Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionstyrelsen 10 november 2020

Publicerad:
ordförandeklubba

Vid sitt sammanträde på tisdagen beslutade regionstyrelsen bland annat att operationssalar ska hyras in under mögelsaneringen av lokaler vid sjukhuset NÄL i Trollhättan. Styrelsen beslutade också om vilka som ska få årets Folkhälsopris, Parasportstipendium och Människorättsstipendium.

Operationssalar hyrs in i Trollhättan


Mögel har skapat problem för de anställda inom gynekologi och kirurgi på sjukhuset NÄL i Trollhättan. Västra Götalandsregionens fastighetsbolag, Västfastigheter, kommer att genomföra en omfattande sanering och ombyggnation av gynekologikorridorens tre salar och kirurgikorridorens fem salar. Sanering och ombyggnad kommer att ta tre år.

En evakueringslösning har tagits fram som innebär att operationsmoduler med fyra operationssalar och kringutrymmen kommer att hyras in . Modulerna kommer efter upphandling och montering att kunna tas i bruk i juni 2021. Evakueringslösningen beräknas kosta totalt 89,6 miljoner kronor. Gynekologikorridorens tre salar är redan stängda sedan i augusti och även kirurgins fem salar kan behöva stängas innan operationsmodulerna finns på plats.

Vidare beslutade regionstyrelsen att NU-sjukvården och fastighetsnämnden skyndsamt ska utreda lämplig lösning för ombyggnationen som svarar mot ett kapacitetsbehov motsvarande dagens antal operationssalar för gynekologi och kirurgi. Samma antal salar ska svara mot ett framtida kapacitetsbehov som uppnås genom ett ökat nyttjande (70 procents beläggningsgrad i genomsnitt under vardagar dagtid). Fastighetsnämnden bör skyndsamt genomföra ombyggnation av tresalar på operationsenheten för gynekologi, inklusive kringytor, inom en investeringsutgift om 55 miljoner kronor (löpande pris), med en lösning som svarar mot framtida behov.

 

45 meter långa spårvagnar


Västra Götalandsregionen har ett avtal om 40 nya spårvagnar där de första har levererats. Spårvagnarna är 30 meter långa. I avtalet finns möjlighet att beställa ytterligare 60 nya spårvagnar. Regionstyrelsen godkände vid sitt sammanträde att Västtrafik tillsammans med leverantören av vagnarna kan starta ett utvecklingsprojekt för 45 meter långa spårvagnar. Projektkostnaderna utgör en investering på 5,3 miljoner euro, cirka 56 miljoner kronor.

 

Pris och stipendium för 300 000 kronor


Regionstyrelsen beslutade om 2020 års mottagare av Folkhälsopriset, Parasportstipendiet och Människorättsstipendiet på totalt 300 000 kronor.

Folkhälsopriset

Folkhälsopriset på 50 000 kronor delas av Rosenlundsstödet och Gullspångs IF samt deras tränare Matilda Fröjd. Rosenlundsstödet arbetar för att hjälpa gatuprostituerade kvinnor i Göteborg. Gullspångs IF:s Matilda Fröjd engagerar sig helhjärtat i föreningens ungdomar, både på och utanför fotbollsplanen.

Syftet med folkhälsopriset är att uppmärksamma och uppmuntra nyskapande och inspirerande metoder, åtgärder eller personer som på ett positivt sätt bidragit till arbetet för social hållbarhet och jämlik hälsa i Västra Götaland.

Länk till särskilt pressmeddelande

Parasportstipendiet


Parasportstipendiet på 150 000 kronor delas i år ut till sju olika stipendiater.

Isabelle Fredholm från Nossebro tävlar i paradressyr.
Marika Vaihinger från Trollhättan tävlar i pararodd.
Anja Händén från Brämhult tävlar i bordtennis.
Julia Johansson från Göteborg tävlar i handboll.
Västra Frölunda IF, fotboll med inriktning rörelsenedsättning.
Göteborgs Curlingklubb, rullstolcurling.
Christoffer Andersson från Mölndals CK som är ledare för paracykel.
Stipendiet ska synliggöra idrott som en möjlighet för personer med funktionsnedsättning att ha ett mer innehållsrikt liv.

Länk till särskilt pressmeddelande

Människorättsstipendiet


Människorättsstipendiet på 100 000 kronor tilldelas Antidiskrimineringsbyrån Väst (före detta Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering). Byråns mål är att verka för de mänskliga rättigheterna samt ett samhälle präglat av mångfald och respekt för människors olikheter, fritt från förtryck, fördomar och diskriminering.

Stipendiet ska öka synligheten för mänskliga rättigheter och belöna gott arbete.

Länk till särskilt pressmeddelande

 

Länk till alla beslut i korthet

Länk till sammanträdets handlingar

 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-11-11 08:06