Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa är föreläsningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som riktar sig till medarbetare inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Föreläsningarna arrangeras löpande några gånger om året på olika teman. Vissa tillfällen kräver speciella förkunskaper, andra kräver inga förkunskaper alls. 

Forum sexuell hälsa är alltid kostnadsfritt.  

Aktuella utbildningstillfällen:

27 mars: aktuellt om könssjukdomar

Hur ser de aktuella trenderna ut när det gäller klamydia och gonorré? Och hur såg statistiken ut för 2024? Vad är nytt när det gäller självprovtagning? Och hur ska vi eliminera hepatit C? 

Torsdagen den 27:e mars arrangeras ett digitalt seminarium med tema könssjukdomar med särskilt fokus på gonorré. Föreläsningen kräver inga förkunskaper och riktar sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, särskilt till dig som arbetar inom primärvård eller i andra verksamheter som berörs av provtagning för hiv, sexuellt överförbara infektioner och hepatiter.

När: 27 mars, klockan 13:00-16:00

Var: Digital livesändning via Teams. Länken skickas ut när du har anmält dig.

Anmälan: Forum sexuell hälsa - aktuellt om könssjukdomar - Regionkalendern

Program 

13:00-13:45 Smittskydd Västra Götaland presenterar statistik från 2024 med fokus på Gonorré. 

13:45-14:00 Paus 

14:00-14:30 Anna Terstad, Teamsamordnare Screening och egen provhantering, presenterar självprovtagning klamydia och gonorré i Västra Götalandsregionen 

14:30-14:50 Anna Ohlson, epidemiolog Folkhälsomyndigheten & EPIET programmet, presenterar trender och riskfaktorer för gonorré och klamydia, en kommande studie om unga vuxnas sexuella hälsa.

15:00-15:15 Paus

15:15-15:30 Jan Krut, biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Västra Götaland berättar om arbetet med eliminering av hepatit C

15:30-15:45 Kunskapscentrum för sexuell hälsa presenterar webbutbildning om hiv/sti och smittspårning 

15:45-16:00 Övrigt och avslut

Har du frågor – hör gärna av dig till oss som arrangerar: 

anna.skoglund@vgregion.se

my.opperdoes@vgregion.se

Inspelade seminarier

Forum sexuell hälsa: tema hbtqi

I september 2023 hade Forum sexuell hälsa fyra digitala lunchseminarier på tema hbtqi. Välkommen att ta del av alla de inspelade forumen nedan!

Förlossningsrädsla och förlossningstrauma hos hbtq-personer

Anna Malmquist är docent i socialpsykologi vid Linköpings universitet och forskar om hbtq-personers upplevelser i samband med graviditet och barnafödande. I föreläsningen pratar Anna om hur minoritetsstress påverkar hbtq-personer som väntar barn och den ökade risken för förlossningsrädsla. Anna pratar också om hur minoritetsstress påverkar hbtq-personer i samband med att förlossningskomplikationer uppstår.

Regional medicinsk riktlinje könsinkongruens och könsdysfori för barn och ungdomar

Mia Mark, enhetschef på Lundströmmottagningen presenterar den nya regionala medicinska riktlinjen (RMR) för barn och ungdomar där Lundströmmottagningen är en del i en vårdkedja avseende denna vård för barn och unga upp till 18 år. Hon redogör även kort för Socialstyrelsens uppdatering av kunskapsstödet för vård av barn och ungdomar med könsdysfori samt ger en sammanfattande beskrivning av de kliniska erfarenheter barnteamet på Lundströmmottagningen gjort sedan starten 2016.

Queera livsloppsperspektiv - sexuell hälsa, rättigheter och njutning

Suzann Larsdotter är socionom, auktoriserad specialist i klinisk sexolog och terapeut som under många år haft en fokus på åldrande och hbtq. Suzann pratar om att det ofta finns heteronormativa förväntningar på hur vi ska leva våra liv, i relation till könsidentitet och/eller sexualitet. Vad händer när personer bryter mot dessa och skapar queera livslopp? Vad behöver vi som professionella tänka på för att kunna skapa ett professionellt bemötande och förhållningssätt?

Ny digital hbtq-diplomering

Tanya Charif är utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa och arbetat med att ta fram den nya digitala hbtq-diplomeringen, som är helt kostnadsfri. Hbtq-diplomeringen stöttar hälso- och sjukvården i arbetet med att skapa en likvärdig vård oavsett kön och sexualitet. I detta seminarium får ni information om hbtq-diplomeringens upplägg, innehåll och förutsättningar för genomförande.

De inspelade utbildningstillfällena hittar du i Lärportalen: Utbildning: Forum sexuell hälsa - Sex i september (vgregion.se)
OBS: För att ta del av utbildningen måste du logga in på Lärportalen. Om du inte är anställd i VGR behöver du skapa ett konto vid inloggning.

Har du frågor om Forum sexuell hälsa, kontakta:

malin.askhamre@vgregion.se
anna.skoglund@vgregion.se
my.opperdoes@vgregion.se