ISM 20 år - ISM fortsätter framåt, för allas rätt till en god arbetsmiljö

Publicerad:
Kvinna står ute i naturen och tittar in i kameran

Idag, den 16 maj, fyller vi 21 år och vi knyter ihop säcken för vårt 20 års jubileumsfirande med en framtidsspaning. Vad möter ISM i framtiden, vad har vi för planer och vad lär man sig av en 20 årig resa med ett forskningsinstitut? Det får Ingibjörg Jonsdottir, verksamhetschef för ISM svara på.

Du har ju varit med från början av ISM, hur skulle du beskriva resan fram tills nu och vad är det viktigaste du tar med dig från den?

Främst känns det ju väldigt häftigt att ha fått vara med och bygga upp ISM från början och se hur vi har utvecklats. Man är otroligt stolt och ödmjuk inför vad ISM har blivit från det att vi började, fem personer i ett kontor med fyra stolar, inget internet men en väldig massa idéer till nu när vi är en etablerad aktör inom stress och arbetsmiljöområdet.

Under resans gång har vi ju också tagit viktiga kliv som stödfunktion till Västra Götalandsregionen och placerats i förvaltningen Hälsan och Stressmedicin, tillsammans med den interna företagshälsovården. Det har gett oss jättestora möjligheter för forskning och utveckling men också såklart möjliggjort oss att vara den arbetsmiljöpartner som vi velat gentemot VGR .

Det viktigaste jag tar med mig från den här resan skulle nog ändå vara hur mycket man kan göra när man får göra det man brinner för och känna att man gör skillnad. Alla vi som jobbar och har jobbat på ISM, studenter, praktikanter, vår hejaklack runt omkring, har alla haft ett genuint stort intresse och engagemang för frågorna. Och det är det som har satt oss där vi är idag, ett kunskapscenter för både stressrelaterad ohälsa och arbetsmiljöforskning med ett stort nätverk och möjligheter att vara med i både forskning och utveckling på flera plan.

Vilka utmaningar ser du och ISM i arbetsmiljö och stressrelaterad ohälsa framöver?

Vi kan väl säga såhär att de problem som vi ser idag, de tror vi inte kommer försvinna i en handvändning.

Så mycket kommer ligga i att fortsätta titta på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och hur man får till den i praktiken men också möta det samhällsklimat där vi ser nedskärningar i offentlig sektor så som skola, omsorg och vård och hur det påverkar arbetsmiljön och den stressrelaterade ohälsan. Då dessa sektorer ofta också är kvinnodominerade finns ju också genusfrågan med i det hela.

När färre personer ska göra samma eller mer jobb kommer det påverka arbetsmiljö och mående och riskerna för hög stressbelastning. Kopplat till stressrelaterad ohälsan ser vi att det behövs arbetas mer med både förebyggande och att behandla och rehabilitera.

Vi har en hel del att jobba med helt enkelt och ser fram emot det för att kunna hjälpa fler till ett gott och hållbart arbetsliv. 

Hur möter ni utmaningarna då?

Jo men vi har såklart flera forskningsprojekt igång och på gång och genomgående kan vi väl säga att ISM kommer fokusera på att gå från att belysa hur saker och ting ser ut till att fokusera på hur man gör i praktiken. Hur man får till arbetsmiljöarbetet? Hur agerar chefer i praktiken och vilka förutsättningar har de? Hur ska man hantera patienter med utmattning i praktiken? Vi vill fokusera på hur forskningen ska bidra till lösningen i praktiken.

Om man ska nämna något speciellt så kan vi ju säga att utöver det vi gjort hittills så kommer kompetensförsörjningsfrågan att bli ett stort område inom ISM för det är så starkt kopplat till organisatoriska och sociala arbetsmiljöfaktorer som också är främsta anledningen till att  folk slutar eller blir sjukskrivna. Här kommer vi fokusera på chefers förutsättningar, organisatorisk arbetsmiljö och hur man gör i praktiken.

Sen för att lyfta något lite nytt så kommer vi att beröra två områden som vi inte varit i så mycket förut, det ena är den digitala arbetsmiljön, där vi kommer påbörja ett utvecklingsarbete för att se om det är något vi ska forska på eller öka kunskapen kring, det andra är administrativ förenkling, hur tar man sig an det administrativa berget när man behöver fokusera på kärnverksamheten. Det är två nya områden för oss på ISM som vi ser fram emot att djupdyka i.

Med detta sätter vi punkt för vår artikelserie om ISM:s forskning och historia och säger tack till alla er som följt med på resan och hoppas att ni hänger på i 20 år till! Vill du läsa någon av de tidigare artiklarna i serien hittar du dem nedan. Och vår forskning hittar du som vanligt på vår webbplats: ISM:s forskningsområden

Här hittar du alla artiklar i vår jubileumsserie

  • ISM 20 år - Vi måste våga ställa krav för att lyckas med det aktivitetsbaserade kontoret

    Förändring handlar ofta om att våga och när vi träffar Maral Babapour Chafi, forskningsledare och ISM:s expert på aktivitetsbaserat arbetssätt och kontor blir det extra tydligt hur viktigt det är att våga ställa krav utifrån våra unika behov om man vill lyckas med det aktivitetsbaserade kontoret.

  • ISM 20 år - Vad händer när stressen tar över?

    Det är tidig eftermiddag en måndag i mars när vi träffar Susanne Ellbin, specialistpsykolog vid ISM. Vi ska prata om vad som händer när stressen blir för mycket och de kognitiva nedsättningar som kan bestå långt efter att stressen försvunnit.

  • ISM 20 år - Tolken som får siffrorna att tala

    Det är en av de där lite ovanliga, soliga dagarna i februari när vi träffar Emina Hadzibajramovic, vid ISM:s lokaler. Som ISM:s enda statistiker har hon en viktig roll, att leda ett av ISM:s tre forskningsområden, utveckling av mätinstrument, och göra det möjligt för siffrorna att tala.

  • ism-20-ar--kunskapen-ska-na-ut-och-hamna-ratt/

    I 20 år har forskning varit vår vardag. Men vi är inte alla forskare och det är ju inte bara att ta fram ny kunskap som står på vår agenda, högst upp står ju också att få ut den till de som faktiskt kan få nytta av den.

  • ISM 20 år - Ditt lagom är bäst

    Vi fortsätter vår jubileumsrunda genom ISM:s historia och verksamhet och nu är det dags att ta en närmare titt på ett av våra andra forskningsområden, stressrelaterad ohälsa. Denna gången med fokus på fysisk aktivitet som behandlingsmetod.

  • ISM 20 år - Med ett ben i forskningen och ett i verksamheten

    Bryggan mellan forskning och verksamhet har alltid varit en viktig del av Institutet för stressmedicins (ISM) uppdrag att vara ett stöd till Västra Götalandsregionen (VGR). I denna djupdykning träffar vi Henrik Eklund och tittar närmare på Arbetsmiljösatsningen , där ISM spelar rollen både som forskare och stöd i arbetsmiljöarbetet.

  • ISM 20 år - Hållbart ledarskap startar på organisationsnivå

    Arbetsmiljö är ett av Institutet för stressmedicins (ISM) tre forskningsområde och vi startar vår djupdykning i ISM:s historia och verksamhet här, i ett samtal med Linda Corin och Marica Heimdahl om forskningen kring chefers förutsättningar och hur det är viktigt att se hela kedjan när man pratar om ledarskap.

  • ISM 20 år!

    I år har Institutet för stressmedicin (ISM) funnits i hela 20 år, och det tycker vi är värt att fira! Vi kommer under året att ta med er in i arkiven för att lyfta olika delar av ISM:s historia.