Hållbarhet, tillverkning och formgivning på planetens villkor

I förlängningen behöver företagen tänka hållbarhet från början – redan när en möbel designas. På Tibro-företaget Offecct, en av Västra Götalandsregionens samverkanspartners, tar man ansvar för hela tillverkningskedjan.

Möbeldesignföretaget Offecct grundades 1990 av Kurt Tingdal (vd) och Anders Englund (designchef) - två personer med en brinnande önskan om att vara med och påverka världen till det bättre. 1993 deltog Anders Englund på en Greenpeace-konferens - en upplevelse som blev ett avstamp för företagets hållning när det gäller miljöpåverkan. Idag har koncernen 80 anställda med en omsättning på 150 miljoner - hälften utgörs av export till drygt 50 länder. Offecct utvecklar och producerar en egen designkollektion i två fabriker i Tibro.

– Allt vi gör på Offecct handlar om att skapa hållbara möten och en hållbar livscykel för möbler, i samarbete med våra kunder, berättar Kurt Tingdal. Mänskliga möten är helt enkelt utgångspunkten för allt vi gör! Oavsett om det rör sig om SKYPE-möten, små möten mellan två personer eller stora konferenser. Men vi vill dessutom ta ansvar för hela tillverkningskedjan. Målet är att vi ska använda så lite av jordens resurser som möjligt i vår produktion - men också att ta hand om de produkter vi tillverkat genom ett cirkulärt återbruk.

– Vi formger till exempel möbler med utbytbara metallben, så att man kan byta färgskala efter hand. På så vis behöver man inte slänga ett helt möblemang när ett kontor inreds i nya färger! Tygerna är också utbytbara. Vi kan även ta tillbaka begagnade möbler som tillverkats av oss för upprustning och återförsäljning. Och våra möbler tillverkas för att hålla länge – en stol ska till exempel kunna kläs om flera gånger!

Hållbarhetstänket innefattar också social hållbarhet - Offecct och alla anlitade underleverantörer bekänner sig till FN:s uppförandekod, som till exempel innebär att man inte nyttjar barnarbete, att det en finns organiserad facklig verksamhet på arbetsplatserna, att arbetstiderna är reglerade och så vidare. De leverantörer som Offecct anlitar får skriva under denna så kallade code of conduct och personal från Offecct besöker sina leverantörer regelbundet för att se att avtalet följts. Alla som arbetar på Offecct är delaktiga i hållbarhetsarbetet. Maria Ragnarsson, hållbarhetschef, beskriver en tacksam roll.

– Eftersom hållbarhet är själva fundamentet för Offecct behöver jag inte kämpa för att miljöarbetet ska vara i fokus! Jag jobbar mer som en intern coach – till exempel tar vi tillsammans fram förbättringsförslag inom miljöområdet, som sedan blir konkreta aktivitetslistor.Vi har också en stående punkt som heter veckans miljötips - allt för att hålla engagemanget vid liv!

– Och att det är dyrt att jobba hållbart är en skröna, i alla fall nuförtiden. För oss handlar det om respekt för vår omvärld och kommande generationer, säger Kurt Tingdal med eftertryck. 

Om Möbelbruket och Västra Götalandsregionen

Möbelbruket är ett treårigt (nu avslutat) miljöprojekt som är finansierat av Västra Götalandsregionen. Projektet drivs av utvecklingsbolaget IDC West Sweden AB i Skövde och det genomförs i samverkan med möbel- och inredningsklustret i Tibro med omnejd, där även Offecct ingår. Syftet är att hitta ett cirkulärt flöde som gör att större volymer offentliga möbler tas om hand genom en professionell insamling, renovering och återförsäljning. Projektet pågår till 2019 och målet är en ekonomiskt hållbar verksamhet.

VGR Fokus (artikel): Färre möbler ska slängas i VGR

Tillsammans ställer vi om

Regional utvecklingsstrategi 2021-2030. Tillsammans gör vi Västra Götaland till ett föredöme för omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle.