Dialogmöte 13 maj 2024

Den 13 maj hölls årets första dialogmöte mellan överenskommelsens styrgrupp och civilsamhällesorganisationer i Västra Götaland på Centralhuset i Göteborg. 45 av de dryga 120 organisationer som skrivit under överenskommelsen var på plats. Tema för dagen var hur vi ska utveckla samverkan ytterligare och vad i den nya planen för samverkan som bör prioriteras under 2024 och framåt. Mötet fick även besök av Regionstyrelsens ordförande Helen Eliasson.

Dialogens resultat visade på att civilsamhällets organisationer önskar veta mer om hur VGRs organisation fungerar, tjänstepersoners mandat och vilka vägar som finns för att nå in i regionen. VGR behöver kontinuerligt fylla på kunskap till såväl tjänstepersoner som politiker med mer kunskap om civilsamhället roll och möjligheter. RÖS-gruppen kommer att rikta dessa kunskapshöjande insatser både delregionalt som regionalt och vända sig till politiker inom VGR, tjänstepersoner inom VGR och civilsamhällets funktionärer, både anställda och förtroendevalda.
Civilsamhällets organisationer kan i sin tur verka för kunskaphöjning tex genom att via studieförbund driva folkbildning kring det civila samhällets förutsättningar och på så sätt lyfta möjligheterna med samverkan med offentlig sektor.

Kunskapen om att det finns en överenskommelse lyftes som central liksom att informationen om överenskommelsen tillgängliggörs via hemsida och andra kommunikationskanaler. Här har ett arbete redan påbörjats vad gäller förbättringar på hemsidan och arbetet med att synliggöra underskrivare fortsätter under hösten via överenskommelsens facebook.

RÖS-gruppen fick medskick som pekade på vikten av att tydliggöra syfte med dialogmötena. RÖS-gruppen behöver också bli tydligare med sin roll och mandat liksom hur dialogmötets utfall skapar en reell möjlighet till inflytande över politiska vägval och beslut. Tydlighet kring graden av delaktighet som civilsamhälleaktörer kan förväntas ha är viktig inte bara i överenskommelsens dialogmöten utan i alla dialoger där civilsamhälle och region möts. RÖS-gruppen behöver återkoppla vägarna för hur frågor tas vidare in i regionen utifrån RÖS uppdrag och VGRs ansvarsområden, samt i vilka fall frågor hänvisas vidare till andra nämnder eller inte kan tas om hand.

Behov av verkstad lyftes, där det av flera ansågs att det lätt stannar vid prat. Det lyftes en önskan om att dialogen med VGR framåt kan fokusera mer på gemensamma samhällsutmaningar och ge utrymme att i tidigt skede tänka kring insatser tillsammans utifrån våra olika styrkeområden.

En viktig signal kom från några representanter som företräder civilsamhällesorganisationer med verksamhet inom hälso- och sjukvård, där de upplever att jämbördigheten i dialogen försämrats i och med ny politisk organisation. Brukarorganisationer och andra intresseorganisationer med länsövergripande arbete saknar en regional samtalspart i och med att dialogansvaret nu ligger på fem delregionala nämnder. Det efterfrågades också ett eget dialogforum specifikt för hälso- och sjukvårdsfrågor. RÖS-gruppen kommer att lyfta dessa inspel vid de möten som planeras med samtliga delregionala nämnder under hösten 2024.

Som svar på en förfrågan om hur VGR tagit vidare de satsningar kring IOP som samverkansform som flaggades upp för på dialogmötet i december 2023 har det under maj månad hållits utbildningar för VGRs tjänstepersoner i IOP men även i reserverad upphandling för VGRs inköpare och jurister. Under hösten/vintern 2024 kommer de regionala riktlinjerna för IOP uppdateras i dialog med civilsamhället via överenskommeslens försorg. Ytterligare en IOP- utbildning kommer sedan att ges för VGRs tjänstepersoner under hösten. RÖS-gruppen planerar för delregionala IOP seminarier under 2024/2025 i samver kan med de fyra delregionala plattformarna för social ekonomi.

Se även länken nedan för de pågående IOP-samverkansavtalen med VGR: Västra Götalandsregionens överenskommelser med den idéburna sektorn - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Se den fullständiga dokumentation från dagen här.

Höstens dialogmöte hålls redan den 18 september, centralt i Göteborg. Då välkomnas alla underskrivare på lunch kl 12.00. Därefter följer samtal från 13.00 fram till ca 15.30 då vi avslutar med fika-mingel och uppmärksammar av att överenskommelsen fyller 10 år. (2014-2024).
Detta tillfälle kommer att ha fokus kunskapsökning och bland annat ska resultatet av civilsamhälleskatläggning över Västra Götaland presenteras. Vi kommer även ge en återkopling kring hur arbete fortlöper i enligt med vår samverkansplan och hur inspelen i våren dialog tagits vidare. Vi återkommer med agenda och mer information om lokal etc i mitten av augusti.

Till dess följ gärna oss på Facebook där du även hittar en sommarhälsning till alla er underskrivare!

Det går även bra att kontakta styrgruppen, såväl civilsamhällesrepresentanterna som regionpolitikerna liksom ansvarig tjänsteperson och processledare för det civila samhället! Kontaktuppgifter finner ni här