Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR donerar läkemedel till Ukraina

Publicerad:

Västra Götalandsregionen och övriga svenska regioner kommer inom kort att donera en stor mängd läkemedel till Ukraina, genom EU:s samordning för stöd till Ukraina.

Behovet av läkemedel till den ukrainska hälso- och sjukvården är stort. Efter inventering har de svenska regionerna nu beslutat att donera ett fyrtiotal olika läkemedel från det nationella läkemedelsförrådet.

Det var Västra Götalandsregionen tillsammans med regionerna Skåne, Stockholm och Östergötland som i början av pandemin byggde upp det nationella läkemedelsförrådet genom att gemensamt köpa in ett stort antal kritiska läkemedel på uppdrag av landets 21 regiondirektörer. Nu kommer delar av förrådet till viktig användning inom vården i Ukraina.

– Det är mycket positivt att VGR tillsammans med övriga svenska regioner kan ge bistånd till Ukraina, där behovet av läkemedel är mycket stort. Det är också en bekräftelse på nyttan med det nationella läkemedelsförrådet och den nationella samordning som VGR har varit med och byggt upp, säger Marie Claesson Rasmuson, chef för Sjukvårdsapoteket i Västra Götalandsregionen.

För transporten av läkemedlen ansvarar Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Donationerna till Ukraina bedöms inte påverka robustheten i regionernas egen läkemedelsförsörjning.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-04-06 17:07