Gesällprov på Hovslagarskolan i Skara 

Uppdaterad:
Publicerad:
Tre hovslagarstuderanden visar upp sina stipendier utomhus
Årets stipendiater i avgångsklassen på hovslagarutbildningen: Klas Olsson, Nathalie Varenståhl och Ida Stark.

Från och med i år blev gesällprov ett obligatoriskt moment för alla studeranden som läser på Hovslagarskolan i Skara. Det för att säkerställa att de hovslagare som examineras håller en hög kompetens och kan möta marknadens krav.  

På plats fanns två granskare från Svenska Hovslagareföreningen för att bedöma de tre delproven som ingick i examen. Gesällskoningen innebär att under tre timmar hinna sko en häst inkluderat handsmide. Förutom det ingick spricklagningsprov, samt sjuk- och frakturbeslagprov. För att bli godkänd på gesällprovet måste alla tre delproven vara godkända. 

Gesällprovet är en examen på en högre nivå än vad man är tvungen att ta för att kunna ansöka till Jordbruksverket om att bli godkänd hovslagare. Hovslagarskolan i Skara är i dagsläget den enda hovslagarskola i Sverige med examination på gesällnivå efter den treåriga utbildningen.  

  Det är väldigt inspirerande att se insatserna från de studerande när de jobbar med gesällprovet och kämpar för att bli duktiga hovslagare. Nu önskar vi dem alla lycka till i sitt yrkesutövande, säger Herman Johnsson, rektor. 

Under dagen utdelades stipendier till de studerande. Bästa smidestavla gick till Klas Olsson, sponsrat av DS Hovslageriprodukter AB. Bästa skoning gick till Nathalie Varenståhl, sponsrat av lärarna på hovslagarskolan. Mustad Stipendiet gick till Ida Stark, sponsrat av Mustadfors Bruk. Hovcompagniet sponsrade med stipendiet för bästa affärsplan som gick till Carolina Dahl. 

Om Hovslagarskolan i Skara 
Hovslagarskolan i Skara har anor sedan 1700-talet och är en del av Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Skolan erbjuder utbildning av hög kvalitet som är utvecklad i nära samverkan med näringen.