Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionerna samordnar nationella läkemedelsköp

Publicerad: Uppdaterad:

Fyra regioner har nu fått i uppdrag från övriga regioner att köpa in de läkemedel som bedöms vara de mest centrala och kritiska för sjukvårdens behov i Sverige.

De 21 regionerna har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ett nära samarbete när det gäller att säkra läkemedelsförsörjningen i Sverige relaterat till Covid-19.

Regionerna Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland (Fyrlän) har fått i uppdrag från övriga regioner att köpa in läkemedel som bedöms som de mest centrala och kritiska för den utbyggnad av intensivvårdsplatser och slutenvård som pågår. Målsättningen är att nå en lagernivå som motsvarar den förväntade förbrukningen i riket för att motverka eventuell brist.

Regionerna, myndigheter, läkemedelsbranschen och SKR har haft och har en nära dialog rörande vikten av att säkra läkemedelsförsörjningen i landet.

Läkemedelsdistributörerna, Oriola och Tamro, har fått i uppdrag av regionerna att se över tillgängligheten på läkemedel på en övergripande nivå. De har åtagit sig uppdraget att bistå regionerna med kommunikation, dialog, kartläggning och hantering i samband med regionernas nationella inköp.

En lista över de centrala/kritiska läkemedel som är aktuella för nationellt inköp ska tillhandahållas av (Fyrlän) till läkemedelsdistributörerna. Listan kommer att revideras över tid. Inköpsfunktionerna på de fyra regionerna kommer att kontakta respektive företag för genomförande av köp.

Fyrlän kommer att fortsätta arbeta med uppföljning, prognoser och kommunicera löpande med berörda parter.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-04-03 16:38