Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen använder tre godkända vaccin

Publicerad:

Västra Götalandsregionen vaccinerar med samtliga tre godkända vaccin utifrån Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och rekommendationer.

Comirnaty (Pfizer-BioNtech) och COVID-19 Vaccine Moderna används framför allt till äldre, medan COVID-19 Vaccine AstraZeneca, som inte rekommenderas till personer över 65 år i nuläget, används för att vaccinera främst vård och omsorgspersonal. Vaccineringen utförs av flera olika vaccinatörer runt om i Västra Götaland. 
 
– Att vaccinera sig är frivilligt. Men vid sidan om att följa myndigheternas råd och rekommendationer är vaccin ett av de viktigaste verktygen för att bromsa covid-19-pandemin. VGR vaccinerar med tre godkända vaccin som är utvärderade avseende både säkerhet och effekt. Alla tre vaccin ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR. 
 
VGR:s uppfattning är att vaccinationsviljan hos invånare och vårdpersonal är mycket god. Efterfrågan på vaccin är långt större än tillgången och för VGR är det av yttersta vikt att allt vaccin används. Vaccin är kylvara och behöver användas när det kommit till vaccinatör, det går inte att returnera. 
 
Eftersom tillgången på vaccin väntas öka framgent är det viktigt att vaccinatörer fortsätter att vaccinera i så hög takt som möjligt. I samband med att vi går över från fas ett till fas två kommer vaccinering att ske parallellt i faserna initialt. 
 
–  De vaccinatörer som har vaccinerat klart i fas ett ska använda det vaccin de har kvar till de personer som står i tur enligt prioriteringsordningen i fas två. Vaccinet är en kyl- och färskvara och kan inte skickas tillbaka, säger Kristine Rygge. 
 
Det finns enstaka tillfällen då vaccinationstider av olika skäl bokats av och vaccinering inte kunnat genomföras. VGR har uppmanat vaccinatörerna att ha en plan för överblivna doser, exempelvis genom att ha en lista med personer som kan vaccineras istället. I första hand ska Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning följas. I sista hand får man ge doser till personer i senare prioriteringsfaser, hellre än att vaccin kasseras. 
 
Med hänvisning till smittspridningen i samhället är det av yttersta vikt att även de som fått vaccin fortsätter att följa allmänna råd och rekommendationer. Det innebär bland annat att hålla avstånd, träffa endast de som du normalt sett träffar och arbeta hemifrån om du kan. 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-02-17 14:06