Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccinering med Astra Zenecas vaccin pausas

All vaccination med Astra Zenecas vaccin pausas som en försiktighetsåtgärd.

Västra Götalandsregionen har informerat samtliga vaccinatörer att pausa vaccinering med vaccin från Astra Zeneca.

Anledningen är att är Europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket utreder rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett orsakssamband till vaccinet.

De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa alla Astra Zeneca leveranser utifrån att EMA, det Europeiska läkemedelsverket, utreder frågan och väntas komma med besked på torsdag.

Folkhälsomyndigheten beskriver pausen som en försiktighetsåtgärd.

VGR följer information och beslut från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket noga.

Så påverkar pausen av Astra Zenecas vaccin VGR

Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin påverkar initialt denna och nästa veckas vaccinationer i Västra Götaland. Av de cirka 30 000 doser som Västra Götalandsregionen (VGR) skickat ut till vaccinatörerna i vecka 11 är knappt en tredjedel Astras vaccin.
Alla vaccinatörer i Västra Götaland har pausat alla vaccinationer med Astra Zenecas vaccin.

– Vi fortsätter vaccination av de äldsta i fas två under veckan med Pfizers och Modernas vaccin. Cirka en tredjedel av de doser vi skickat till vårdcentralerna denna vecka är Astras vaccin, säger Kristine Rygge vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

VGR har vaccinerat med Astra Zenecas vaccin sedan vecka sex. Av de doser VGR hittills har skickat ut till vaccinatörerna i Västra Götaland är cirka en fjärdedel Astra Zenecas vaccin.

– Vi inväntar nu mer information från de nationella myndigheterna. Vaccinatörer i Västra Götaland bokar nu av de invånare som skulle vaccinerats med Astras vaccin denna vecka. Hur nästa vecka blir är ännu inte klart, säger Kristine Rygge.

Det är ännu för tidigt att kommentera hur vaccinationspausen påverkar VGR:s vaccinationsplan i sin helhet.

EMA, europeiska läkemedelsverket, som utreder biverkningarna, väntas komma med ett besked på torsdag.

– Vi förväntar oss mer information från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten under dagen som riktar sig till dem som redan är vaccinerade med Astra Zenecas vaccin, säger Kristine Rygge.

Beskedet om att pausa vaccinering med Astra Zenecas vaccin kom under tisdagsmorgonen. Några vaccinatörer i Västra Götaland hade då redan hunnit förbereda dagens vaccination genom att dra upp doser i sprutor. Detta vaccin har nu kasserats på grund av begränsad hållbarhet. Allt annat vaccin sparas i kylskåp. Astra Zenecas vaccin håller i sex månader i kylen.


Senast uppdaterad: 2021-03-16 13:21