FAQ verksamhetsstöd 2024–2025

Nedan har vi samlat frågor som ofta ställs om verksamhetsstödet. Om svaret på din fråga inte finns där kan du kontakta oss.

E-post: kultur@vgregion.se

FAQ

Jag har en nystartad teaterförening, kan jag söka?

Nej, en organisation som får verksamhetsstöd måste ha varit verksam i minst tre år. Anledningen är att vi behöver vara säkra på att organisationen är stabil och förmår att bedriva kontinuerlig verksamhet för att kunna ta emot ett verksamhetsstöd.


Det finns tre olika kategorier i ansökan. Måste jag tillhöra alla tre?

Nej, men man måste inte heller välja en kategori. Beskriv verksamheten inom de kategorier som är relevanta.


Hur påverkar pågående samarbete med Kulturförvaltningen chansen att få verksamhetsstöd?

Det är positivt att man utnyttjar de regionala resurser som finns för rådgivning och stöd. Om man fått eller får ekonomiskt stöd från Kulturförvaltningen så vill vi att man anger det men det minskar inte möjligheten att få verksamhetsstöd.


Om vi som centrumbildning söker och får stöd, sker det på bekostnad av våra medlemmar som också söker?

Nej, varje ansökan bedöms individuellt. Centrumbildningarna bedöms på sin förmåga att bygga infrastruktur medan deras medlemmar bedöms på konstnärliga grunder.


Behöver organisationen vara registrerad i Västra Götaland?

Nej, men huvuddelen av verksamheten ska ske i Västra Götaland.


Vi är en kommunal verksamhet. Kan vi söka verksamhetsstöd?

Ja, men stöd beviljas endast i undantagsfall eftersom stödet framför allt är avsett för att stärka det fria kulturlivets aktörer.


Hur definierar ni kriterier som kvalitet?

Vi har ingen definition på kvalitet – det finns många olika kvaliteter. Det är upp till den sökande att beskriva så bra som möjligt på vilket sätt ni arbetar med konstnärlig, organisatorisk eller annan kvalitet.


Vad innebär regional relevans?

Den regionala relevansen innebär att verksamheten prioriteras utifrån flera faktorer. Sker verksamheten på en plats men attraherar besökare från en vidgad krets geografiskt och socialt? Sker spridningen genom samarbeten på olika platser (eller exempelvis turnéer)? Platsen spelar in beroende på invånarnas generella tillgång till kulturutbudet. Relevanta samarbeten och planer ska vara väl förankrade och ske på fler platser än områden med god tillgång till kulturutbud.


Räknas verksamhetsstödet upp årligen?

Nej, organisationerna erhåller beslutat belopp varje år under stödperioden, under förutsättning att medel avsätts inom kulturnämndens årliga detaljbudget. Beslutet gäller under förutsättning att kulturnämndens allmänna villkor uppfylls.


Finns det särskilda ”potter” avsatta till de tre sökbara kategorierna?

Nej, det finns inga särskilda potter knutna till de tre kategorierna arrangerande verksamhet, producerande verksamhet, resurs- och stödstrukturer. Bedömningen görs samlat av de inkomna ansökningarna.


Hur mycket pengar kan vi söka?

Det finns inget maxbelopp att söka, men bedömning görs om budgeten är rimlig och proportionerlig. 


Vad räknas som medfinansiering?

Förutom ekonomiskt stöd från andra bidragsgivare, (statliga, kommunala, internationella eller privata stöd) kan så kallade egeninsatser räknas: exempelvis värdet av lokaler eller arbetad tid. Vi räknar inte om värdet i ekonomiska termer men alla former av insatser stärker ansökan. 


Vilka kostnader kan vi få stöd för?

Verksamhetsstödet ska gå till organisationens basverksamhet, det vill säga lönekostnader, produktions- och verksamhetskostnader, lokalhyra och liknande. Stödet kan inte gå till investeringar (definitionen av investeringar är inköp som inte kostnadsförs direkt utan skrivs av på ett antal år).


Hur ska stödet rapporteras?

Organisationen skickar in verksamhetsberättelse och årsredovisning samt verksamhetsplan årligen. Stödet slutrapporteras enligt instruktioner från Kulturförvaltningen efter sista året.


Kan man söka både verksamhetsstöd och utvecklingsprojekt samtidigt?

Ja, det går att söka inom båda stödformer. Däremot har de lite olika kriterier så det kan vara bra att välja den stödform som passar verksamheten bäst. Förvaltningen för kulturutveckling kan bidra med rådgivning inför ansökan.


Finns det någon chans att få ett tidigare besked än i oktober?

Nej, kulturnämnden beslutar om detaljbudget för kommande år i oktober. Innan dess kan vi inte ta beslut om verksamhetsstöd för kommande år.


Om vi får avslag, finns det något annat regionalt kulturstöd vi kan söka?

Ja, utvecklingsprojektstöd går att söka två gånger per år som vanligt, senast 15 mars och 15 september.

Utvecklingsprojektstöd


Finns det någon gräns för hur många treårsperioder man kan få stöd?

Nej.


Behöver organisationen ha medfinansiering?

En verksamhet som medfinansieras från fler håll bedöms ha en mer stabil grund för genomförande än verksamheter som bara har stöd från ett håll. Medfinansieringen spelar därmed roll när vi bedömer organisationens förmåga att långsiktigt bedriva och utveckla sin verksamhet. Stöd kan i undantagsfall beviljas till verksamheter utan medfinansiering, men då i lägre omfattning.