Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Här hittar du som aktivitetsarrangör mer information om Aktivitetskatalogen, anmälningsformulär med mera.
Information om aktivitetskatalogen
Aktivitetskatalogen sammanställs av Centrum för fysisk aktivitet Göteborg och samlar aktiviteter som passar dig som vill komma igång med mer rörelse.
En pappersversion av Aktivitetskatalogen skickas ut till vårdcentraler, rehabmottagningar, barnavårdcentraler, mödravårdcentraler, skolor, barn- och ungdomsmottagningar med flera. Medarbetare inom hälso- och sjukvården och elevhälsan använder Aktivitetskatalogen när de ordinerar fysisk aktivitet.
Nedan följer texten från Aktivitetskatalogen i ett tillgänglighetsanpassat format.
Inspiration till rörelse i vardagen
Rör på dig utomhus! Att röra sig i naturen ger många positiva hälsoeffekter, både fysiskt och psykiskt. Till exempel att puls och blodtryck går ner, stress minskar och sömnen förbättras. Promenera eller cykla i naturen, testa ett utegym eller gå en tipspromenad.
Rör på dig hemma! Man måste inte ta sig utanför hemmet för att vara aktiv. Prova på olika träningspass hemma, det finns mängder av digitala träningspass på nätet. Ta rörelsepauser under dagen och gör olika övningar för styrka, kondition, rörlighet och balans.
Arrangör. Stadsdel. Eventuellt ålder. Webbplats. Telefonnummer. Adress. Eventuellt extra information om aktiviteten, till exempel:
Arrangören eller aktiviteten håller låg eller ingen kostnad alls. Max 500 kronor per temin.
Arrangören har någon form av erbjudande/anpassning för dig som har ett FaR.
Du som har någon funktionsnedsättning är varmt välkommen till denna aktivitet.
De är sedan sorterade i bokstavsordning efter stadsdel. Aktiviteter som finns i flera stadsdelar står först.
Här hittar du allt från gym till dans och kampsport, tips på utomhusaktiviteter och mycket mer! Aktiviteterna är på basnivå och passar även den som är ovan vid fysisk aktivitet.
I den här katalogen får du förslag på en mängd olika aktiviteter. En del av aktiviteterna kan du genomföra på egen hand, andra arrangeras av motionsanläggningar och föreningar. Många av arrangörerna i katalogen ger rabatt mot uppvisande av ett FaR, leta efter aktiviteter märkta med
Vad är FaR – fysisk aktivitet på recept?
Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en metod inom hälso- och sjukvården som används för att förebygga och behandla sjukdomar genom att stödja till ökad fysisk aktivitet. FaR innebär att du har ett samtal med din vårdkontakt om hur du kan öka din fysiska aktivitet för att få hälsoeffekter och planen skrivs ner i ett recept. När du har kommit igång med din fysiska aktivitet följs receptet upp av din vårdkontakt via telefon eller besök. Nästa gång du har ett besök hos din vårdkontakt, fråga om FaR!
Varför måste jag röra på mig?
Vi människor är gjorda för rörelse och mår bra av en aktiv livsstil. Daglig fysisk aktivitet är en förutsättning för att barn och ungdomar ska växa och utvecklas. Dessutom visar forskning att fysisk aktivitet både kan förebygga och behandla en mängd olika sjukdomstillstånd samt öka både fysiskt och psykiskt välbefinnande. En aktiv vardag gör oss helt enkelt friskare och gladare.
Hur mycket behöver jag röra på mig?
För att må bra fysiskt och psykiskt både nu och på lång sikt behöver barn och unga röra på sig så att det blir varma och lite andfådda sammanlagt minst 60 minuter varje dag. Aktiviteten kan delas upp över dagen.
För att minska risk för sjukdomar och för att må bättre och fungera bättre i vardagen rekommenderas alla vuxna att röra på sig sammanlagt 150-300 minuter/vecka på en måttligt ansträngande nivå så att man blir lätt andfådd och lite varm i kroppen (exempelvis 30 minuters rask promenad 5 gånger/vecka) eller 75-150 minuter/vecka på en ansträngande nivå så att man blir andfådd och svettig (exempelvis 25 minuters löpning 3 gånger/vecka). Man kan även kombinera dessa. All rörelse räknas! Lite är bättre än inget och mer är bättre än lite. Dessutom bör vuxna träna muskelstyrkan minst 2 gånger/vecka, det kan man göra hemma, utomhus eller på ett gym. Personer över 65 år rekommenderas även att träna balansen och rörelser som används i vardagen som exempelvis uppresning från sittande till stående, 2-3 gånger/vecka.
Vi hjälper dig att hitta en lämplig motionsform och aktivitetsnivå
Träffa fysioterapeut kostnadsfritt på en av våra mottagningar runt om i stan och få stöd till en mer aktiv livsstil. För barn och unga finns även möjlighet att träffa dietist.
På flera träningsanläggningar i Göteborg finns FaR-mottagningar. Du får hjälp av fysioterapeut att hitta goda rörelsevanor som passar just dig - genom samtal, vägledning och träningsinstruktion. Du kan träffa oss fysiskt eller genom videobesök. Stödet är kostnadsfritt och erbjuds upp till 6 månader. Du väljer själv var du vill vara aktiv eller träna. Eventuella träningsavgifter står du för själv. FaR-mottagningarna är en verksamhetinom friskvården, högkostnadsskydd gäller ej. Vårdnadshavare, barn, unga och vuxna kan få stöd på FaR-mottagning. Från sex års ålder behövs ett FaR. Du som vårdnadshavare kan få råd och stöd att skapa en aktivare vardag för ditt barn. Vi rekommenderar att föräldrar till barn upp till 12 år kommer utan barn till första besöket.
Träffa dietist
För barn och unga 3–19 år med övervikt finns möjlighet att träffa dietist för att prata om matvanor, både i grupp och individuellt. Samtalen är kostnadsfria. Grupptillfällena är enbart för föräldrar. Även till det individuella besöket vill vi att du som förälder kommer själv om ditt barn är under 13 år. Ungdomar som fortfarande bor hemma bör ha med sin vårdnadshavare.
Webbokning
www.vgregion.se/cffa. Klicka på FaR-mottagning och sedan Boka tid. Ha ditt Bank-ID redo.
Telefonbokning
Ring: 031‑346 06 40. Tolkbesök bokas alltid genom telefon.
Ibland saknas pengarna som gör att man har råd att delta i en aktivitet eller skaffa utrustning till den. Här finns tips på verksamheter som kan stötta ekonomiskt och låna ut grejer.
Fritidsbanken
Som ett bibliotek fast här kan du låna sport- och fritidsprylar. Finns på Frölunda Torg och Plikta i Slottsskogen. www.fritidsbanken.se.
Sportoteket
Uthyrning av idrotts- och fritidshjälpmedel för dig med någon slags funktionsvariation. Håller till i Pjäshallen, Övre Kaserngården 8. Parasport sportoteket. kansliet@parasportgbg.se. 031‑43 22 56.
Majblomman
Majblomman delar ut bidrag till barn upp till 18 år. Stödet kan gå till fritidsaktiviteter, en cykel eller något annat som är viktigt för barnet. Bidragen söks från den lokala majblommeföreningen där du bor. www.majblomman.se.
Politiskt och religiöst obunden förening. De tar emot ansökningar från bland annat ensamstående föräldrar och pensionärer. Bidrag delas ut i samråd med till exempel socialsekreterare, sjukhus och skolkuratorer. 031-711 14 11.
Barnfamiljer och unga upp till 26 år kan göra en ekonomisk ansökan per år, samt en till jul. Under sommaren har vi vårt sommarläger Familjedagarna. Vi erbjuder även samtalsstöd och stöd i myndighetskontakter. www.stadsmissionen.org. 031‑755 36 00.
Idrottshjälpen
Hit kan både aktiva i föreningar och målsmän vända sig för att söka pengar, för barn och unga upp till 16 år. Både för enskilda barn eller för en förening som helhet. Medel betalas ut inför höst- och vårtermin. Information och möjlighet att ansöka finns på: www.idrottshjalpen.aktivskola.org.
Frälsningsarmén
Familjer som är i behov av ekonomiskt stöd kan själva kontakta Frälsningsarmén på den ort där de bor för att samtala om sin situation. På länken nedan ser du var Frälsningsarmén har verksamhet samt kontaktuppgifter dit. På länken nedan ser du var Frälsningsarmén har verksamhet samt kontaktuppgifter dit: www.fralsningsarmen.se/har-finns-vi/.
Runt om i staden, samt online, kan du få motivation och inspiration för en bättre hälsa. Där ordnas kurser, föreläsningar och olika aktiviteter för kropp och själ – alltid kostnadsfritt.
Flera platser erbjuder någon slags fysisk aktivitet i form av gruppträning på låg nivå, avspänning eller promenader. Många har drop in-tider för hälsorådgivning. I katalogen hittar du även dessa aktiviteter under respektive kategori.
Här kan du komma i kontakt med människor som kan ge dig lite extra hjälp och gemenskap. Här ordnas olika gruppaktiviteter, bland annat finns promenader, sittgympa och meditation på schemat. www.goteborg.se/frivilligcentraler.
Hälsocoach online
Hälsocoach online finns till för dig som vill komma igång att röra på dig, sluta röka eller snusa, äta hälsosammare eller förändra dina alkoholvanor. Du träffar hälsocoachen via videomöten under 2–6 månader. Coachningen är kostnadsfri. www.vgregion.se/halsocoach.
Till stadens mötesplatser kan du komma och gå som du vill. Här kan du delta i aktiviteter, ta en fika och få sällskap av andra. Du kan läsa mer på www.goteborg.se.
När man är ute rör man ofta mer på sig av bara farten! Skejt finns även som inomhusalternativ och tänk på att du även hittar lite tips på utomhusaktiviteter under kategorierna Snö & is samt Vatten.
Att ha det halt under fötterna ökar farten och spänningen! I Göteborg finns många möjligheter till att glida fram på snö och is – naturlig vid kyla, annars på konstgjord!
Här finns allt från konditions- och styrketräning till olika sorters gympa. Du kan träna själv eller tillsammans med andra. Hos många av gymmen ingår gratis introduktion för dig som är nybörjare.
Om du tycker om att röra på dig på många olika sätt, med hela kroppen, i olika riktningar, med och utan hinder och redskap kan du hitta något i denna breda kategori.
Yoga, Qi gong och Tai chi är exempel på spännande sätt att lyssna på sin kropp. Det finns många olika varianter, här får du hjälp att hitta den som passar dig bäst.
Från värja till judo – här hittar du aktiviteter som handlar om kamp och självförsvar. Hör av dig till de olika arrangörerna om du vill veta mer om träningsformerna!
Bollsporter är ofta (men inte alltid) lagsporter. Att spela i ett lag kan vara ett kul sätt att träna tillsammans med andra – och kanske få nya vänner.
Att pricka rätt kräver koncentration och övning! Här hittar du aktiviteter där du med klot, kula, pilar eller stenar samt lämplig teknik och taktik ska träffa mitt-i-prick.
Dagens teknik ger många möjligheter att hålla koll på din aktivitet och få hjälp med motivationen! Spel, musik, träningsloggar och färdiga pass – kolla på webben eller i din appbutik efter något som passar dig!