Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gröna tips

Inspiration

  • Skiva grönsaker eller frukt och lägg på smörgåsen.
  • Lägg frukt eller bär i fil, yoghurt eller på gröt eller mixa i smoothie till frukost eller mellanmål.
  • Skicka med frukt till skolan. I förskolan får barnet ofta frukt i samband med fruktstund. 
  • Till lite större barn och vuxna, servera gärna stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter medan du lagar maten. Även perfekt som fredagsmys!
  • Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.
  • Lägg grönsaker, rotfrukter och baljväxter i maten. Till exempel linser, bönor, rivna morötter eller vitkål i köttfärssås, tacofärs, i pannbiffar eller grytor.
  • Servera frukt som efterrätt och mellanmål. Mindre barn tycker ofta det är roligt med ”båtar” av äpplen och päron eller bananpengar som också är lättare att äta. Fruktsallad eller fruktspett är ett uppskattat mellanmål eller efterrätt. 
  • Servera grönsaksbuffé. Ställ fram skålar med olika grönsaker, frukt och bär och låt sedan barnet själv lägga upp på tallriken vad det vill ha. 
  • Ha en eller flera vegetariska måltider i veckan.
  • Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Grönsaksspett

Färska grönsaker är goda att grilla, antingen ute på grillen eller i ugnen. Dessutom roligt för barnen att få göra sitt eget spett med grönsaker. Några förslag på härliga grönsaker att trä på spett:

  • Körsbärstomater
  • Paprika i bitar, färsk majskolv i bitar
  • Squash
  • Färsk lök
  • Broccoli

Spetten är goda att servera till stekt eller grillad lax eller kyckling med bulgur, ris eller potatis.                     

                      

Enkel pizzasallad

4 portioner

  • 1/2 vitkålshuvud
  • 1 dl inlagd paprika eller ½ röd färsk, paprika

Dressing:

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt med jod

Gör så här: Strimla vitkålen tunt med kniv, matberedare eller osthyvel. Blanda ihop dressingen och häll över vitkålssalladen. Låt stå i kylskåp innan servering, gärna ½ - 1 dygn och minst 2 timmar.

Grönsaksstavar och dipp

Små glasburkar med paprika, gurka och morot.
Fotograf: Maria Tebrivaeva

Gör så här: Skär stavar av valfria grönsaker; till exempel morötter, gurka, paprika, rädisor, paprika, blomkål och broccoli.

Tänk på att anpassa storlek och konsistens på frukt och grönsaksbitar till små barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

Dipp: blanda 2 dl lättfil eller yoghurt med lite chilisås. Smaksätt eventuellt med lite peppar.

Haricots verts i ugnen (Haricots verts pommes frites)

Ingredienser

  • 500 gram haricots verts (gröna bönor)
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • ½ tsk salt

Gör så här: Sätt ugnen på 225⁰C. Lägg de frysta bönorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Häll över olja och salt och länd runt bönorna så att allt blandas. Rosta bönorna mitt i ugnen i 20-25 minuter till dess att de fått lite färg och är krispiga.

 

Hummus

En skål med hummus
Fotograf: Mirsa, Pixaby

Ingredienser:

  • 1 förpackning kikärter, färdigkokta (cirka 400 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • Eventuellt 0,5 dl vatten
  • 1 krm paprikapulver eller kajennpeppar
  • Cirka 1 msk hackad persilja

Gör så här: Skölj av kikärterna i vatten. Sätt på matberedaren och släpp ner vitlöken. Lägg i kikärterna och därefter spiskummin, citronsaft, persilja, olja och salt. Mixa till slät konsistens. Tillsätt eventuellt lite vatten om röran är för tjock. Lägg upp röran i en skål och strö över lite paprikapulver eller kajennpeppar. Jättegott både som pålägg, tillbehör till maten och som grönsaksdipp!

Klassisk vitkålssallad – med lång hållbarhet

 Ingredienser: 

  • 3 liter finstrimlad vitkål
  • 2-4 dl grovt riven morot
  • 1 paprika eller 1 äpple
  • 1/2 strimlad purjolök

Dressing:

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl vatten
  • Eventuellt lite socker
  • Kryddor t ex svartpeppar, lite salt med jod, vitlök, örtkryddor

Gör så här: Riv grönsakerna och lägg dem i en stor skål. Koka upp dressing under omrörning. Slå den heta dressingen över grönsakerna och blanda. Låt stå en stund och dra. Klart att servera. Håller minst en vecka i kylskåp.

Klimatsmart guacamole på gröna ärtor

Ingredienser:

  • 3 dl frysta gröna ärtor, tinade
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2-1 färsk chili (kan uteslutas)
  • ½ lime, saften
  • Salt, peppar

Gör så här: Tina ärtorna. Mixa samman ärtor, olja, vitlök och chili med en stavmixer eller blender. Tillsätt limesaften och rör om. Smaksätt eventuellt med peppar och salt. Gott till tacos och burgare!

Ugnsbakade rotsaker

4 portioner

  • 1 röd lök och/eller ½ purjolök
  • 2 små eller en större palsternacka
  • ½ kålrot
  • 4 morötter
  • ½ msk rapsolja
  • ½ tsk salt med jod

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär löken i klyftor eller purjolöken i bitar. Skala och skär rotsakerna i rejäla bitar. Lägg allt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Droppa över lite olja. Baka i ugnen i 20-30 min.

Vitkålssallad med apelsin och russin

  • 1/2 vitkålshuvud
  • 2-3 apelsiner
  • 1 dl russin

Gör så här: Strimla vitkålen eller riv den grovt. Skala och hacka apelsinerna i tärningar. Blanda vitkålen, apelsinbitar och russin i en skål.

Senast uppdaterad: 2024-04-03 11:57