Utlysning: Civilsamhällets lösningar för klimat och biologisk mångfald

alt=""
Civilsamhällets lösningar Illustration: Johanna Engloo

Västra Götalandsregionens (VGR) miljö- och regionutvecklingsnämnd (MRU) presenterar en utlysning med två teman: klimat och biologisk mångfald. I utlysningen kan civilsamhällesaktörer, som ideella föreningar och ekonomiska föreningar utan vinstintresse, söka mellan 100 000 och 600 000 kr för projekt som genomförs i Västra Götaland.

VGR finansierar högst 50 procent av projektet, övrig finansiering kan till exempel bestå av ideell tid. Ansökningsförfarande sker under vintern 2024 i två steg där det första är att skicka in en idéskiss senast den 1 december 2024. Vi går nu igenom de 75 idéskisser som skickats it. Besked om vilka som får går vidare till projektansökan lämnas under januari och februari 2025. Projektstarten är sommaren 2025 och projektgenomförande under maximalt två år. 

Civilsamhället en nyckelaktör för att klara omställningen

”Historiskt har civilsamhällets kapacitet att mobilisera och bryta ny mark varit helt avgörande för att stärka samhällets förmåga till omställning vid kritiska tidpunkter.”
– Vinnova.

För att klara komplexa samhällsutmaningar behöver hela samhället mobiliseras. Civilsamhället har en unik möjlighet att fånga upp, samla och rikta människors engagemang,  och gå före och visa på kreativa och nytänkande lösningar. VGR ser samverkan med civilsamhället som viktigt för att skapa ett hållbart och inkluderande samhälle. Civilsamhället är också en viktig del av demokratin och främjar människors delaktighet och inflytande. 

Civilsamhället pekas ut som en viktig samverkanspart för genomförandet av den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland 2021- 2030. I MRU:s detaljbudget för 2024 står det att "det är viktigt att VGR tar vara på det civila samhällets möjligheter att bidra till den lokala och regionala utvecklingen".

Utlysningens två teman

Klimat och biologisk mångfald är de två områden där vi är längst ifrån att nå våra miljömål. Det är också två områden som tydligt pekas ut i VGR:s budget inför 2025. Projekten ska ha fokus på antingen klimat eller biologisk mångfald, eller både och. 

VGR:s Budget 2025

Tema 1: Klimat

Västra Götaland har ett av de mest ambitiösa regionala klimatmålen i Sverige. Till 2030 ska utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland minska med 80 procent, jämfört med utsläppen år 1990.

Västra Götaland har också ett klimatmål för konsumtionsutsläpp – att utsläppen av växthusgaser från västsvenskarnas konsumtion, oavsett var i världen de sker, ska minska med 30 procent jämfört med 2010.

Västra Götalands regionala miljömål 

Inom den regionala samverkansplattformen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om pekar ett av fyra arbetssätt på vikten av “attraktiva samhällen”.

Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om

Detta arbetssätt beskrivs så här: 

Vi utvecklar attraktiva samhällen där det är lätt att göra rätt. De lokala förutsättningarna för att leva ett klimatsmart liv kan stärkas samtidigt som våra lokalsamhällen blir mer levande och attraktiva. Här kan kreativitet, samarbete och resurseffektivitet vara i fokus och kommuner, lokala företag, föreningar och invånare kan samverka för att ta fram smarta lösningar. Initiativ kring exempelvis delningsekonomi och fler lokala mötesplatser som distansarbetsplatser, verkstäder och odlingar kan underlätta en fossiloberoende livsstil.

Utlysningen tar sin utgångspunkt i Klimat 2030 som har fyra fokusområden, och inom dessa tolv satsningar. Projekt med klimattema bör knyta an till en eller flera av dessa fokusområden och satsningar som är:

Hållbara transporter

  • Klimatsmart vardagsresande där fler väljer gång, cykling och kollektivt resande
  • Accelererad omställning till fossilfria fordon
  • Effektiva godstransporter
  • Klimatsmarta möten och semestrar

Klimatsmart och hälsosam mat

  • Minskat matsvinn
  • Främja hållbart lantbruk
  • Mer vegetariskt på tallriken

Förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster

  • Större marknad för biobaserade material och drivmedel
  • Tjänster och cirkulära varor
  • Design för en hållbar livsstil

Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler

  • Flexibla och klimatsmarta bostäder och lokaler
  • Effektiv och klimatsmart renovering

Tema 2: Biologisk mångfald

MRU har beslutat om en plan för att främja biologisk mångfald 2022-2024. 

Plan för att främja biologisk mångfald 2022-2024.

Inom ramen för Västra Götalands regionala miljömål finns stora behov av fortsatt arbete för att skydda den biologiska mångfalden. 

Västra Götalands regionala miljömål

De miljömål som berör biologisk mångfald är framför allt: 

  • Hav i balans samt levande kust och skärgård
  • Levande skogar
  • Ett rikt odlingslandskap
  • God bebyggd miljö
  • Ett rikt växt- och djurliv

Sverige har även ingått överenskommelser på internationell nivå. Den senaste och kanske viktigaste är Montreal Kunming Global Biodiversity Framework.

Montreal Kunming Global Biodiversity Framework

Några av de mål som passar särskilt väl kopplat till denna utlysning är:

  • Åtgärdsmål 2: Minst 30 procent av arealerna av utarmade ekosystem ska återställas. 
  • Åtgärdsmål 4: Hejda utrotningen av hotade arter, skydda den genetiska mångfalden, minimera konflikter mellan människor och vilda djur.
  • Åtgärdsmål 6: Minimera invasiva främmande arters inverkan på biologisk mångfald, minska introduktionstakten för invasiva främmande arter med minst 50 procent.
  • Åtgärdsmål 10: Förstärk biologisk mångfald och säkerställ hållbar förvaltning inom jordbruk, vattenbruk, fiske och skogsbruk.

Projekt med tema biologisk mångfald bör knyta an till ett eller flera av dessa målskrivningar, alternativt andra områden som beskrivs i ovan nämnda måldokument. 

Övriga perspektiv

Inom utlysningen uppmuntras även två övriga perspektiv som gärna får vävas in i projektet. Dessa perspektiv är inget krav för att få projektmedel från utlysningen men kommer att vägas in i den kvalitativa bedömningen: 

  • Lokal krisberedskap. Civilsamhället är viktiga för den lokala krisberedskapen och projekt inom ramen för utlysningen uppmuntras lyfta in synergier där miljöåtgärder också bidrar till ökad lokal krisberedskap och resiliens.
  • Social hållbarhet och inkluderande omställning. Civilsamhället har en unik möjlighet att fånga upp engagemang inom olika delar av samhället och projekt inom ramen för utlysningen uppmuntras lyfta in synergier där miljöåtgärder också bidrar till stärkt deltagande genom att involvera olika samhällsgrupper och perspektiv.

Vem kan söka?

Denna utlysning riktar sig i första hand till ideella föreningar och ekonomiska föreningar utan vinstintresse. Utlysningen är dock öppen för alla organisationsformer som räknas till civilsamhället:

  • ideella föreningar
  • ekonomiska föreningar utan vinstintresse
  • trossamfund
  • stiftelser
  • samfällighetsföreningar
  • aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning 

Flera föreningar kan söka tillsammans, men en förening är projektägare, och ansvaret för uppföljning och ekonomisk redovisning vilar på denna förening. Det är viktigt att projektägande organisation har tillgång till en stabil organisation med tillräckliga administrativa resurser för att kunna rapportera ekonomi, genomförande och resultat. Projektägaren måste ha ett organisationsnummer. Ekonomiskt stöd kan bara betalas ut till plus- eller bankgirokonto som är registrerat i föreningens namn.

Tillfälliga grupperingar som aktionsgrupper, nätverk och upprop har möjlighet att vara en del av projektet men en ideell eller ekonomisk förening måste vara projektägare.

Hur mycket kan ni söka?

Ni kan söka mellan 100 000 och 600 000 kr. VGR:s miljö- och regionutvecklingsnämnd har avsatt fyra miljoner kronor till denna utlysning. Utlysningen har två spår:

1. Mindre lokala projekt

Det första spåret är för mindre projekt som kan sökas av en förening för ett projekt lokalt på en plats i Västra Götaland. Projektperiod på omkring ett till två år, möjlighet att söka upp till 300 000 kr. Dessa projekt ska kunna ge ringar på vattnet utanför den lokala kontexten till exempel genom att kunna inspirera och kopieras av andra aktörer, eller genom att skalas upp till större projekt. 

2. Regionala samverkansprojekt

Det andra spåret är något större samverkansprojekt där det är en fördel om projektets aktiviteter genomförs i hela eller delar av Västra Götaland. Projektperiod på omkring ett till två år, möjlighet att söka upp till 600 000 kr. I samverkansprojekten ska en civilsamhällesaktör vara projektägare, men en eller flera andra aktörer ska även vara del av projektet. Dessa andra aktörer kan tex. vara andra föreningar, kommuner, studieförbund, högskolor, folkhögskolor eller företag. 

Vill ni utveckla ett större samverkansprojekt som är mer omfattande än vad denna utlysning gör möjligt så hör av dig till oss. Projekten inom ramen för utlysningen kan med fördel vara förstudier inför andra kommande mer omfattande samverkansprojekt. 

Medfinansiering

Utöver de medel som söks genom denna utlysning ska projektet medfinansieras med minst 50 procent. Det betyder att 100 000 kr från VGR:s miljö- och regionutvecklingsnämnd ska matchas med minst ytterligare 100 000 kr, dvs en total projektbudget på minst 200 000 kr.

Denna medfinansiering kan bestå helt eller delvis av ideell tid, vilket då räknas som 330 kr/timme i budgeten. Den ideella tiden kan bestå av ideellt arbetade timmar i projektet eller av “allmänhetens” deltagande i workshops eller andra aktiviteter. Medfinansiering med 100 000 kr i ideell tid blir drygt 300 ideella timmar under projekttiden (100 000/330 kr). Medfinansieringen kan även bestå av medel som redan finns i föreningen, medel från annan finansiär eller arbetstid som är en del av projektet. 

Likvida medel och förskott

Beviljade projektmedel betalas ut retroaktivt efter att faktiska kostnader uppstått, betalats av föreningen och redovisats till VGR. Om projektägare inte har nog med likvida medel kan i särskilda fall ett förskott betalas ut. Förskottet kan dock uppgå till max hälften av de totala beviljade medlen. Det är således inte möjligt att få ut hela det beviljade beloppet i förskott utan det måste finnas resurser för att genomföra aktiviteter, betala fakturor mm, och sen rekvirera medel från VGR. Om förskott behövs ska detta framgå redan i ansöknings- och beslutsprocessen. 

Vad kan ni söka för?

Aktiviteterna inom projektet ska utföras i Västra Götaland. Medlen ska användas till ett specifikt projekt, inte löpande verksamhet. Fokus ska ligga på att utveckla och testa nya idéer. Det kan handla både om metodutveckling eller om konkreta insatser. Det är viktigt att projektet ingår i en mer långsiktig strategi för föreningen och att det finns en plan för hur projektets resultat ska leva vidare. En del av projektet kan därför till exempel handla om att säkerställa mer långsiktig finansiering eller andra insatser som underlättar för verksamheten under en längre tid framöver.  

Projektmedel kan användas till att en eller flera personer får betalt för att arbeta i projektet förutsatt att projektägande organisation kan betala ut lön eller att personen i fråga kan fakturera föreningen. Andra föreningar som är en del av projektet kan fakturera sina omkostnader, tex arbetad tid, till projektägaren. Projektmedel kan även användas till exempelvis kommunikation/marknadsföring, inköp av material, resor och lokalhyror för evenemang. Projektägaren kan inkludera ev. kontorsomkostnader kopplat till en anställning.

Projektmedel kan inte användas för större investeringar som solceller, laddstolpar eller arbetsmaskiner.

Det är möjligt att söka medel för större evenemang, men dessa ska då vara utåtriktade till allmänheten/relevanta aktörer, och gärna även spridas ytterligare genom livesändning eller liknande.

Ansökningsförfarande och tidsplan

En digital informationsträff hölls den 4 november 2024 kl. 15.30-17.00 för att svara på era frågor om utlysningen.   

Ansökningsförfarandet sker i två steg:

Senast den 1 december 2024 skickar ni in en kortfattad idéskiss som beskriver er idé.

Idéskissen ska vara kort (1-3 sidor) och innehålla information om vilken förening som vill söka medel, er projektidé, samt ungefärlig budget.

Mall för idéskiss

E-postmeddelandet märks med “Idéskiss civilsamhällets lösningar, MRU 2024-00273” och skickas till miljo-och.regionutvecklingsnamnd@vgregion.se .

I början av 2025 meddelas vilka av dessa idéskisser som går vidare. 
De projekt som går vidare erbjuds i nästa steg att skicka in en formell projektansökan till VGR:s e-tjänst för projektstöd inom regional utveckling.

Beslut om projekt tas av MRU under våren 2025. 

Projektstart sker under 2025 och avslutas senast 2027. 

Projektägaren ska under hela projektperioden rapportera hur projektet fortlöper och rekvirera (begära ut) pengar för senaste projektperioden var tredje eller sjätte månad. I slutet av projektperioden ska en slutrapport skrivas för att få ut de sista beviljade medlen. 

Hur bedömer vi er ansökan?

Urval sker i konkurrens med andra sökande och i bedömningen tas hänsyn till delregional fördelning av projektmedel för att få en god geografisk spridning. Vi bedömer även projektets relevans utifrån hur väl det kompletterar och förhåller sig till andra projekt och satsningar inom aktuellt område.

Medel ges inte till projekt som ändå skulle ha genomförts inom ordinarie verksamhet, löpande verksamhet, löpande skötsel med naturvårdsinriktning eller projekt som enbart har en ”uppstädande” effekt, som exempelvis sanering av förorenad mark. Medel ges endast till aktiviteter som är förenliga med svensk lag. 

Projektet bedöms utifrån följande kriterier

  • Hur väl projektet svarar an mot målskrivningarna inom Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030 (VG2030), t ex ett Västra Götaland som är robust, fossiloberoende och cirkulärt, samt de långsiktiga prioriteringarna i strategin – att stärka innovationskraften, bygga kompetens, öka inkluderingen och knyta samman Västra Götaland.
    VG2030 
  • Relevans och potential utifrån utlysningens teman klimat och biologisk mångfald, dvs. hur projektet bidrar till att minska klimatutsläppen eller främja den biologiska mångfalden. 
  • Om och på vilket sätt de övriga perspektiven Lokal krisberedskap och Social hållbarhet & inkluderande omställning vävs in i projektet. 
  • Hur nytänkande och innovativt projektet är.
  • Regional relevans, om projektet genomförs i, eller samverkar med aktörer från, olika delar av Västra Götaland, eller om projektet bygger upp och sprider kunskap/erfarenhet som är en resurs för andra aktörer i Västra Götaland.
  • Aktörssammansättning, om projektet består av flera aktörer som samverkar och vilka dessa är. 
  • Möjlighet att inspirera andra, om projektet kan kopieras av andra aktörer eller skalas upp. 
  • Hur realistiskt genomförbart projektet är, t ex projektets mål i förhållande till budget och planerade aktiviteter, och projektparternas möjlighet att genomföra dessa.

Läs mer

Kontakt för frågor

Allmänna frågor samt tema klimat: Amanda Martling

Tema biologisk mångfald: Anders Stålhand

För kännedom om annan kommande utlysning

VGR:s kulturnämnd har för 2025 avsatt 5 miljoner kronor till projekt inom social ekonomi. En del av dessa medel kommer vara sökbara för civilsamhällesorganisationer i Västra Götaland och en utlysning planeras till första halvåret 2025.

Amanda Martling

Regionutvecklare – Klimat 2030, civilsamhället

Telefonnummer

Anders Stålhand

Lärare yrkeshögskola

Telefonnummer