VGR, MSB och Trafikverket i unikt samarbete

Uppdaterad:
Publicerad:

Västra Götalandsregionen (VGR), Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står i startgroparna för att koppla ihop sina 5G-nät.

Västra Götalandsregionen (VGR), Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ser just nu över möjligheterna att koppla ihop sina respektive 5G-nät. Detta skulle möjliggöra för MSB respektive Trafikverkets uppkopplade enheter (mobiltelefoner, datorer, m.m.) att kunna nyttja VGR:s 5G-nät och vice versa.

Huvudmålet med detta tekniksamarbete är en gemensam förståelse för vilka utmaningar som kan uppstå och hur de kan minimeras i syfte att uppnå en sömlös upplevelse för slutanvändare, som rör sig mellan VGR:s, MSB:s och Trafikverkets olika täckningsområden.

Tester kommer att göras med VGR:s SIM-kort och omvänt med SIM-kort från MSB respektive Trafikverket i befintliga radio- och kärnnäts-infrastrukturer. De första testerna kommer att påbörjas under andra kvartalet 2024.  

 

Om MSB
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stärker samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig (msb.se).

Om Trafikverket
Trafikverkets uppdrag innebär i praktiken att de ska se till transportsystemet fungerar, vilket är en förutsättning för att samhället ska fungera. Trafikverket skapar förutsättningar för att alla transporter och resor sker på bästa och säkraste sätt, oavsett var man bor (trafikverket.se).