Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccin mot covid-19 med passerat hållbarhetsdatum använt i Mariestad

Publicerad:

Mellan 25 september och 20 oktober vaccinerades sammanlagt 73 personer i Mariestad med vaccindoser mot covid-19 vars hållbarhet passerades den 24 september.

Personerna har fått Spikevax, Modernas vaccin mot covid-19 som har en hållbarhet i kylskåp på 30 dagar. För de aktuella doserna passerades den dagen 24 september.

Vaccinatören tillsammans med Läkemedelsverket gör bedömningen att det inte är skadligt att ha fått detta vaccin. Vaccinatören och Läkemedelsverket bedömer också att skyddseffekten av vaccinet inte har påverkats. De berörda personerna behöver därmed ingen ersättningsdos.

Orsaken till händelsen är att efterlevnaden kring rutinerna av hållbarhetskontroll brustit. Vaccinatören har inlett en intern utredning för att säkerställa att de rutiner som finns alltid följs.

– Invånarna ska känna sig trygga med vaccinationerna mot covid-19 så det inträffade är allvarligt. Vi har genom dialog med vaccinatören förvissat oss om att de ser över sina rutiner, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

Samtliga 73 personer som berörs får senast måndag 1 november ett personligt brev från vaccinatören.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-10-29 08:46