Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Agroforestry

Åker fotograferat genom buskage

Vill du lära dig mer om hållbara odlingssystem? Är drömmen att starta en lantbruksverksamhet som regenererar jorden, har en positiv inverkan på klimatet samt ökar den biologiska mångfalden? Då kan utbildningen Agroforestry vara något för dig!

Under utbildningen lär du dig om olika typer av agroforestry system, allt från mindre odlingsområden till större arealer, samtidigt som du får lära dig att anpassa dessa system till dina individuella förutsättningar. Du kommer att få en relevant grund inom marklära, beskärning, skog, specialiserad trädgårdsodling och entreprenörskap med praktiska och teoretiska moment där agroforestry i nordiska klimat är i fokus. Du får relevanta odlingskunskaper för att kunna skapa ett eget agroforestry system eller integrera agroforestry principer i din befintliga lantbruksverksamhet.

Företagsamhet är också en viktig del utav utbildningen. Hur och vad som ska odlas beror till största delen på efterfrågan av produkterna och vilken ekonomi de genererar. Agroforestry, eller skogsjordbruk som det också kallas, handlar om att skapa hållbara odlingssystem genom att integrera perenna växter som buskar och träd i odlingslandskapet, eller att diversifiera skogsbruket med skogsodlingar. Syftet är att gynna naturens ekosystem och samtidigt sträva efter högre produktivitet och lönsamhet.

Utbildningen ges som semidistansutbildning i 50% studietakt med åtta platsbundna träffar under två eller tre sammanhängande heldagar fördelat under utbildningstiden. Utbildningen omfattar 500 poäng vilket innebär 50 veckor och 15% av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL, praktik).

På träffarna arbetar vi med olika praktiska moment på Angereds gård. Det kan vara tex. plantering av växter, gräsklippning, förökning av vedartade växter, etablering och skötsel av olika agroforestry system och beskärning. Du lär dig om växter både i klassrum och i fält. I det praktiska arbetet följer vi årstiderna och arbetar med olika skötselmoment som är typiska för säsongen. Det finns gott om tid för att utbyta erfarenheter och bygga ett nätverk med andra deltagare.

Som studerande kommer du under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform It´s Learning. Du behöver ha tillgång till en dator (ej surfplatta) och internetuppkoppling för att delta. Vi ses i digitala möten och jobbar löpande med hemuppgifter mellan träffarna.

Utbildningen består av minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL:en är en viktig del av utbildningen där kursmål läggs på en arbetsplats för mängdträning av framför allt praktiska moment. Den gör du på en arbetsplats inom relevant ämnesområde som stärker dina kunskaper i din utbildning tex fruktträrdgårdar, skogsträdgårdar eller andra ekologiska gårdar. Se din APL som ett tillfälle att knyta kontakter för framtida arbete.

När du är klar med din utbildning kan du exempelvis arbeta som odlingsrådgivare inom agroforestry, starta eget företag, utveckla projekt relaterat till agroforestry eller arbeta som anställd på en gård.

Antagning sker till Vuxenutbildningscentrum Uddetorp. Du som studerande kommer att ha undervisning på vår anläggning Angereds gård i Göteborg och det förekommer även studiebesök på agroforestryodlingar i Göteborgs närområde.

Vill du veta mer om agroforestry och vad de innebär, läs mer hos Permakultur Stjärnsund  som är verksamma inom agroforestry i Sverige sedan många år. Och ta del av agroforestrys betydelse i världen i detta avsnitt av  Sustainable Design Masterclass på Youtube.

Läs mer om Angereds gård

Studieform

Semi-distans med platsbundna träffar

Studietakt

50%

Kurser - 500 poäng

  • Marken och växternas biologi (BIGMAN0), 100 p
  • Entreprenörskap och företagande (FÖRENT0), 100 p
  • Skogsskötsel specialisering Agroforestry (SKGSKG00S3), 100 p
  • Beskärning och trädvård (SKÖBEK0), 100 p
  • Trädgårdsodling-specialisering Agroforestry (TRRTRA00S5), 100 p

Förkunskap

Du ska ha minst grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andraspråk samt matematik.

Kostnad

Utbildningen finansieras av din hemkommun. Du bekostar din kurslitteratur och arbetskläder. Resor, mat och boende i samband med utbildningen och APL bekostar du också själv.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL - praktik)

Utbildningen består av cirka 20 heldagar APL

CSN

Utbildningen är studiemedelberättigad. För frågor gällande detta kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN), www.csn.se

Notera

Ansökan kan endast ske under ansökningsperioden, ingen efteranmälan är möjlig. 

Utbildningen finansieras av din hemkommun.

När ansökan är gjord måste du skriva ut den. Hela ansökan inklusive medföljande yttrandeblankett måste du lämna till vuxenutbildningen i din hemkommun. Din hemkommun (komvux) ska på ovan nämnda yttrandeblankett bevilja/avslå finansieringen av din sökta utbildning.

Läs mer på Alvis https://vgr.alvis.se/nyhet/844

Studieperiod

2023-09-01 - 2024-08-23

Ansökningsperiod

2023-04-15 - 2023-05-15

Framtida beslutade utbildningstarter går att se i Alvis under respektive utbildning.

Mauricio Sagastuy

Yrkeslärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-25 08:24