Hovslagarstudenter till svenska landslaget

hovslageri

Johannes Sandsten och Elias Hasselgren läser sista året på BYS hovslagarskola i Skara. Sedan en vecka tillbaka kan de även titulera sig som deltagare i Svenska lärlingslandslaget för hovslageri. Under samma kvaltävling tog även deras lärare Tobias Nilsson hem en plats i landslaget för yrkesverksamma.

Efter uttagningstävlingarna som hölls i Uppsala den andra februari stod det klart att både Johannes, Elias och Tobias lyckats kvala in till landslagen. Tillsammans med en tidigare BYS-student, som också fått en plats i laget, åker de i september till Stoneleigh i England för att tävla i Världsmästerskapen.

- Det är väldigt roligt att tävla i hovslageri, man lär sig mycket nytt och blir inspirerad och motiverad till att fortsätta utvecklas, berättar Elias.

För att lyckas i tävlingarna behöver man både kunna smida modellskor, få till rätt passform för hästens hovar, verka hoven på rätt sätt och lyckas med sömmar och nitar. Tävlingarna är också ett tillfälle att visa vad man kan och skapa sig ett namn i hovslagarbranschen.

- Tävlingarna är en bra merit att ha inför att börja jobba som hovslagare. Genom att man når upp till kraven för landslaget kan man visa för kunderna att man är duktig på det man gör, säger Johannes.

Även för Hovslagarskolan och BYS ger det en bekräftelse på kvalitativa utbildningar:

- Det ger ju en enorm stolthet att se att vi kan visa upp de kunskaperna som krävs för att få vara en del i landslagen, avslutar Tobias.