Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

672 felaktigt positiva covidsvar i Västra Götaland

Publicerad:

Totalt 672 personer som provtogs för covid-19 mellan 17 december och 10 januari fick ett felaktigt positivt provsvar. Samtliga berörda personer har blivit direktkontaktade med information om att deras provsvar egentligen var negativt.

Igår, den 25 januari, gick reviderade provsvar ut till 672 personer i Västra Götaland som provtagits för covid-19 under perioden 17 december 2021 – 10 januari 2022. Dessa personer fick felaktigt positiva provsvar som nu har korrigerats.

Bakgrunden är ett nytt testkit för PCR-tester som togs i bruk hos ett av Västra Götalandsregionens laboratorier den 17 december. De nya testkiten är mycket känsligare än de som tidigare använts i detta laboratorium. Det fick till följd att analysverktygen felaktigt kunde ge utslag för covid-19 i ett ”friskt” prov om det låg ett annat, starkt positivt, prov intill vid analysen.

Laboratoriet har sedan 10 januari justerat gränsvärdet för när ett covidprov ska fastslås som positivt. Det innebär att endast verkligt positiva prover nu ger positivt utslag. 

Samtliga 672 personer som berörs har identifierats och blev kontaktade den 25 januari med besked om sitt korrigerade provsvar. Det finns ingen misstanke om att fler personer berörs före eller efter den aktuella perioden.

– Vi beklagar det som hänt till de som har fått ett felaktigt provsvar. Det var en isolerad händelse och orsaken är nu åtgärdad. Det går att lita på provtagningen för covid-19, säger Per Sikora, provtagningssamordnare i VGR.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-01-26 15:47