Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mellanmål

Mellanmål kan behövas om det går lång tid mellan huvudmåltiderna eller om du rör mycket på dig. För dig som oftast har en stillasittande vardag räcker det med ett litet mellanmål, exempelvis en frukt. Om du istället rör mycket på dig kan ett större mellanmål behövas, exempelvis en smörgås och ett glas mjölk. Ett bra mellanmål bidrar också med näringsämnen du behöver.

Ät-klara mellanmål från butik

  • Frukt
  • Knäckebröd-sandwich
  • Oliver på påse
  • Portionsförpackad kvarg utan tillsatt socker
  • Portionsförpackad cottage cheese med frukt
  • Portionsförpackad cottage cheese med nötter och bär
  • Portionsförpackad grekisk yoghurt med müslitopp
  • Portionsförpackad naturell yoghurt med müslitopp
  • Portionsförpackad yoghurtkvarg vanilj med müslitopp
  • Portionsförpackad smoothie-bowl
  • Rawfood bar
  • Portionsförpackade nötter och torkad frukt

    Tips! Ett litet mellanmål kan innehålla ca 30-100 kcal, ett större cirka 100-250 kcal.

Avokadohalva med eller utan topping

Dela en avokado, ta ut kärnan och servera den naturell som den är. Eller gröp ur avokadohalvan och skär den i tärningar och blanda med lite keso, skinka och äpplebitar alternativt några bitar fryst mango. Lägg tillbaka kesoröran i avokadohalvan och servera med sked.

Blåbärsgröt

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 dl blåbär och hallon (importerade frysta hallon kokas 1 minut)
  • Eventuellt en nypa salt

Gör så här: Blanda havregryn, vatten, bär och en gnutta salt i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme i cirka tre minuter. Servera med mjölk.

Fil eller yoghurt med müsli

  •  1-2 dl naturell fil eller yoghurt, nyckelhålsmärkt
  • ½-1 dl müsli. Välj gärna nyckelhålsmärkt eller gör er egen rostade müsli, se recept nedan.

Frukt och bär

½-1 frukt eller en skål bär är ett bra mellanmål som passar bra när du och ditt barn inte behöver så stort mellanmål.

Frukt- och nötbollar (raw-foodbollar)

Cirka 15 st

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl cashewnötter
  • 8 st dadlar, urkärnade
  • 1 msk kakao
  • 1,5 msk rapsolja
  • 1 dl kokos eller hackade nötter att rulla dom i

Gör så här: Mixa nötterna tills de blir som ett grovt mjöl. Tillsätt de urkärnade dadlarna, kakaon och oljan och fortsätt mixa tills det blir som en jämn smet.

Rulla till små bollar och vänd i kokos, hackade nötter eller kakao. Ställ i kylen i 30 minuter. Klart!

Grillad smörgås med makrill

  • Två skivor fullkornsbröd
  • 1/2 burk makrillfilé i tomatsås
  • Lite hackad lök
  • 2 skivor hårdost

Gör så här: Bred ut makrillen på en av skivorna bröd. Toppa med lite hackad lök och osten. Lägg på den andra skivan bröd och grilla i smörgåsgrill eller ugn. Servera gärna med ett glas mjölk.

Grönsaksstavar

Glasburkar med stavar av paprika, gurka och morot.
Fotograf: Maria Tebrivaeva

Skär exempelvis morötter, paprika, rättika och gurka i stavar. De håller sin spänst om ni förvarar dem i en plastpåse eller i burk. I kylen kan de förvaras i en skål med lite vatten.

OBS! Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Keso och frukt

En tallrik med keso  och frukt
Fotograf: Dracat, Pixaby
  • 1-2 dl keso
  • ½-1 frukt exempelvis äpple, päron eller kiwi

Gör så här: Skär frukter i mindre bitar. Blanda med keso i en liten skål. Pudra över lite kanel om du så önskar. Toppa eventuellt med lite hackade nötter, mandel eller solrosfrön.

Nötter, torkad frukt och frön

Gör er egen frukt- och nötmix. Blanda till exempel 5 st hackade sötmandlar eller hasselnötter med en torkad aprikos eller dadel. OBS! Undvik hela eller stora bitar av nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Omelett - snabbt och lätt!

En omelett
Fotograf: Pixabay
4 portioner.
  • 6-8 ägg
  • 1 msk vatten per ägg
  • 1/2 tsk salt med jod
  • Vitpeppar
  • 1 msk rapsolja

Blanda ägg, vatten och kryddor lätt. Fräs omeletten i oljan på medeltemperatur tills äggstanningen stannat. Servera med bröd och grönsaker vid sidan om. Avsluta gärna med en frukt.

För en matigare omelett, fräs först på medeltemperatur i lite olja:

  • 1 hackad vitlöksklyfta eller ½ gul hackad lök
  • 1 centimeter färsk hackad eller riven ingefära
  • 1 morot (skala ner ”morotslockar” direkt i pannan)
  • 2 kokta potatisar i bitar

Slå över omeletten. Lägg  skivad tomat, oliver och 2 msk riven ost på omeletten medan den steks klar.

Pannkakor

Goda pannkakor

Blanda samman 4 ägg, 6 dl mjölk, 2 dl havregryn, 2 dl grahamsmjöl och en nypa salt och låt stå och svälla cirka 10 minuter. Stek på medeltemperatur i lite flytande margarin. Kom ihåg att röra om i smeten mellan varje pannkaka.

Till servering:
Cottage cheese blandad med färsk frukt eller bär (färska eller frysta).

Smoothie

Mixa yoghurt med bär eller frukt. Välj frukt och bär efter tycke och smak.

  • ½ banan
  • 1 dl bär, färska eller frysta (importerade frysta hallon kokas 1 minut)
  • 1 dl naturell lättyoghurt
  • 1 dl lättmjölk

Mixa ihop bär, banan yoghurt och mjölk. Servera omgående. För en matigare smoothie kan någon matsked havregryn  eller solrosfrön mixas med.

Smörgås

En smörgås kan vara ett utmärkt mellanmål. Välj ett bröd som är bakat på fullkornsmjöl till exempel knäckebröd eller rågbröd. Använd ett gott och mättande pålägg till exempel kokt ägg, makrill, leverpastej, skinka, kalkon, avokado, keso, hummus och någon grönsak till exempel paprika, krasse, böngroddar eller tomat.

Välj gärna nyckelhålsmärkt bröd, matfett och pålägg.

För ett mellanmål räcker det för de flesta med en smörgås.

För fler förslag på pålägg se här.

Torkade äppleringar

Om du har du kommit över äpplen till bra pris eller har egna, kan du torka några och njuta av dem hela året. Äppelringar till mellanmålet är lätta att ta med i väskan. De är också goda som smaksättning i din müsli eller havregrynsgröt.

Äpplen går att torka luftigt i rumstemperatur, i varmluftsugn eller i torkmaskin. Så här kan du torka äpplen i varmluftsugn:

  • cirka 4-6 äpplen (för två ugnsplåtar)
  • malen kanel, kardemumma eller ingefära för eventuell smaksättning

Skölj äpplena och skiva dem tunt i mandolin eller för hand. Om du har en äppelsvarv kommer äpplena att skivas, skalas och kärnas ur på en och samma gång. Sprid ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Smaksätt eventuellt genom att pudra malen kanel, kardemumma eller ingefära över.

Värm ugnen till cirka 75°C. Sätt in båda plåtarna samtidigt och aktivera varmluftsfunktionen. Sätt ugnsluckan på glänt med en slev som tål ugnsvärmen. Torka äppelringarna i cirka 4-8 timmar beroende på tjockleken på skivorna. Låt äpplena svalna helt och förvara dem i tätslutande burk.

Ugnspannkaka

  • 2 ½ dl vetemjöl (byt gärna ut 1 dl av mjölet till havregryn eller bovetemjöl)
  • 6 dl mjölk
  • 3-4 ägg
  • ½ tsk salt med jod
  • 2–3 msk rapsolja eller flytande margarin

Sätt ugnen på 225°C. Vispa ut mjöl och gryn i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet och tillsätt matfettet. Häll smeten i en långpanna och grädda 20–25 minuter.

Senast uppdaterad: 2024-04-05 10:51