Tidigare ViA-medarbetare berättar

Text och foto: Kimberly Åkerström

Rasmus Skogberg och Flakron Istrefi är servicemedarbetare i Västra Götalandsregionen. De är anställda genom program ViA, en satsning för att unga ska få in en fot på arbetsmarknaden. Yrkeslivserfarenhet, ”goa kollegor” och eget ansvar är några av vinsterna med anställningen.

Yrkesintroduktion som dörröppnare till arbetslivet

Rasmus Skogberg och Flakron Istrefi arbetar på Regionens hus i Vänersborg. De är anställda i Västra Götalandsregionens program, introduktion i arbetslivet (ViA). Deras anställning är en yrkesintroduktion som varar i tolv månader. De arbetar tillsammans med serviceteamet, ett arbetslag om åtta personer samt team-ledaren Stefan Svensson. I teamet ingår lokalvårdare, receptionister och servicepersonal. De har även en handledare som fungerar som en kontaktperson.

– Det finns runt 300 medarbetare i det här huset och vi ser till att de får den service de behöver, berättar Flakron. Behövs det ett bord så fixar vi det. Är något trasigt så fixar vi det. Vi hjälper till där det behövs.

Flakron gick på ett samhällsvetenskapligt gymnasieprogram med inriktning mot idrott och Rasmus gick på ett program i grafisk design. Efter studenten hoppade Flakron mellan olika jobb. Han var inskriven hos Arbetsförmedlingen när han fick se att det fanns något som hette ViA. Han skickade sitt cv till kontaktpersonen Jonny Lindblom som snart ringde upp honom.

– När man går ut gymnasiet kan det vara svårt att veta vad man vill eller kan göra. Jag rekommenderar att söka till ViA, säger Flakron.

Även Rasmus, som också var arbetssökande då, fick sin anställning genom kontakten med Jonny.

– Jag fick ett sms från honom. Han hade hittat mig i databasen hos Arbetsförmedlingen. Han frågade om jag ville träffas och kanske börja jobba här. Jag hade haft sommarjobb hos Västra Götalandsregionen under sommaren 2011, så jag tänkte att det kunde vara bra, berättar Rasmus.

Jonny är samordnare för ViA-anställningarna och berättar om sitt uppdrag: 

– Mitt jobb är att hitta arbetsplatser och ungdomar och sedan matcha ihop dem på ett bra sätt, förklarar han. Det är en enorm skillnad på att jobba i kök eller med palliativ vård. Vi vill ha rätt ungdom på rätt plats, helt enkelt. Det är jätteviktigt att vi matchar de sökandes intressen med de jobb som finns.

Kollegorna, teamet och ”fikan”

Rasmus och Flakron berättar om första mötet med serviceteamet. Det var Stefan Svensson, teamledaren, som mötte dem och visade dem runt. Flakron valde då mellan att börja jobba med serviceteamet eller i projektet Tillgänglighetsdatabasen, en annan anställningsmöjlighet som finns hos VGR. Han berättar att han bestämde sig när han träffade de framtida kollegorna under det första besöket.

– Vi kom in och störde dem mitt i fikan. Det verkade ha det trevligt, det verkade avslappnat. Det var då jag bestämde mig att här vill jag vara. Det är under fikan som vi i teamet har blivit tajta sen, förklarar Flakron.

En viktig person i teamet är Lena Eriksson. Hon är deras handledare som har introducerat i arbetet och lärt dem hur allt fungerar på arbetsplatsen.

– I början gick de med mig eller Stefan för att komma in i allt, berättar Lena. Nu är de självgående och jobbar med alla kollegor.

– Det är när man får jobba självständigt som man lär sig bäst tycker jag, säger Flakron. Lena är en grym handledare!

Arbetsuppgifter

När Rasmus och Flakron kommer till jobbet klockan sju på morgonen stämmer de av med receptionen om vad som ska göras under dagen. De har varierade uppgifter, allt från städning till att bära och hämta möbler, att hantera post, att laga saker till att hjälpa till i receptionen. Rasmus tycker bäst om uppgifterna som han beskriver som ”vaktmästarjobb”.

Utöver serviceuppgifterna har de ett eget projekt som serviceteamet länge har tänkt att fixa, men helt enkelt inte hunnit med utöver sina ordinarie arbetsuppgifter. Husets källare var proppfullt och behövde en rejäl rensning.

– När vi började med det var det kaos, berättar Flakron. Fixa, rensa, slänga, laga bord och bara göra plats för att komma in. Det börjar med att någon vill göra om och köper in nya saker och så hamnar allt annat här i källaren. Det är ingen ordning alls.

– Jag tror att vi har rensat ut fem, sex containrar med gamla möbler, gardiner och saker som lagts på hög där nere i flera år, säger Rasmus.  

När de visar källaren nu står bord och stolar travade i rader. En del bord är trasiga, de kan man plocka delar från för att laga andra bord, berättar de. De fotograferar möblerna för att dokumentera vad som finns i förrådet, i fall någon behöver något som de redan har.

På väg mot nya mål

När vi träffar Rasmus och Flakron är deras introduktionsanställning snart slut. Flakron har bestämt sig för att börja studera. Han ska söka till en utbildning i internationell marknadsföring. Efter studenten behövde han tid att fundera över vad han egentligen ville göra. Under sitt år med jobbet i serviceteamet har han fått tid till det och känner att ”det är dags nu”, som han själv uttrycker det. Rasmus ska söka jobb när anställningen tar slut. Helst vill han jobba med något liknande, i butik eller på ett lager.

– Året har gått fort och vi har lärt oss mycket. Vi har skaffat oss många bra referenser här för att kunna söka arbete efteråt, säger Rasmus.

Flakron håller med.

– Det här är en bra erfarenhet till cv:t och det är ett bra arbete att ha.

De rekommenderar andra att ta chansen genom ViA.