Bansai! - en äventyrare

Under det senaste året har en stor del av Västra Götalands kulturliv fått ställa in och ställa om med anledning av pandemin. I den här serien vill vi lyfta några av dem som fick stöd för utvecklingsprojekt från Kulturnämnden inför 2020.

Vad är Bansai! - en äventyrare för ett projekt?
- Det är en musikalisk monologföreställning om Ester Blenda Nordström, även känd under sin pseudonym Bansai, här gestaltad av skådespelaren Eva Edwall. Föreställningen är baserad på Ester Blendas egna ord i hennes reportage och intervjuer, och musiken är till största delen nyproducerad bortsett från några tidstypiska visor. Kompositör är Amanda Andréas och manus och regi står Hanna Sundelius för. Amanda är även med som musiker i föreställningen, tillsammans med Erik Björksten. Projektet har förutom från Västra Götalandsregionen, även fått stöd från Kulturrådet och Göteborgs Stad.
 
På vilket sätt genomförde ni projektet trots pandemin?
- Pandemin slog till i samma veva som vår planerade premiär, så den har fått flyttas fram inte mindre än 3 gånger! Vi diskuterade att streama den istället, men det kändes inte rättvist mot föreställningen som sådan. Så nu ser vi med oerhört stor förväntan fram till 2 oktober då vi innerligt hoppas att premiären kan bli av, i Göteborgs Litteraturhus. Platsen är vald med tanke på att Ester Blenda var journalist och författare, och vi kommer även att anordna ett samtal om olika former av journalistik med utgångspunkt i Ester Blendas gärningar i anslutning till premiären. Därefter åker vi på turné med föreställningen, både i VGR och i resten av landet.
 
Vilka projekt har ni på gång den närmsta framtiden?
- Repa och se fram emot premiär! Och förutom Bansai! - en äventyrare, så har Scenkollektivet re:act två andra föreställningar som också kommer fortsätta att turnera framöver; Det mest förbjudna (med utgångspunkt i Kerstin Thorvalls roman med samma namn) och Hör Barbro! (med toner, text och tolkning av Barbro Hörberg).
 
Instagram: @scenkollektivetreact