Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fisk i kokt sås

Fisk kokt i citronsås

4 portioner

  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • Salt med jod
  • Svartpeppar
  • 400–600 g färsk eller fryst fiskfilé, exempelvis sej, torsk eller kolja
  • 250g broccoli, i små buketter

Citronsås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1–2 msk flytande margarin
  • 1-3 msk pressad citron

Gör så här: Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuk i 10-15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Rör ner mjölken. Smaksätt med salt och peppar. Skär större fiskfiléer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i cirka 2 cm tjocka skivor eller kuber. Välj en låg, vid kastrull (traktörpanna). Vispa ut mjölet med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongtärning, mjölk eller matlagningsgrädde och margarin.
Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock
eftersom fisken kommer att ge ifrån sig vätska. Tillsätt citron efter smak. Lägg i fisken och låt sjuda under lock utan omrörning i 5–10 minuter.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2
minuter. Häll av vattnet.

Servera fisk och sås tillsammans med potatismos och broccoli 

Senast uppdaterad: 2024-03-28 15:52