Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fisk och skaldjur

flicka äter fisk i pappas knä
Fotograf: Johnér

Fisk är bra både för kroppen och toppen! Fisk och skaldjur innehåller nyttiga omega-3 fetter, selen, D-vitamin och jod. Det är därför bra att äta det 2-3 gånger per vecka.

Festlig pastagratäng

4 portioner

  • 250 g krossade tagliatelle
  • 2 purjolökar
  • 250 g kallrökt lax eller stekta laxbitar
  • 1-2 paket färdig ostsås eller hemlagad ostsås
  • Svartpeppar
  • ½ citron, skal och saft
  • 250 g gröna ärtor, frysta

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Koka tagliatellen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skölj och skär purjolöken i strimlor och lägg ner den i pastavattnet när
några minuter återstår av koktiden.

Skär laxen i små bitar. Häll av vattnet av pastan och purjolöken i ett durkslag. Rör ner laxen och ostsåsen. Krydda med peppar, citronskal och citronsaft. Häll laxpastan i en smord ugnsform. Gratinera i övre delen av ugnen, 12–15 minuter.

Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från plattan. Låt stå 2 minuter och häll sedan av vattnet.

Servera pastagratängen tillsammans med ärtorna.

Fisk kokt i citronsås

4 portioner

  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • Salt med jod
  • Svartpeppar
  • 400–600 g färsk eller fryst fiskfilé, exempelvis sej, torsk eller kolja
  • 250g broccoli, i små buketter

Citronsås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1–2 msk flytande margarin
  • 1-3 msk pressad citron

Gör så här: Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuk i 10-15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Rör ner mjölken. Smaksätt med salt och peppar. Skär större fiskfiléer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i cirka 2 cm tjocka skivor eller kuber. Välj en låg, vid kastrull (traktörpanna). Vispa ut mjölet med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongtärning, mjölk eller matlagningsgrädde och margarin.
Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock
eftersom fisken kommer att ge ifrån sig vätska. Tillsätt citron efter smak. Lägg i fisken och låt sjuda under lock utan omrörning i 5–10 minuter.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2
minuter. Häll av vattnet.

Servera fisk och sås tillsammans med potatismos och broccoli 

Fisk med frasigt täcke

4 portioner

  • 400–600 g fiskfilé, färsk eller djupfryst (sej, hoki, torsk eller
    rödspätta)
  • 2 msk pressad citron
  • ½–1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 1–2 skivor smulat vitt bröd
  • 2 msk flytande margarin
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 2 dl persilja (alternativt gräslök och dill)
  • 4 portioner matvete
  • 250g broccoli, i små buketter

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C.Skölj de färska fiskfiléerna. Skär större filéer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i cirka 2 cm tjocka skivor eller kuber. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat, salta och droppa över citron.

Pressa vitlöken och hacka persiljan. Blanda smulat bröd, margarin,
vitlök, persilja, salt och peppar. Bred ut blandningen över fisken. Tillaga i ugnen cirka 20–30 minuter tills fiskköttet är vitt och fast.

Tillaga matvete enligt anvisningen på förpackningen.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera fisken tillsammans med broccoli och matvete.

Fisk med äggsås och pressad potatis

4 portioner

  • 2 ägg
  • 8–10 potatisar, cirka 800 g
  • 250 g ärtor, frysta
  • 400 g vit fiskfilé, exempelvis torskfilé
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl lättmjölk
  • 1–2 msk flytande matfett
  • Hackad dill, färsk eller fryst
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Gör så här: Koka äggen i cirka 10 min så att de blir hårdkokta. Lägg äggen i kallt vatten så att de kallnar.

Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en nypa
salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska sedan värmen och
koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter. Känn efter med provsticka
eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet. Pressa potatisen eller mosa med gaffel. Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från
plattan. Låt stå 2 min. Häll av vattnet.

Skär den vita fisken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda cirka 5 minuter. Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt.

Servera torsk och äggsås tillsammans med pressad potatis och gröna ärtor. 

Fiskbåtar

En plåt med fiskbåtar
Fotograf: Lena Koller

4 portioner

  • 10-12 potatisar (cirka 1 kg)
  • 3-4 morötter
  • ½ purjolök
  • 400 g fiskfilé, exempelvis sej, hoki, torsk eller rödspätta
  • ½-1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 1-2 msk flytande margarin
  • 4 msk lätt créme fraiche
  • Pressad citron till servering
  • Bakplåtspapper
  • Steksnöre

Gör så här: Skala potatisen och lägg i en kastrull med vatten som precis täcker potatisen. För att få plats med fyra fiskpaket behövs en stor och vid gryta. Skölj och skär den färska eller upptinade fisken i bitar. Lägg fisken på ett bakplåtspapper, en portion per papper. Salta och peppra fisken.

Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skölj purjolöken och skär även den tunt. Lägg morötter och purjolök på fisken och klicka över margarin. Vik ihop bakplåtspappret till ett paket. Knyt gärna ett tunt steksnöre/ bomullssnöre) runt.

Koka upp potatisen, lägg paketen ovanpå potatisen när den kokat i 5 minuter (är fisken inte riktigt tinad kan man lägga på paketen från början). Fisk och potatis kommer att vara färdiga samtidigt. Pressa citron och klicka crème fraiche på fisken när den serveras.

Tips! Variera rätten genom att lägga tomatskivor och kryddgrönt på
fisken istället för morötter och purjolök.

Fiskgratäng med grönt potatismos

4 portioner

  • ½ gul lök
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 tsk basilika eller rosmarin
  • Eventuellt pressad vitlök
  • 400 g fiskfilé (exempelvis hoki, sej eller spätta)
  • 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk flytande margarin
  • Salt med jod
  • 1 dl färsk persilja
  • 300g haricots verts

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter.

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller gaffel. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Hacka persiljan och tillsätt i moset och rör runt.

Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera fiskgratängen med potatismos och gröna bönor.

Fisksoppa med musslor

4 portioner

  • 1 msk flytande margarin
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 äpple
  • 2 morötter
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 5 dl vatten
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl matlagningsgrädde eller havregrädde
  • 2 msk persilja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 225 g musslor på burk
  • 400 g fisk
  • 0,5 tsk salt
  • Peppar

Gör så här: Hacka lök och vitlök. Skala och tärna äpplet. Skala och riv morötter.

Fräs lök, vitlök, äpple och morötter i matfettet i en kastrull. Tillsätt ingefära och tomatpuré.

Häll på vattnet och lägg i buljongtärning. Låt sjuda i fem minuter. Vispa ut mjölet i grädden och häll det i soppan och rör om. Sjud i ytterligare tre minuter. Tillsätt under tiden vinägern.

Skär fisken i bitar och lägg ner i kastrullen. Koka upp försiktigt och låt sjuda 4-5 minuter tills fisken är färdig. Öppna burken och låt vattnet rinna av från musslorna. När fisken är nästan klar, lägg ner musslor och låt allt bli varmt.

Strö över persilja före servering. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

Om du använder färska musslor:

Köp kontrollerade musslor hos fiskhandlaren. Skölj musslorna i rinnande kallt vatten. Ta bort ”skägget”. Musslorna ska stänga sig när man knackar på skalet, detta kan ta någon minut. Släng de musslor som inte stänger sig. Släng också trasiga musslor.

Färska musslor kokas tillsammans med fisken 3-5 minuter. Musslorna ska öppna sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Hemgjorda fiskpinnar

4 portioner

  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 6-8 morötter
  • 400 g vit fisk i fryst block
  • Ströbröd
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Vitpeppar
  • ½–1 tsk salt
  • Cirka 4 msk flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk, eller växtbaserat alternativ
  • 450g fryst spenat, tinad

Gör så här: Skala potatis och morötter. Koka upp 1,5 liter vatten med en nypa salt. Lägg i potatisarna. Tillsätt morötterna när potatisen kokat i 10 minuter. Koka ytterligare cirka 10 minuter. Häll av vattnet när potatisen blivit mjuk rakt igenom.

Lägg mjöl och ströbröd på varsin flat tallrik. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Skär det halvtinade fiskblocket i 12-13 fiskpinnsliknande bitar. Salta och peppra fisken. Vänd sedan varje fiskbit i vetemjöl, därefter ägg och till sist i ströbröd. Stek i flytande margarin på medelstark värme ett par minuter på varje sida, tills fiskpinnarna är genomstekta.

Smält 2 msk margarin i en kastrull på medeltemperatur, vispa ner mjölet. Späd med mjölken och låt koka upp. Krama ur vattnet från spenaten och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Servera fiskpinnarna med stuvad spenat, kokt potatis och morötter.

Kesofisk med kaviar och purjolök

 4 portioner

  • 400 g torsk eller sej (färsk eller tinad fryst fisk)
  • 1 liten purjolök
  • ½ dl kaviar
  • 1 burk keso, 500 g
  • ½ tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 4-5 morötter

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Strimla purjolöken. Blanda en röra av keso, purjolök och kaviar. Lägg kesoröran över fisken och ställ in i ugnen. Tillaga i ca 30– 40 min eller tills fisken är färdig (fiskköttet ska vara vitt och fast).

Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en nypa salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska sedan värmen och koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter. Känn efter med provsticka
eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet.

Skala morötterna och riv dem med hjälp av rivjärn.

Servera kesotorsken tillsammans med kokt potatis och rivna morötter.

Kokosfisk

4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 400 g vit fiskfilé, valfri sort
  • Kokosflingor
  • Flytande matfett
  • 400 ml kokosmjölk, light/lätt
  • ½ dl matlagningsgrädde (4 % fetthalt)
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 lime, skal + saft
  • 1 ½ tsk torkad ingefära
  • 2 dl frysta gröna sojabönor
  • Maizena
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 1 påse sockerärtor, cirka 15 stycken
  • ½ gurka
  • 70 g småbladssallad, 1 påse
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 msk olivolja

Gör så här: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Salta fisken och vänd i kokos. Stek fisken i flytande matfett. Häll kokosmjölk, matgrädde, kycklingfond, skal och saft från lime och ingefära i en kastrull och koka
upp. Red med maizena om tjockare sås önskas. Häll i gröna sojabönor
och låt bli varma. Smaka av med peppar och lite salt.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Låt svalna.
Strimla sockerärtorna på längden och skär gurkan i tunna stavar. Lägg i en
stor skål och blanda med sallad, olivolja och solroskärnor.

Servera fisken med kokt ris, sås och sockerärtssalladen.

Tips! Lägg ärtorna i blöt inför torsdagens recept.

Lax i tortillabröd

4 portioner

  • 500 g laxfilé
  • 1 msk rapsolja
  • 2 avokador
  • ½ gurka
  • 2-3 tomater
  • 1 förpackning majs (cirka 160 g)
  • 1 förpackning ruccola (65 g)
  • 250 g turkisk yoghurt eller keso
  • ½–1 tsk salt
  • Citronpeppar
  • Saften av 1 lime
  • Tortillabröd, 8 stycken

Gör så här: Dela laxen i små bitar och stek i olja. Krydda fisken med lite salt och citronpeppar.

Skär avokado, gurka och tomat i mindre bitar. Lägg upp grönsakerna samt den turkiska yoghurten (eller keso) i olika skålar. Dela limen i klyftor.

Låt sedan var och en göra sin egen wrap och välja favorittillbehör.
Servera med limeklyftor som går att pressa över efter smak.

Tips! Vill man göra det ännu enklare och snabbare kan man använda sig av rökt fisk

 

Lax i ugn med pestotäcke

4 portioner

  • 400 – 500 g lax
  • ½ dl pesto
  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • ½ tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 g ärtor, frysta

Gör så här: Sätt ugnen på 175° C. Lägg fisken på ett ugnsfast fat. Fördela peston över. Tillaga i ugnen 15-20 minuter.

Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuk i 10-15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Rör ner mjölken. Smaksätt med salt och peppar.

Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från plattan. Låt stå 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera laxen tillsammans med potatismos och gröna ärtor.

Mustig fiskgryta med rötter och aioli

4 portioner

  • ½ purjolök eller 2 gula lökar
  • 1 msk rapsolja
  • 4-6 potatisar
  • 2-3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri, cirka 50g
  • 1 förpackning hela tomater, ´á 400 g
  • 1-2 dl vatten
  • 1-2 fiskbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 400 g vit fiskfilé
  • ½-1 citron
  • 1 tsk salt med jod
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ dl hackad persilja
  • Surdegsbröd
  • Aioli

Gör så här:  Skala och strimla löken eller skiva purjolöken och fräs den i oljan i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa
tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och
lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken i bitar och lägg
dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare
cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.

Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över
persilja och servera gärna med surdegsbröd och en klick aioli.

Pasta med heta räkor och ruccola

4 portioner

  • 4 portioner pasta, fullkorn
  • 500 g räkor med skal (cirka 200 g skalade räkor), frysta eller färska
  • 1 näve ruccola
  • 2 paprikor
  • 1 röd chilipeppar (kan uteslutas för mildare smak)
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk curry
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 lime
  • ½ tsk salt med jod
  • ½ krm svartpeppar

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Tina frysta räkor eller skala oskalade räkor. Tärna paprikorna. Dela, kärna
ur och finstrimla pepparfrukten. Värm oljan i en kastrull. Lägg i och fräs paprika, peppar, curry och pressad vitlök några minuter. Tillsätt tomater, rivet skal av en hel limefrukt och saften av en halv samt salt och
peppar. Koka utan lock cirka 10 min. Blanda i räkor och ruccola. Låt allt bli
varmt (undvik att koka räkorna).

Servera de heta räckorna tillsammans med pastan.

Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor

En oreange fisksoppa i en vit djup tallrik toppad med räkor
Fotograf: Lena Koller, Johner

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 morötter
  • 1 äpple
  • 2 tsk färsk ingefära
  • 1 msk flytande margarin eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 4-5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 förpackning (3 dl) gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 msk persilja
  • 225 g räkor eller musslor
  • 400 g vit fisk, till exempel sejfilé
  • Surdegsbröd

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök samt riv morötter och ingefära. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i 5 minuter.

Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan under omrörning. Sjud i
ytterligare 3 minuter.

Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock
5–10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner räkor eller musslor och låt allt bli
varmt. Strö över persiljan före servering.

Servera soppan tillsammans med surdegsbrödet.

Snabb makrillsås

4 portioner

  • 4 portioner pasta, gärna fullkorn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja eller flytande matfett
  • 2 förpackningar krossade tomater
  • 3 burkar makrill i tomatsås
  • 1 näve färsk ruccola eller spenat
  • Torkad oregano
  • Kapris
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4-5 morötter

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka den gula löken och pressa eller finhacka vitlöken. Låt lök och vitlök mjukna i matfett i en kastrull. Tillsätt krossade tomater och makrill, låt puttra ihop. Rör ner ruccola eller spenat och smaksätt med oregano, kapris, peppar och lite salt.

Skala morötterna och riv med hjälp av rivjärn.

Servera makrills såsen med pasta och riven morot.

Snabb tonfiskröra

4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 2 gula lökar
  • 2 röda eller gula paprikor
  • Curry efter smak
  • 2 msk maizena
  • 2 burkar tonfisk i olja
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 250 g broccoli, i små buketter

Gör så här: Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.

Finhacka lök och paprika för hand eller i mixer. Fräs lök och paprika i
gryta med 1 msk olja från tonfiskburken. Rör ner curry och låt fräsa med ett ögonblick. Rör därefter ner maizena och tillsätt den avrunna tonfisken. Om röran blir för tjock, späd med några matskedar vatten. Smaksätt med peppar och salt efter smak.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2
minuter. Häll av vattnet.

Servera tonfiskröran tillsammans med ris och broccoli.

Tandoorilax med morotstzatziki

4 portioner

  • 4 portioner ris, gärna fullkornsris
  • 4 portionsbitar lax (á 125 gram)
  • 1 citron
  • Tandoorikrydda
  • 250 g broccoli, i små buketter

Morotstzatziki:

  • 2 dl yoghurt naturell, (3 % fetthalt)
  • 1–2 morötter, finrivna
  • 1–2 vitlöksklyftor, pressade
  • Eventuellt hackad färsk mynta
  • 1 krm salt med jod
  • 1/4 krm svartpeppar

Gör så här: Tina fisken i kallt vattenbad i sin förpackning om den varit
fryst. Sätt ugnen på 200°C. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Rör samman ingredienserna till morotstzatzikin och ställ kallt fram
tills servering.

Pressa citron över laxen och strö över tandoorikrydda på båda sidor. Lägg laxen i en smord ugnsform och tillaga cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 56°C.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera tandoorilaxen med ris, kokt broccoli och morotstzatziki.

Thaiinspirerad torsk på grönsaksbädd

4 portioner

  • 500 g frysta wokgrönsaker (1 påse)
  • 400 g fryst eller färsk torsk
  • 1 burk kokosmjölk, 17 % fetthalt, á 400 ml
  • 1 dl crème fraiche, 5-13% fetthalt (kan uteslutas)
  • 1-2 tsk röd currypasta
  • ½ - 1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 4 portioner havreris
  • 250 g sojabönor, frysta
  • ½ gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk soja
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • ½-1 Lime
  • Eventuellt 1-2 krm chiliflakes

Gör så här: Sätt ugnen på 200° C. Lägg de frysta wokgrönsakerna i en ugnssäker form. Lägg bitar av tinad torskfilé på grönsakerna. Vispa ihop kokosmjölk, röd currypasta, peppar och lite salt. Häll blandningen över fisken och grönsakerna. Tillaga fisken i ugnen, cirka 25-30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och fast.

Koka havreris enligt anvisningen på förpackningen.

Tina sojabönorna. Tärna gurka och finhacka rödlöken. Blanda samman
vitlök, ingefära, soja, olja, limejuice och eventuellt chiliflakes.

Tillsätt sojabönor, gurka och lök och rör samman.

Servera den bakade torsken tillsammans med havreris och asiatisk bönsallad.

Ugnsrostad potatis med tonfisksås

4 portioner

  • 400-600 g små, tvättade potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • Svartpeppar
  • ½ tsk salt med jod
  • Cirka 250 g frysta haricots verts

Tonfisksås:

  • 1 burk tonfisk i olja
  • 1,5 dl (cirka ½ förpackning) färdigkokta vita bönor
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 äggula (välj produktionskontrollerade ägg)
  • 2-3 msk kapris
  • 2-3 msk pressad citron
  • Basilika- eller persiljeblad
  • 0,5 dl olivolja
  • Svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och ringla över oljan. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills potatisen känns mjuk med en provsticka.

Blanda alla ingredienser till såsen i en mixerbunke och mixa till slät
konsistens.

Täck fryst haricots verts med vatten. Tillsätt lite salt. Koka upp. Dra kastrullen
av värmen och låt stå cirka 3 minuter. Häll av vattnet.

Servera den ugnsrostade potatisen med tonfisksås och de gröna bönorna.

Senast uppdaterad: 2024-04-19 10:34