Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 5

Att äta järnrikt är viktigt för både barn och vuxna. Järn från kött är lätt för kroppen att ta upp. Bönor, broccoli och ärter som i snabblagad grön ärtsoppa innehåller också järn.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

En kvinna och barn sitter vid ett matbord och äter taccos.
Fotograf: Scandinav, Johner

Måndag

Köttfärslimpa med kokt potatis

4 portioner: 

  • ¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vatten eller mjölk
  • 1 ägg
  • ½–1 tsk salt med jod
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • ½ gul lök
  • 400-450 g nöt- eller blandfärs
  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 msk flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl gräddmjölk (6 % fetthalt)
  • 1 köttbuljongtärning
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • Svartpeppar
  • Lingon, tinade

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda havregryn eller ströbröd och potatismjöl med vätskan i en bunke. Låt svälla i cirka 10 minuter. Riv löken på rivjärn. Rör ner ägg, salt, peppar och lök. Blanda ner färsen. Rör smeten
jämn. Forma till en limpa och stek i smord form i mitten av ugnen i cirka
50–60 minuter tills genomstekt.

Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en
nypa salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska
sedan värmen och koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter.
Känn efter med provsticka eller gaffel när den är mjuk. Häll av
kokvattnet.

Smält margarin och vispa i mjölet. Häll i gräddmjölken under vispning.
Tillsätt buljongtärning och soja. Låt koka samman 5 minuter och smaka
av med svartpeppar. Servera köttfärslimpan tillsammans med kokt
potatis, brunsås och lingon.

Tisdag

Fisk kokt i citronsås

4 portioner

  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • Salt med jod
  • Svartpeppar
  • 400–600 g färsk eller fryst fiskfilé, exempelvis sej, torsk eller kolja
  • 250g broccoli, i små buketter

Citronsås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1–2 msk flytande margarin
  • 1-3 msk pressad citron

Gör så här: Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuk i 10-15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Rör ner mjölken. Smaksätt med salt och peppar. Skär större fiskfiléer i bitar eller rulla ihop de mindre. Fryst fiskblock kan tinas något och skäras i cirka 2 cm tjocka skivor eller kuber. Välj en låg, vid kastrull (traktörpanna). Vispa ut mjölet med vattnet direkt i pannan. Tillsätt buljongtärning, mjölk eller matlagningsgrädde och margarin.
Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Såsen ska vara tjock
eftersom fisken kommer att ge ifrån sig vätska. Tillsätt citron efter smak. Lägg i fisken och låt sjuda under lock utan omrörning i 5–10 minuter.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2
minuter. Häll av vattnet.

Servera fisk och sås tillsammans med potatismos och broccoli 

Onsdag

Grön ärtsoppa

4 portioner

  • ½ gul lök
  • 1–2 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
  • 1 ½ dl mjölk
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet)

Gör så här: Hacka eller riv på rivjärn gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Löken ska ej få färg. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 minuter.

Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ
tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten.

Servera ärtsoppan med fullkornsbröd och hummus.

Torsdag

Fiskgratäng med grönt potatismos

4 portioner

  • ½ gul lök
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 tsk basilika eller rosmarin
  • Eventuellt pressad vitlök
  • 400 g fiskfilé (exempelvis hoki, sej eller spätta)
  • 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk flytande margarin
  • Salt med jod
  • 1 dl färsk persilja
  • 300g haricots verts

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka eller riv löken. Blanda lök, krossade tomater, basilika och eventuellt pressad vitlök. Lägg fiskfiléerna i botten på en smord, ugnssäker form. Häll över tomatröran och strö över lite ost. Sjud i ugnen ca 20 minuter.

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med potatisstöt eller gaffel. Späd med mjölken och arbeta moset så att det blir luftigt. Smaksätt med matfett och lite salt. Hacka persiljan och tillsätt i moset och rör runt.

Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera fiskgratängen med potatismos och gröna bönor.

Fredag

Vegetariska tacos med guacamole

tacomiddag

4 portioner

  • ½ röd lök
  • 400 g vegetarisk färs
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 1–2 msk tomatpuré
  • 0,5–1 tsk chilipulver
  • 0,5–1 msk spiskummin
  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • Pressad citron efter smak
  • 2–3 tomater
  • 1 paprika
  • 1 salladshuvud
  • 1 förpackning mjuka tortillabröd
  • 1 förpackning majs (340 g)
  • 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 1–2 dl gräddfil
  • Tacosås

Gör så här: Hacka löken. Stek lök i oljan i en stekpanna tillsammans med
färsen. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och spiskummin. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 15– 20 minuter. Smaka av med lite salt.

Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur och mosa avokadoköttet. Pressa ner
vitlöksklyftan och smaka av med lite pressad citronsaft och eventuellt lite salt.

Förbered grönsakerna genom att hacka tomater och paprika. Dela salladshuvudet i bitar. Värm tortillabrödet enligt anvisningen på förpackningen.

Fyll brödet med färs, grönsaker, majs, ost, guacamole, gräddfil och tacosås. 

Senast uppdaterad: 2024-03-28 15:54