Europamästerskapen i skog avgörs i Svenljunga

Joakim Andersson och Hugo Anberg kommer representera Naturbruk Svenljunga under EM i Skog.

Den 23-26 maj fylls Svenljunga med ljudet från motorsågar, ett stort mått tävlingsanda och tävlingsdeltagare från hela Europa. Det är nämligen dags att göra upp om vem som är europamästare i skog. EM i skog arrangeras i år för 18:e gången och har tidigare hållits i bland annat Italien, Österrike, Ungern och Schweiz. I år hålls tävlingen för första gången på svensk mark på Naturbruksskolan i Svenljunga.

-        I Europa är det en jättestor tävling. Under förra årets tävlingar som hölls i Ungern deltog 22 länder. Det är roligt att vi får vara värd för tävlingarna första gången de hålls på svensk mark. Vi hoppas på mycket publik, vi har satsat på ett trevligt program med många kringaktiviteter förutom själva tävlingarna, säger Peter Nyman, rektor för Naturbruksskolan Svenljunga.

I Europamästerskapen i skog tävlar elever från skogs- och naturbruksgymnasier från hela Europa. Tävlingen består av två olika delar, ett kunskapsprov och en praktisk del. Under kunskapsprovet testas deltagarna på sina kunskaper kring träd- och djurarter, skogshållning och sjukdomar på skog och mark. Den praktiska delen av tävlingen består av fem olika discipliner, där lagen bland annat tävlar om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla ett träd.

Upplev EM i skog på nära håll
Under fredagen och lördagen tävlar lagen i de praktiska grenarna och under de dagarna är tävlingarna öppna för publik. Förutom att titta på tävlingarna kommer det också hållas föreläsningar, en branschmässa samt aktiviteter för både unga och gamla med koppling till skog.

-        Tävlingarna är ett tillfälle att få en inblick i vad skogsbruk är på ett roligt och underhållande sätt, berättar Andréas Gradén, yrkeslärare på Naturbruksskolan Svenljunga.

Lugnet före stormen
Just nu pågår förberedelserna inför tävlingen för fullt. Eleverna som ska delta i Svenljungas lag tränar på de olika grenarna, personalen planerar tävlingsschemat och alla praktiska detaljer arrangeras. I slutet av maj anländer tävlingsdeltagarna och då ska allt vara på plats. Från Svenljunga är hittills två elever klara för laget, Joakim Andersson och Hugo Anberg, som båda går första året på Naturbruksskolan Svenljunga.

-        Vi kommer att träna mycket på de olika grenarna under våren, det ska bli väldigt roligt att få delta i tävlingen, säger Joakim.