Skapa goda förutsättningar för hbtq-diplomering
Flera faktorer kan påverka arbetet med hbtq-diplomeringen. För att skapa goda förutsättningar för ert arbete, är det viktigt att tänka igenom några saker innan ni sätter i gång.
Här läser du om hur både den individuella och den verksamhetsgemensamma hbtq-diplomeringen går till. Du får också tips på hur din verksamhet förbereder sig på bästa sätt inför arbetet med diplomeringen.
Individuell hbtq-diplomering är till för dig som arbetar inom den regionfinansierad hälso- och sjukvården VGR och:
Utbildningen som finns i Lärportalen är kostnadsfri och genomförs i egen takt. Den innehåller bland annat kapitlen historia, normers effekt på hälsa, bemötande och test av kunskaper. Utbildningen avslutas med ett seminarium där deltagande ger individuell hbtq-diplomering.
Hbtq-diplomering Individuell i Lärportalen
I den här delen arbetar ni gemensamt med att utveckla och förbättra verksamheten genom att ta fram en långsiktig handlingsplan för hur arbetet med inkludering och likvärdig vård oavsett kön och sexualitet ska se ut.
Hbtq-diplomering - Verksamhet i Lärportalen
Innan ni tar beslutet att börja diplomera er verksamhet – se över att ni har rätt förutsättningar just nu. Checklista hittar du under rubriken "Skapa goda förutsättningar för hbtq-diplomering" nedan till vänster.
Har ni rätt förutsättningar – härligt! Då ska ni bara göra några förberedelser, för att arbetet sedan med att ta fram en handlingsplan ska flyta så smidigt som möjligt. Se vad ni ska göra under rubriken "Så förbereder ni ert arbete med hbtq-diplomering" nedan till höger.
En verksamhet är hbtq-diplomerad när:
Att vara en hbtq-diplomerad verksamhet innebär att ni arbetar aktivt med att skapa en normmedveten och inkluderande verksamhet för alla oavsett kön och sexualitet.
När verksamheten är hbtq-diplomerad kan den visa detta genom att sätta upp hbtq-diplomeringsdekaler. Att sätta upp hbtq-diplomeringsdekaler medför ett ansvar då det skapar förväntningar hos patienter och medarbetare på både kompetens och bemötande. Så länge verksamheten arbetar aktivt med att skapa och upprätthålla en normmedveten och inkluderande verksamhet kan dekalerna sitta uppe.