Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tillsammans stoppar vi covid-19

Håll avstånd och stanna hemma även vid lindriga symtom. Vi måste göra vad vi kan för att minska smittspridningen. Om vi alla hjälps åt är det färre som blir allvarligt sjuka och trycket på sjukvården minskar.

 

På arbetsplatser, i skolor, under fester, på afterwork, i idrotten, i kollektivtrafiken, i hemmet - där människor träffas sprids också covid-19. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg:
"Vi är alla så trötta på den här pandemin - men den har inte tröttnat på oss!"

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar. Under vecka 43 konstaterades 1 371 nya fall, vilket är nästan dubbelt så många som veckan dessförinnan.
Smittspridningen finns i hela Västra Götaland – i Göteborg med kranskommuner är ökningen mest markant.

Följ dessa råd för att minska smittspridning:

  • Håll avstånd till andra.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik.
  • Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. 
  • Om dina symtom inte går över efter cirka 24 timmar, gå in på denna länk 1177.se och läs hur du bokar en tid för ett PCR-test.
  • Om du har provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du får ditt provsvar.
  • I Västra Götaland gäller från 21 oktober särskilda förhållningsregler för den som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som är covid-19-positiv.
    Det är vården som ger förhållningsreglerna. Läs Folkhälsomyndighetens nyhet om dessa förhållningsregler genom att klicka på denna länk.

Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Men om du känner dig mycket sjuk ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

Om du har allmänna frågor om covid-19

Smittskydd Västra Götalands information till allmänheten
Folkhälsomyndighetens information till allmänheten

Om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymtom kan du ringa Sveriges nationella informationsnummer 113 13.

Antikroppstester

Från den 28 september kan du boka antikroppstest vid vissa vårdcentraler och sjukhus

Nu är det möjligt att boka ett antikroppstest för att ta reda på om du tidigare har varit sjuk i covid-19. Testningen utförs vid ungefär 150 vårdcentraler och vissa sjukhus.

Läs mer om antikroppar och boka (1177.se)

För vårdgivare

Instruktioner till dig som arbetar med vård och omsorg för att förebygga smitta och hantera patienter med misstänkt eller konstaterad smitta.

På sidan ovan finns även stöd i form av informationsmaterial på olika språk, lättläst, bildstöd och anpassat till barn samt affischer, skyltar och filmer för vårdgivare.

För dig som är journalist

Vi hjälper dig som journalist att hitta aktuell information på helgfria vardagar kl 08-17.

Ring 010-441 41 99 eller mejla presstjansten@vgregion.se.

Arkiv: Här kan du se våra presskonferenser

VGR Lägesrapport en gång i veckan nås via pressrummet:

Pressrum VGR

 

Senast uppdaterad: 2020-10-23 14:34