Egen design och smarta lösningar från Sötåsens UF-företagare

Sofia Alvelod, Elin Östermyr och Lina söderlund, elever på Naturbruksskolan Sötåsen, tillverkar och säljer ljusstakar gjorda av betong.

Egenmålade tavlor, hemmasydda påsar för hundgodis, ljusstakar gjorda av betong och egendesignade bildekaler. Det var några av de produkter som eleverna från Sötåsen visade upp på UF-mässan i Skövde under torsdagen och fredagen. Sedan hösten har de arbetat fram sina produktidéer och nu var det dags att visa upp resultatet.

En av eleverna som ställde ut på mässan var Maria Edvardsson, som tillverkar bildekaler både utifrån egen design och efter kundernas önskemål.

- Det svåraste var att hitta en bra produktidé, men när jag väl kom på vad jag ville göra så har det mesta gått bra. En kompis till mig har ett eget tryckeri, så jag frågade honom om jag fick tillverka mina dekaler där. Det fick jag, så då var det bara att sätta igång, säger Maria, som driver sitt uf-företag själv och därför har fått stå för både affärsplan, produktutveckling och idé på egen hand.

Maria Edvardsson som designat och tillverkat egna bildekaler.

Några andra som också designat sina produkter själva är Andreas
Gustafsson och Alfons Arrhenborg, som gjort egna tavlor målade med sprayfärg.

- Vi ville visa att graffiti faktiskt kan vara konst och inte bara något som skräpar ner. Jag började måla med sprayfärg för ungefär ett år sedan, de andra killarna i företaget har fått öva och lära sig under hösten men det har gått riktigt bra, berättar Alfons.

Men från början var inte tanken att göra tavlor - utan att måla graffiti på baksidan av mobilskal. De insåg dock snart att de behövde göra om sin produkt.

- Först var vår tanke att göra våra målningar på mobilskal, men färgen höll inte på det underlaget så då fick vi tänka om. Då började vi istället göra tavlor. Vi fick helt enkelt testa oss fram till en bra produkt, förklarar Alfons.

Andreas Gustafsson och Alfons Arrhenborg med några av de graffitimålningar som de själva målat.

Inom ramen för UF-företagandet har man mycket frihet att själv utforma sitt företag. Den möjligheten har Alice Lund och Johanna Skarsjö tagit vara på och tagit fram en produkt kopplad till sitt hundintresse. Under hösten och vintern har de designat och sytt tygpåsar att ha hundgodis eller andra hundtillbehör i - en produkt som de själva sett ett behov av.

- Det finns liknande på marknaden men inte riktigt den här modellen, säger Alice.

Alice Lund och Johanna Skarsjö med sina egensydda dogbags.