Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

FaR-mottagning

På FaR-mottagning finns fysioterapeuter till för dig som fått fysisk aktivitet på recept (FaR) och önskar personlig vägledning. Vi hjälper dig att hitta en hållbar och hälsofrämjande aktivitetsnivå som passar just dig! Det finns också dietister som tar emot barn och unga med övervikt (inte fetma, läs mer om skillnaden på 1177). På den här sidan kan du läsa mer om stödet vi erbjuder och trycka dig vidare till bokning.

Boka tid till FaR-mottagning

Vill du boka tid till FaR-mottagning? Här hittar du information om hur du bokar fysiska besök, videobesök och besök med tolk till FaR-mottagning.

Stöd av fysioterapeut

Under tre till sex månader får du stöd av fysioterapeut längs vägen mot att uppnå dina mål, med samtal, vägledning och träningsintroduktion. Det övergripande målet är att du ska uppnå hållbara och hälsofrämjande fysiska aktivitetsvanor.

Vi inleder med ett samtal om dina förutsättningar och gör en aktivitetsplan utifrån ditt FaR (Fysisk aktivitet på Recept). Vi talar om vardagsaktivitet, träning och stillasittande. Därefter startar du den aktivitet som du valt, själv eller med instruktion av fysioterapeuten om du vill. Du kan vara aktiv hemma, på träningsanläggning, utomhus eller i en förening. Du har stöd av fysioterapeuten på telefon, digitalt eller på FaR-mottagningen. Stödet avslutas med ett samtal där vi planerar din fortsatta fysiska aktivitet.

Vi tar emot barn, unga och vuxna. Du som vårdnadshavare kan också få råd och stöd för att skapa en aktivare vardag för ditt barn. Läs mer på:

FaR-mottagning för barn upp till tolv år
FaR-mottagning för tonåringar

Stöd av dietist

Barn och unga med övervikt (ej fetma*) kan också träffa dietist, till detta behövs inget FaR. *Du kan läsa mer om skillnaden på övervikt och fetma genom att söka på ”övervikt barn” på www.1177.se. För mer information om dietisten på FaR-mottagning, se:

Dietist på FaR-mottagning

Vill du veta mer om stödet av fysioterapeut eller dietist på FaR-mottagning? Du kan läsa mer om hur processen på FaR-mottagning går till i vår folder:

Svenska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Engelska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Arabiska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Persiska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Somaliska: FaR-mottagningsfolder (pdf)

Du kan boka besök till FaR-mottagning antingen som fysiskt besök eller videobesök. Nu under den ökande smittspridningen i början av 2022, välj gärna videobesök om möjligt.

Vi erbjuder individanpassat stöd och hittar lösningar för att du ska kunna komma igång med fysisk aktivitet. Vi utför gyminstruktioner på ett smittsäkert sätt.

Alla anläggningar vi samarbetar med har på olika sätt anpassat utbud och tillgänglighet. Vi hänvisar till dem för mer information om corona, kort och medlemskap:

Träningstips i coronatider

Det är viktigt att trots rådande situation fortsätta med goda levnadsvanor. Det går bra att vara fysiskt aktiv och fortfarande följa smittskyddsrekommendationerna. Du kan få tips och råd om träning under den pågående coronapandemin på sidan:

Fysisk aktivitet i coronatider 

Hitta FaR-mottagning

Vill du veta mer om anläggningarna där det finns FaR-mottagning? Här kan du hitta adresser, tillgänglighetsinformation med mera.

FaR-mottagning för barn upp till tolv år

Här finns information till dig som är vårdnadshavare till ett barn upp till tolv år som har fått ett FaR (Fysisk aktivitet på Recept). Du kan läsa mer om dels hur FaR-stödet kan fungera för ditt barn och dels hur du som vårdnadshavare kan få stöd för att stötta barnet gällande fysisk aktivitet.

FaR-mottagning för tonåringar

Här hittar du som är 13-19 år information om FaR-mottagningar. Du kan läsa om vad ett FaR är och hur besök på FaR-mottagning går till.


Senast uppdaterad: 2022-01-18 16:09