Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Framtid Västra Götaland - Klimatomställning för hållbar konkurrenskraft

Framtid Västra Götaland

Västra Götalandsregionen bjuder in till en fysisk konferens med regionala utvecklingsfrågor i fokus. Vi kan, genom att gå före i klimatomställningen, stärka näringslivets konkurrenskraft, värna om människors välmående och behålla en god välfärd. På Framtid Västra Götaland samlas vi för en fortsatt dialog om hur vi ställer om tillsammans. 

Förmiddagen äger rum i plenum och efter lunch väljer du ett seminarium för fördjupning och samtal. Vi avslutar gemensamt med föreläsningar och information om nästa steg. Programmet kommer uppdateras här nedan kontinuerligt.

Datum: 1 december 2022
Tid: 9:30-16:00 (kaffe från 9:00)
Plats:
 Svenska Mässan i Göteborg
Anmälan: Länk till anmälan i Trippus. (Öppnas i nytt fönster.)

Om konferensen

Framtid Västra Götaland är en konferensens som årligen arrangeras av Västra Götalandsregionen för att diskutera regionalt utvecklingsarbete i Västra Götaland. Syftet är att öka kunskap och få samsyn kring utmaningar och lösningar för olika regionala utvecklingsfrågor. Konferensens bygger på utvalda delar i vår gemensamma strategi för Västra Götalands utveckling, som du kan ta del av här: www.vgregion.se/vg2030

Målgrupp för konferensen

Konferensen vänder sig till dig som arbetar inom näringslivet och dess organisationer, länets 49 kommuner och fyra kommunalförbund, akademi och forskningsinstitut, det civila samhället, Västra Götalandsregionen samt länsstyrelsen och andra statliga myndigheter.

Moderator Karin Hübinette

Karin Hübinette

 

Seminarier

Under konferensen kommer det finnas sex valbara seminarier. I anmälan väljer du vilket du är intresserad att delta på. Antal platser per seminarium är begränsade, först till kvarn gäller.

1. Digitaliseringens möjligheter för klimatomställning – inspiration från föregångare

Hur kan digitaliseringen bidra till att nå uppsatta klimat- och miljömål? Hur skalar vi upp användningen av smarta lösningar för ökad social och ekonomisk hållbarhet?  TechSverige bidrar med en färsk rapport och föregångare inom olika branscher ger oss exempel på digitaliseringens möjligheter som följs upp av gruppdiskussioner.

2. Mobilisera för materialen -för dig som ser potentialen!

I Sverige är vi enormt stora materialförbrukare, plats 10 globalt. Vi är bara 3,4 % cirkulära. Ser du nya möjligheter? I resurser, affärer, sårbarhet och ekosystem? Här kavlar vi upp armarna och jobbar med hur vi mobiliserar föregångare - idag och tillsammans framöver.  
 
  

3. Du ska inte tro det blir elektrifiering, ifall inte nån sätter fart… 

Seminariet tar avstamp i valrörelsens energidebatt och sätter in den i en västsvensk kontext. Vad händer med regionens energibehov på kort och lång sikt när den västsvenska industrin ställer om? Kan vi genom samverkan och dialog påskynda och samordna processer så att Västsverige hittar en väg framåt som klimatsäkrar vår region och vår industri samt skapar konkurrenskraft?

4. Mat för en svalare planet – livsmedelssektorn tar sig an klimatomställningen 

Vilka nya lösningar och möjligheter är på gång? Hur ser vägen framåt ut mot en mer hållbar produktion och konsumtion av livsmedel? Klimatförändringarna utgör ett stort hot mot den globala livsmedelsförsörjningen men omställningen ger samtidigt nya affärsmöjligheter. På seminariet deltar såväl ett etablerat livsmedelsföretag som en nystartad start-up och gemensamt för vi diskussionen framåt.  

5. Från ord till handling - Hur leder vi oss själva och andra i omställningen till ett klimatsmart samhälle?

Klimatomställningen går inte tillräckligt snabbt. Vad är det som hindrar oss och vad är det som får oss att lyckas? Ett interaktivt seminarium om förändringsprocesser, psykologi och ledarskap.

6. En inkluderande klimatomställning – vägar och verktyg för att arbeta tillsammans med hållbar utveckling

Ett interaktivt seminarium där både föreläsarnas och deltagarnas perspektiv ges utrymme. Fokus ligger på samverkan och ett accelererat hållbarhetsarbete. Vi utgår ifrån Agenda 2030s ledord att ingen ska lämnas utanför och söker tillsammans svar på frågan: Hur kan vi använda Agenda 2030 som katalysator i ett inkluderande omställningsarbete?


Senast uppdaterad: 2022-09-28 08:14