Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regiongemensamma obligatoriska arbetsmiljöutbildningar för nya chefer

Publicerad: Uppdaterad:

Beslut om obligatorium gäller från 2022-01-01 tills annat beslutas.

Arbetsmiljöarbetet är ett stort ansvar för chefer på alla nivåer. Arbetsmiljön i verksamheten påverkar medarbetarens hälsa och möjlighet att utföra ett gott arbete. En god arbetsmiljö lägger en grund för att utveckla verksamheten för dem vi är till för. Det är därför viktigt att chefer som tilldelas eller har uppgifter i arbetsmiljöarbetet får kunskaper för att hantera de tilldelade uppgifterna och förstår vad ett arbetsmiljöansvar innebär. Den grundläggande arbetsmiljöutbildningen som utförs av företagshälsovården Hälsan och Arbetslivet ligger på tre dagar:

  • Dag 1 – Grunder i hälso- och arbetsmiljöarbete
  • Dag 2 – Fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö
  • Dag 3 – Praktiskt hälso- och arbetsmiljöarbete  

För ytterligare information och anmälan:
Se lärportalens startsida och sök på ”Grundutbildning”.

För nyanställda chefer som är erfarna, men som kommer från verksamheter utanför VGR, gäller minst en dags arbetsmiljöutbildning som ett alternativ till tredagarsutbildningen:

  • ”SAM, en grund för verksamhetsutveckling” (SAM: Systematiskt arbetsmiljöarbete).

Denna utbildning passar även erfarna chefer inom VGR, som vill repetera sina arbetsmiljökunskaper.
För ytterligare information och anmälan:
Se lärportalens startsida och sök på ”SAM”.

Dessa utbildningar genomförs av företagshälsovården Hälsan och Arbetslivet men det finns även förvaltningar och bolag som kör i egen regi.
Se vidare "Regiongemensamma obligatoriska arbetsmiljöutbildningar för chefer" i  Guide - Kompetensutveckling inom hälso- och arbetsmiljöarbete  under "Fördjupande länkar och dokument"  


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-05-09 07:16