. De förväntas genom sina insatser att nå uppemot 500 företag och över 1000 individer.
Kulturarbetare får kompetensutveckling som stöd under covid19
Västra Götalandsregionen delar ut 100 utbildningsstipendier till konstnärer och kulturutövare på grund av förlorade arbetstillfällen under pandemin. Med ersättningen som stipendiet innebär kan stipendiaterna välja en eller flera av tre digitala kurser som kompetensutveckling. I höst öppnar kurserna för alla konstnärer och kulturutövare som vill ta del av dem kostnadsfritt utan stipendium.
Webbinarium Tillgången på mat i ljuset av coronapandemin, 11 juni
11 juni arrangerade Västra Götalandsregionen tillsammans med Reväst webbinariet Tillgången på mat i ljuset av coronapandemin om dagens livsmedelssystem och livsmedelsförsörjning vid kriser.
Utvecklingscheckar för forskningsprojekt i åtta företag
Det var rekordstort intresse för vårens utlysning av Västra Götalandsregionens FoU-kort. Sexton ansökningar kom in och åtta kunde beviljas. De åtta beviljade ansökningarna har stor spridning, från Gullspång till Göteborg och från branscher som läkemedel, livsmedel, transport, lager och så kallad ”ed-tech”.
Högt tryck på VGR:s stöd för affärsutveckling med anledning av Covid-19
I ett led att stötta företagen i Västra Götaland med anledning av Covid-19, har VGR genomfört flera riktade satsningar, däribland utlysningen affärsutvecklingscheck. Utlysning utformades utifrån företagsutveckling och lokal samverkan i åtanke där företag ställer om för att möta de behov som samhället står inför.
Västra Götalandsregionen satsar på kunskapscentrum i Skaraborg
Projektet ska vidareutveckla ett produktionstekniskt laboratorium vid ASSAR Industrial Innovation Arena vilket stärker regionens möjligheter för tillverkning av elmaskiner till elfordon. Beslut om finansiering med 21 miljoner kronor fattades torsdagen den 4 juni av Västra Götalandsregionen.
Arbetslöshet och varsel v 23
Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 23 (1/6 - 7/6) med 1 700 personer. Första veckan i juni varslades knappt 3 100 personer i Sverige varav 560 i Västra Götaland.
Aktuella västsvenska perspektiv på nationella förutsättningar
Den 5 juni var gruppledarna i Västra Götalandsregionen värd för ett digitalt möte med riksdagsledamöterna från Västra Götaland. Tidigare har dessa sammankomster varit fysiska möten och medan formerna och förutsättningarna nu har ändrats, består vikten av samarbete och dialog för gemensamma västsvenska intressen i nationella frågor. Det senaste mötet hölls innan årsskiftet och förutsättningarna och läget i Västra Götaland, Sverige och världen har skakats om rejält sedan dess av den rådande pandemin.
Arbetslöshet och varsel v 22
8 600 personer varslats i Sverige till och med 29 maj, varav 2 200 i Västra Götaland, och den största andelen av dessa finns inom tillverkningsbranschen. Totalt är 70 000 personer öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 8 procent av arbetskraften i Västra Götaland.
Västsverige storsatsar för hållbar omställning
Coronakrisen har ställt oss inför mycket stora utmaningar på både kort och lång sikt. Parallellt med att vi parerar de omedelbara effekterna för både företag och anställda måste vi blicka framåt. Västsverige investerar nu för att accelerera omställningen mot en hållbar industri- och kunskapsregion och för att ta oss snabbare ur krisen, skriver bland andra Johnny Magnusson (M) och Helen Eliasson (S), regionstyrelsen Västra Götalandsregionen i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Vinnaren av Unga Landsbygdspriset i Väst 2020
Nu har Västra Götalandsregionens pris Unga Landsbygdspriset i Väst 2020 delats ut till det andra företaget av två vinnare, Marcus Karlsson, H Karlsson Charkuterifabrik/Peas of Heaven i Härryda. Hans tips till andra unga entreprenörer är att det viktigaste är att aldrig stanna upp utan bara köra! Och att man måste göra misstag för att vinna.
Så kan vi se på resultat och effekter av sociala investeringar
Det var en annorlunda konferens som genomfördes 28 maj. Istället för ett rum fullt med konferensdeltagare stod talarna inför ett tomt rum med deltagare som följde konferensen via webben. På konferensen lyftes frågan om hur vi kan mäta effekter av sociala investeringar. Tillsammans vände och vred talarna på perspektiven, diskuterade och delade sina erfarenheter av att genomföra och mäta sociala investeringar.
Vinnare av Unga Landsbygdspriset i Väst 2020
Nu har Västra Götalandsregionens pris Unga Landsbygdspriset i Väst 2020 delats ut till det första företaget av två, Stekosterian i Skara som drivs av Filip Larsson och Sara Runsten. Deras tips för framgång till andra unga entreprenörer är att det är bara att köra. "Gör först och tänk sen!"
Arbetslöshet och varsel v 21
Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 21 (18/5 - 24/5) med 850 personer, vilket är ungefär som veckan innan men lägre än under veckorna 14-19. Till och med den 22:a maj har 6 900 personer varslats i Sverige varav 1 900 i Västra Götaland.
Välkommen på webbsänd konferens om sociala investeringar 28 maj
28 maj kl. 13-16 webbsänder vi konferensen Sociala investeringar – resultat och effekter.
IPBES vinner Win Win Gothenburg Sustainability Award
Ett av världens främsta hållbarhetspriser riktar strålkastarljuset mot en av framtidens ödesfrågor – hotet mot den biologiska mångfalden. Idag, på biologiska mångfaldens dag, tillkännages Internationella Forskarpanelen för Biologisk Mångfald och Ekosystemtjänster, IPBES, som årets vinnare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award och prissumman på 1 miljon svenska kronor. IPBES står bland annat bakom rapporten som bekräftar att en miljon arter riskerar att utrotas inom några årtionden.
Goda företagsidéer i spår av pandemin
Sju företag har beviljats finansiering i den första utlysningsomgången av Västra Götalandsregionens ”Affärsutvecklingscheckar för lokala samverkansprojekt med anledning av Covid-19”. Ansökningarna bedömdes på kriterierna affärsnytta och samhällsnytta och lösningen som beskrevs skulle ha en direkt koppling till pågående pandemi och kunna implementeras i närtid. De sju företag som klarade konkurrensen är:
Arbetslöshet och varsel v 20
Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 20 (4/5 - 10/5) med 800 personer, vilket är den lägsta ökningen för en enskild vecka sedan mitten av mars. Antal varsel under andra veckan i maj ökade jämfört med antalet under första veckan, men är fortfarande lägre än under de flesta tidigare veckor i mars och april.
Utlysning av utbildningsstipendier för konstnärer och kulturutövare
Kulturnämnden har fattat beslut om ett antal åtgärder utifrån sviterna av Covid-19. Ett av besluten är att utlysa 100 utbildningsstipendier om 17 000 kr vardera (skattefritt) till konstnärer och kulturutövare i Västra Götaland.
Kulturnämndens kultur- och arbetsstipendier 2020
Västra Götalandsregionen gratulerar årets kultur- och arbetsstipendiater! Stipendierna är ett av kulturnämndens sätt att gynna nyskapande i Västra Götaland och skapa förutsättningar för långsiktigt konstnärligt skapande inom alla genrer.
Regional lösning maximerar nyttorna med nya stambanor
Västra Götalandsregionen (VGR) deltar aktivt i arbetet med ny stambana mellan Göteborg och Borås, och vidare till Jönköping och Stockholm med byggstart 2025-2027 enligt gällande plan. Nu finns ett förslag på hur nyttan med den nya stambanan kan förbättras, till en lägre kostnad än man förutspått. Lösningen innebär att den befintliga Kust till kustbanan förstärks. Förstärkningen i kombination med ny stambana gör att antalet resor i stråket Göteborg-Borås ökar från dagens 7 miljoner kollektivtrafikresor/år till 17–19 miljoner resor/år.
Arbetslöshet och varsel v 19
Under första veckan i maj varslades 1 850 personer i Sverige varav 260 i Västra Götaland. Det är betydligt lägre än tidigare veckor och liknar mer varselnivåerna de senaste åren. Det är dock många veckor kvar i maj och enskilda storföretags varsel kan snabbt förändra siffrorna.
Stort intresse när förslag till nästa regionala utvecklingsstrategi skulle diskuteras
Över 190 personer såg webbinariet som Västra Götalandsregionen (VGR) tillsammans med Reväst anordnade 7 maj. Ämnet var förslaget till ny regional utvecklingsstrategi (RUS) för Västra Götaland 2021-2030 som är ute på remiss.
Crossing borders 2020: en seminarieserie om hur digitalisering påverkar arbetet för en jämlik hälsa
Folkhälsan i Sverige är god, men det finns skillnader i hälsa mellan grupper. För att nå jämlik hälsa krävs ett långsiktigt arbete där hela samhället strävar mot samma mål. Det nationella nätverket Healthy cities bjuder varje år in till seminarieserien Crossing borders i syfte att lyfta aktuella ämnen i arbetet för en jämlik hälsa. I år arrangeras seminarierna digitalt.
Webbinarium om hjälp att söka kulturstöd
Välkommen till en serie webbinarium om Västra Götalandsregionens stöd till regionens kulturliv med anledning av Corona/covid-19. Alla webbinarium sänds via Facebook av Förvaltningen för kulturutveckling.
Utlysning: Översättarstöd och provöversättningsstöd 2020
För femte året utlyses nu Västra Götalandsregionens översättarstöd, som ska gå till svensk översättning av litterära verk skrivna på annat modersmål än svenska. Det går även att ansöka om stöd för provöversättning. 200 000 kr finns till fördelning totalt för de båda stöden.
Matkasse-event flyttar utomhus
Med anledning av Covid-19 har öppna förskolorna på Familjecentralerna varit tvungna att stänga sina ordinarie verksamheter inomhus. På många ställen har de nu förflyttat sina verksamheter utomhus.
Arbetslöshet och varsel v 17
Totalt är 64 800 personer i Västra Götaland öppet arbetslösa eller i program, vilket motsvarar 7,4 procent av arbetskraften (jämfört 6,6 procent i slutet av februari och 6,9 procent i slutet på mars). Se siffrorna för arbetslöshet och varsel till och med vecka 17 (20-26 april) 2020.
Arbetslöshet och varsel v 16
Siffrorna för arbetslöshet ökade men inte lika mycket som tidigare under vecka 16 den 13 -19 april. Även antalet varsel ökade men inte lika snabbt som tidigare veckor.
Utbildningsprogram för småskaliga livsmedelsproducenter
Småskaliga livsmedelsproducenter som framförallt levererar till restauranger är en viktig näring i Västra Götaland men som på grund av Covid-19 och nedgången i restaurangbranschen fått stora problem.
Så blir priserna i Västtrafiks nya zoner
I november genomgår Västtrafik sin största förändring på många år. Det blir färre zoner, färre biljetter och nya och mer enhetliga priser. Detta för att andelen hållbara resor i Västra Götaland på sikt ska kunna öka. Nu står det klart hur priserna kommer att se ut.
Arbetslöshet Västra Götaland v 15
Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 15 (6/4 - 12/4-2020) med 1 400 personer. Det var en mindre ökning än veckan innan då antalet ökade med 2 800 personer, men betydligt fler än under de första veckorna i mars.
Varselstatistik hittills i april
Antal varsel är fortsatt höga även in i april. Under de första tio dagarna av april varslades 13 700 personer i Sverige att jämföra med 3 700 under hela april förra året.
Arbetslöshet i Västra Götaland v 14
Arbetslösheten i Västra Götaland ökade under vecka 14 från 30 mars till femte april med 2 800 personer, vilket kan jämföras med cirka 900 veckan innan och 400 personer veckan innan dess.

Aktuellt

Senast uppdaterad: 2019-09-27 13:50