FaR-mottagning för tonåringar

Visst kan det vara svårt att komma i gång och röra sig, fast man vet att man egentligen skulle må bättre av det? På en FaR-mottagning får du som fått ett FaR kostnadsfri starthjälp av en egen fysioterapeut! Den här sidan vänder sig till dig som är 13-19 år och har information om FaR-mottagningar. Här kan du läsa vad ett FaR är och hur ett besök på FaR-mottagning går till.

Till FaR-mottagningen kan alla komma som har fått ett FaR (Fysisk aktivitet på Recept). Om du inte har ett FaR kan du be din skolsköterska eller personal på vårdcentral om att få ett FaR. 

Nyheter

Alla utom en av de fysiska FaR-mottagningarna stänger vid årsskiftet 2023/24.

FaR-mottagningen på Lundbybadet håller öppet för fysiska besök fram till sommaren 2024. Men du som fått FaR och behöver extra stöd av fysioterapeut kan boka videobesök till FaR-mottagning. Boka videobesök.

Vad är FaR?

FaR betyder Fysisk aktivitet på Recept. Du kan få ett FaR från en skolsköterska eller någon som jobbar på en vårdcentral till exempel. Det betyder att de ger dig en personlig rekommendation att du behöver röra mer på dig eller vara mer fysiskt aktiv. FaR används inom hälso- och sjukvården för att vi vet att många mår bra av att röra på sig mer, och det kan också hjälpa människor som har olika slags sjukdomar eller diagnoser.

Ett FaR är både den lapp du får i handen av till exempel skolsköterskan, och namnet på själva metoden som innebär att ni har ett samtal om fysisk aktivitet och du får en rekommendation om att vara fysiskt aktiv.


Hur går det till?

Under tre till sex månader kan du få stöd av en fysioterapeut på FaR-mottagning. Du kan komma till oss ensam från att du fyllt 13 år, men vi rekommenderar att du tar med dig en vårdnadshavare (oftast mamma eller pappa).

Vi inleder med ett samtal utifrån ditt FaR (Fysisk aktivitet på Recept) och gör en aktivitetsplan för dig. Vi pratar om aktivitet och stillasittande, och bokar träningsinstruktion om du vill. Din träning sker sedan på egen hand, och vi kan ge dig stöd på telefon, digitalt eller på FaR-mottagning. Stödet avslutas med ett samtal där vi planerar din fortsatta fysiska aktivitet. Se bild över hur det går till på FaR-mottagning: 
Process på FaR-mottagning (pdf)

Du kan läsa mer i:

Svenska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Engelska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Arabiska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Persiska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Somaliska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

 


Boka tid till FaR-mottagning

Du kan boka nybesök till FaR-mottagning antingen som ett fysiskt besök eller ett videobesök. Du kan också boka besök med tolk, för både fysiska besök och videobesök. Tryck här för att komma till bokningssidorna.

Dietist på FaR-mottagning

Tonåringar upp till 19 år som har övervikt kan träffa en dietist på FaR-mottagning. Detta gäller inte de tonåringar som har den medicinska diagnosen fetma, de ska istället få hjälp på andra mottagningar. Här kan du läsa mer om att träffa en dietist på FaR-mottagning.

Hitta FaR-mottagning

Undrar du var FaR-mottagningarna finns? Här hittar du information om alla våra fysiska FaR-mottagningar.

Vanliga frågor och svar

Hur får jag ett FaR? Vad ska jag ha med till FaR-mottagningen? På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar.