För dig som chef

Kompetensrådet för psykologer ansvarar för PTP-programmet inom Västra Götalandsregionen. Här finns information för dig som är chef och vill veta mer om PTP-programmet. Vid två tillfällen per år finns möjlighet att lämna intresseanmälan för tilldelning av delfinansierade PTP-tjänster. För vårterminen lämnas intresseanmälan i september och för höstterminen i mars. 

PTP-tjänstgöring i VGR

Efter fem års studier på universitet ska examinerade psykologer, för att få sin legitimation, tjänstgöra ett år som psykolog under handledning av erfaren psykolog. Detta benämns PTP, vilket betyder Praktisk Tjänstgöring för Psykologer. Under PTP-året är det meningen att PTP-psykologen ska påbörja utvecklingen mot en professionell identitet och tillämpa de kunskaper psykologutbildningen givit. Psykologarbetet på arbetsplatsen, det dagliga samarbete med kollegor och medarbetare jämte regelbunden handledning är det som ska vara fokus under PTP-året.

PTP-psykologen tjänstgör under eget yrkesansvar. PTP-psykologens tjänstgöring består i att, under handledning, delta i och bedriva kliniskt psykologarbete på den enhet där man är anställd. En del av tiden ska ägnas åt mer övergripande psykologuppgifter. Tjänstgöringen ska fullgöras på minst halvtid under en period som motsvarar ett års heltidstjänstgöring. Tjänstgöringen på en och samma arbetsplats ska motsvara minst fyra månaders heltidstjänstgöring.

PTP-programmet hålls samman av regional studierektorsfunktion. Studierektorerna är en stödfunktion till chefer, handledare och PTP-psykologer. I regionen har vi gemensamma kvalitetskriterier för PTP. De regionala studierektorerna bjuder in chefer och handledare till introduktions- och utbildningsdagar. Alla PTP-psykologer (anställda av VGR) är välkomna att delta i det gemensamma övergripande PTP-programmet bestående av en studiedag per månad. Primärvårdens PTP-psykologer hålls samman av verksamhetsnära studierektor.

Varje verksamhet är ansvarig för sin egen kompetensförsörjning. PTP kan anställas på psykologvikariat, fasta tjänster och projektanställningar. I Västra Götalandsregionen finns sedan 2001 HR-strategisk satsning i form av ett projekt utifrån behovet av långsiktig rekrytering av psykologer. Satsningen innebär en central delfinansiering av omkring 40 PTP-tjänster per år. De centrala medlen fördelas av Kompetensrådet utifrån intresseanmälningar från verksamheterna.

PTP-tjänstgöring Primärvård


Intresseanmälan för delfinansierade PTP-tjänster

Vid två tillfällen per år kan enheter inom VGR ansöka till Kompetensrådet för psykologer om att tilldelas centralt delfinansierade PTP-tjänster. På höstterminen har enheterna möjlighet att anställa forskar-PTP. Intresseanmälan för att ta emot forskar-PTP görs på vårterminen.

Intresseanmälan för delfinansierad PTP HT24 är stängd. 

  • Intresseanmälan kan lämnas två gånger per år. För vårterminen är sista ansökningsdag i september, för höstterminen i februari.
  • För PTP på vårdcentral, kontakta studierektor PTP Vårdcentral carl.anton.waltersson@vgregion.se  för mer information och för att lämna intresseanmälan.

Fördelningen görs av Kompetensrådet för psykologer, där det sitter en representant för respektive förvaltning. 

För information gällande PTP HT24

Intresseanmälan för delfinansierade PTP-tjänster HT24 kommer att vara öppen under februari 2024.

  • Intresseanmälan görs under februari. 
  • Hösten 2024 kan enheten även ansöka om forskar-PTP, det görs i samma intresseanmälan
  • Enheten får information om tilldelning i april.
  • Rutiner för annonsering skickas ut i april.
  • PTP-tjänsterna annonseras vanligtvis i tre veckor
  • PTP-period – september 2024 till augusti 2025.

För information gällande PTP VT25

Intresseanmälan för delfinansierade PTP-tjänster VT24 kommer att öppna under september 2024.

  • Intresseanmälan senast 30 september.
  • Enheten får information om tilldelning i oktober 2024.
  • Rutiner för annonsering skickas ut i oktober 2024.
  • PTP-tjänsterna annonseras under perioden oktober/november
  • PTP-period – februari/mars 2025 till januari/februari 2026.

Kvalitetskriterier