Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hästskötare

En person håller en häst med en grimma

Vill du utveckla din hästkunskap och jobba i hästnäringen? Är du också nyfiken på människors lärande och hur man kan arbeta för att pedagogiskt leda i olika situationer? Då är utbildningen Hästskötare något som kommer att passa dig.

Under utbildningen lär du dig grundläggande kunskaper om hästen, som vad den behöver för att må bra samt hur dess närmiljö ska skötas. Du får planera och genomföra arbetsuppgifter som att sköta och hantera hästar på ett ansvarsfullt, ergonomiskt och säkert sätt. Du lär dig om avel, näringsbehov, grundläggande djursjukvård samt olika förekommande arbetsuppgifter som exempelvis att slå på en tappsko. Inom skötseln arbetar vi med att manövrera och köra relevanta fordon på ett säkert, ansvarsfullt och miljöanpassat sätt. Du ges även grundläggande pedagogiska kunskaper i hur man planerar, kommunicerar och arbetar för att stimulera människors lärande med ett pedagogiskt ledarskap. 

Hästskötare ges som semidistansutbildning i 50% studietakt med sju till åtta platsbundna träffar om vardera två till tre sammanhängande heldagar fördelat under utbildningstiden. Utbildningen omfattar 600 poäng och 15% av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL, praktik).  

På våra träffar utgår vi från Uddetorps naturbruksskola och Axevalla hästcentrum, här får du även vara en del i arbetet på vår gård och hästanläggning. Vi arbetar med olika hästar och med att känna igen och ha kunskap om utrustning inom olika områden och grenar. Vi blandar teori och praktik på ett stimulerande sätt.   

Som studerande kommer du under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform It´s Learning. Du behöver ha tillgång till en dator (ej surfplatta) och internetuppkoppling för att delta. Vi ses i digitala möten och jobbar löpande med hemuppgifter mellan träffarna.  

Utbildningen består av minst 15% arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL:en är en viktig del av utbildningen där kursmål läggs på en arbetsplats för mängdträning av framför allt praktiska moment. Den gör du på en arbetsplats inom relevant ämnesområde som stärker dina kunskaper i din utbildning som exempelvis ett tävlingsstall, en ridskola eller liknande. Se din APL som ett tillfälle att knyta kontakter för framtida arbete.  

När du är klar med din utbildning kan du exempelvis söka arbete som hästskötare inom många olika typer av verksamheter så som tävlingsstall, ridskola, stuteri etc.  

Antagning sker till Vuxenutbildningscentrum Uddetorp i Skara. Du som studerande kan komma att ha undervisning vid vår anläggning Axevalla hästcentrum i Axvall. Undervisning kan även komma ske på andra platser inom hästnäringen. 

Studieform

Semidistans med platsbundna träffar 

Studietakt

50% 

Kurser- 600 poäng (60 veckor) 

Arbetsplatsförlagt lärande (APL - praktik)

Utbildningen består av cirka 24 heldagar APL

Förkunskap

Du ska ha minst grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik. 

Kostnad

Utbildningen finansieras av din hemkommun. Du bekostar din kurslitteratur och ev. arbetskläder. Resor, mat och boende i samband med utbildningen och APL bekostar du också själv. 

CSN

Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN), www.csn.se 

Notera

Ansökan kan endast ske under ansökningsperioden, ingen efteranmälan är möjlig.  

Utbildningen finansieras av din hemkommun. 

När ansökan är gjord måste du skriva ut den. Hela ansökan inklusive medföljande yttrandeblankett måste du lämna till vuxenutbildningen i din hemkommun. Din hemkommun (komvux) ska på ovan nämnda yttrandeblankett bevilja/avslå finansieringen av din sökta utbildning. 

Läs mer på Alvis https://vgr.alvis.se/

Studieperiod

2024-02-12 - 2025-04-18 (lov v.37-38)  

Ansökningsperiod

2023-11-01- 2023-11-30

Lena Rydefjord

Yrkeslärare med utbildningsansvar
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-02-22 12:59