Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 2

Den här veckan har en bra mix av rotfrukter, fisk och skaldjur, kyckling och kött. Räkor, musslor och kräftstjärtar är riktigt bra källor till jod och selen.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

Måndag 

Smakrik fisksoppa med räkor eller musslor

En oreange fisksoppa i en vit djup tallrik toppad med räkor
Fotograf: Lena Koller, Johner

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 morötter
  • 1 äpple
  • 2 tsk färsk ingefära
  • 1 msk flytande margarin eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 4-5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 förpackning (3 dl) gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 msk persilja
  • 225 g räkor eller musslor
  • 400 g vit fisk, till exempel sejfilé
  • Surdegsbröd

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök samt riv morötter och ingefära. Skala och tärna äpplet. Fräs lök, vitlök, morot, ingefära och äpple i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpuré. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda i 5 minuter.

Vispa ut mjölet i gräddmjölken och häll i soppan under omrörning. Sjud i
ytterligare 3 minuter.

Skär fisken i bitar. Lägg ner den och tag grytan från värmen. Låt stå med lock
5–10 minuter tills fisken är färdig. Lägg ner räkor eller musslor och låt allt bli
varmt. Strö över persiljan före servering.

Servera soppan tillsammans med surdegsbrödet.

Tisdag

Kycklingfilé i tomatsås

4 portioner

  • 4 portioner fullkornspasta
  • 400 g kycklingfilé
  • 300g haricots verts

Sås:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 ½ msk maizenamjöl
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1 dl svarta oliver
  • 8 soltorkade tomater
  • 1 tsk sojasås
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • Några droppar tabasco

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Pressa vitlöksklyftan. Värm upp oljan på medelvärme i en gryta och fräs vitlöksklyftan i 1 minut, den ska ej få färg. Rör sedan i maizenan och tillsätt därefter övriga ingredienser. Koka upp såsen och smaka av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i såsen. Koka tills dess att kycklingen är genomkokt.

Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera kycklingsåsen tillsammans med pasta och haricot verts.

Onsdag

Lax i ugn med pestotäcke

4 portioner

  • 400 – 500 g lax
  • ½ dl pesto
  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 dl mjölk
  • ½ tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 g ärtor, frysta

Gör så här: Sätt ugnen på 175° C. Lägg fisken på ett ugnsfast fat. Fördela peston över. Tillaga i ugnen 15-20 minuter.

Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuk i 10-15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Rör ner mjölken. Smaksätt med salt och peppar.

Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från plattan. Låt stå 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera laxen tillsammans med potatismos och gröna ärtor.

Torsdag

Köttfärssås

4 portioner

  • 4 portioner fullkornspasta
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 500 g nötfärs
  • 1–2 krm svartpeppar
  • ½ tsk salt med jod
  • 1 tsk oregano eller timjan
  • 1–2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 250 g broccoli, i små buketter


Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och finhacka morötter, lök och vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medeltemperatur i cirka 2 minuter. Blanda ner färsen och stek under omrörning i cirka 5 minuter. Tillsätt peppar, salt, oregano eller timjan och tomatpuré. Häll på krossade tomater samt vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt köttfärssåsen koka på lägre värme i cirka 15 minuter.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera Köttfärssåsen tillsammans med fullkornspasta och kokt broccoli.

Fredag

Rotfruktslasagne

4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 msk rapsolja
  • 1 förpackning krossade tomater (cirka 400 g)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1/2 tsk salt med jod
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk naturell keso (250 g)
  • 2 dl mjölk
  • 8-10 lasagneplattor
  • 2 dl riven ost (17% fetthalt)
  • 3-4 tomater

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala morötter, palsternacka och rotselleri och skär i tärningar eller riv grovt. Fräs lök och rotsaker i olja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, vatten, oregano, basilika, salt och peppar. Låt koka cirka 5 minuter.

Blanda keso och mjölk. Smörj en ugnssäker form. Varva halva
mängden av rotfruktssås, lasagneplattor, keso-mjölkblandningen och ost
i två omgångar. Avsluta med riven ost överst. Grädda mitt i ugnen i 225°C, cirka 30 minuter.

Tärna tomaterna.

Servera rotfruktslasagnen tillsammans med de tärnade tomaterna.

Senast uppdaterad: 2024-03-28 15:41