Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om FaR och FaR-mottagning.

Om du har andra frågor som du inte hittar svar på här så kan du kontakta Centrum för fysisk aktivitet genom att ringa 031-346 06 40 eller mejla till rh.cffagoteborg@vgregion.se .

FaR (Fysisk aktivitet på Recept) är en metod inom hälso- och sjukvården som används för att förebygga och behandla en mängd olika sjukdomar genom fysisk aktivitet. Den fysiska aktiviteten kan komplettera eller ibland ersätta läkemedel. Du kan få ett FaR från din vårdgivare, till exempel en sjuksköterska, läkare eller fysioterapeut. FaR innebär både samtal om fysisk aktivitet, receptet som beskriver hur du ska vara aktiv och uppföljning av hur metoden har fungerat för dig.

Du kan få ett FaR om du behöver öka din fysiska aktivitet. Det kan vara för att förebygga eller behandla en mängd olika sjukdomar, allt från högt blodtryck eller diabetes till depression.

Du får ett FaR av din vårdkontakt. All legitimerad vårdpersonal inom hälso- och sjukvården får förskriva FaR, till exempel sjuksköterska, läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog och dietist. Fråga gärna din vårdkontakt om du kan få ett FaR.

Receptet (ditt FaR) är den skriftliga planen för fysisk aktivitet som du har pratat om tillsammans med din vårdkontakt. Det kan vara allt ifrån att minska stillasittande och öka vardagsaktivitet till att börja med någon form av träning. För att följa det som står i receptet ökar du din fysiska aktivitet, därefter följer du och din vårdkontakt upp hur det har gått. Om du vill ha ett extra stöd för att komma igång med din fysiska aktivitet så kan du kontakta våra FaR-mottagningar.

Hitta FaR-mottagningar

FaR-mottagningen erbjuder ett extra stöd för dig som fått ett FaR. Under 3–6 månader kan du få stöd av en fysioterapeut. Du får hjälp att hitta goda rörelsevanor som passar just dig – genom samtal, vägledning och träningsinstruktion. Vi inleder med ett samtal om dina förutsättningar och gör en aktivitetsplan utifrån ditt FaR. Vi talar om vardagsaktivitet, träning och stillasittande. Därefter startar du din träning, själv eller med instruktion av fysioterapeuten. Du är sedan aktiv på egen hand enligt din aktivitetsplan, och har stöd av fysioterapeuten på telefon, digitalt eller på FaR-mottagningen. Stödet avslutas med ett samtal där vi planerar din fortsatta fysiska aktivitet.

FaR-mottagningen erbjuder också stöd hos dietist för barn och unga som har övervikt, läs mer på sidan Dietist på FaR-mottagning.

På FaR-mottagning arbetar legitimerade fysioterapeuter med medicinsk kompetens men verksamheten ligger utanför sjukvården. Vi utför därför inte undersökningar eller fysioterapeutisk behandling.

Du hittar all information om att boka besök på FaR-mottagning på:

Boka tid till FaR-mottagning

 

Du kan boka ett besök med tolk genom att ringa 031-346 06 40.

Ta med ditt FaR (Fysisk aktivitet på recept). Du behöver inte vara ombytt, eftersom vi inleder med ett samtal.

Vårt stöd och våra samtal är kostnadsfria. Vill du träna på en anläggning där FaR-mottagningen finns så betalar du för träningen där, men till ett lägre pris när du har ett FaR. Om du till exempel besöker FaR-mottagningen på Friskis och Svettis Valhalla så är det gratis att ha mötet med oss på FaR-mottagningen, men du behöver betala för att träna på Friskis och Svettis Valhalla (dock till ett lite lägre pris än vanligt).

Flera träningsanläggningar och föreningar erbjuder rabatt om man har ett FaR, du kan se vilka i Aktivitetskatalogen Göteborg. Träningsanläggningarna och föreningarna bestämmer själva om de erbjuder rabatt, det finansieras inte av hälso- och sjukvården. Högkostnadskort gäller ej och du betalar själv för din träning. Det finns också flera kostnadsfria förslag som beskrivs i aktivitetskatalogen.

Nej, du måste inte träna där du träffar oss. Du väljer själv var du vill träna och vara aktiv – i hemmiljö, hos en förening eller på en träningsanläggning. Du väljer också vilken FaR-mottagning det passar dig bäst att träffa oss på.

Ja, du kan få ett individuellt träningsprogram och gyminstruktion med fysioterapeuten på FaR-mottagningen och kan därefter träna på valfri anläggning.

Ja, men bassäng finns inte på alla anläggningar där FaR-mottagning finns och utbudet i de olika bassängerna i Göteborg varierar. På FaR-mottagning kan du få hjälp att hitta rätt nivå och träningsform i vatten samt få en instruktion med träningsprogram. Behöver du ett rehabiliterande träningsprogram efter till exempel en skada kan du få det genom din rehabmottagning.

Du hittar mycket information i Aktivitetskatalogen. Där finns aktiviteter samlade utifrån olika områden och med information om ifall aktiviteten har en låg kostnad, ifall det finns erbjudanden för dig med FaR och om aktiviteten fungerar för dig med funktionsnedsättning. Du kan läsa i Aktivitetskatalogen Göteborg

Ja, stödet på FaR-mottagning finns för alla åldrar. Barn från sex år, ungdomar, vuxna och äldre är välkomna till FaR-mottagning om de har ett FaR (Fysisk aktivitet på Recept). För barn i förskoleåldern träffar vi endast föräldern och då behövs inget FaR.

Barn och ungdomar (3 till 19 år) med övervikt kan träffa vår dietist. Då behövs inget FaR. Barn och ungdomar med fetma hänvisas till sjukvården. Läs mer på sidan Dietist på FaR-mottagning.

Ja, vi är legitimerad personal och dokumenterar i patientjournal.

På sidan FaR-mottagning för dig med funktionsnedsättning hittar du information om tillgänglighet och länkar till mer specifik information gällande vardera FaR-mottagning.


Senast uppdaterad: 2023-04-24 14:09