The Lullaby Project

The Lullaby Project för samman gravida kvinnor och nyblivna mammor och pappor med professionella musiker, för att skapa egna vaggvisor att sjunga för sina barn. Ett 40-tal vaggvisor har skrivits 2019–2023. 45 föräldrar har deltagit.

I The Lullaby Project möter gravida och föräldrar till nyfödda, professionella musiker för att tillsammans skriva en personlig vaggvisa till barnet. 

Projektet handlar om anknytning mellan förälder och barn, språkets utveckling hos det lilla barnet och om musikens kraft. Här får deltagaren, som förälder och person, ta plats med sin egen röst och göra egna musikaliska val med guidning av musikerna. Det är också ett fantastiskt sätt att skapa nya vaggvisor och att dela erfarenheter med andra.

Så här går det till

Föräldern skriver ett brev till sitt barn om drömmar och förhoppningar. Ord ur brevet kan skapa vaggvisans text. En melodi tas fram tillsammans med föräldern. Den färdiga visan spelas alltid in för att kunna plockas fram och sjungas.

Föräldrarnas situation har sett olika ut. En mamma och pappa skrev en vaggvisa tillsammans under graviditeten, på distans, via sina paddor. En annan mamma hade fullt upp med sitt första barn och fick tänka till för att komma på något att säga till barnet som var på väg. Till slut tittade hon på magen och sa: "Hej hej!" De orden blev vaggvisans titel och början till en ny konversation. En tredje mamma hade tvillingar som börjat ljuda. Ljuden blev delar av texten i vaggvisan som handlar om att duga som du är. Varje förälder har sin egen ingång och berättelse. 

Professionella musiker guidar

De professionella musikerna, så kallade ”teaching artists”, driver projektet framåt och ger deltagarna möjlighet att hitta nya uttryck för sin berättelse. Musikerna samlar till gemensamma musikstunder. Föräldrar möts och lyssnar på varandras vaggvisor. En offentlig konsert kan genomföras mot slutet av processen. De musiker som medverkat i The Lullaby Project 2019–2023 är: Ingrid Brännström, Sanna Källman, Anna Ottertun, Maria Stellas, Sunniva Brynnel, Avin Omar och Afra Rubino Malmström.

Våra samarbetspartners

The Lullaby Project produceras sedan 2019 av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen i samarbete med Carnegie Halls Weill Music Institute i New York.

Våra samarbetspartners lokalt är familjecentralerna Trädet i Västra Frölunda, Eken i Tanum, Skatten i Munkedal, Sirius i Vänersborg och föreningen Tidigt föräldrastöd på mötesplats Kryddan i Lövgärdet.

Lyssna på vaggvisor

Varje år har Carnegie Hall en jubileumskonsert för The Lullaby Project med utvalda visor från samarbetspartners i flera länder. 2023 valdes visan “Mippi” ut, skriven av Greta Heal som deltagit i projektet på en familjecentral i Vänersborg. Visan tillägnas hennes Folke och framförs av Carnegie Halls musiker som lärt in den på svenska. Konserterna drar en stor publik på plats och en ännu större digitalt då den sänds i olika länder. Här kan du lyssna på jubileumskonserten på Carnegie hall 2023 (27:20 minuter in presenteras den svenska vaggvisan “Mippi”): Lullaby Project Celebration Concert - YouTube

Några av de svenska vaggvisorna går även att hitta på Soundcloud, på ett konto som drivs av Carnegie Hall. Strömma musik från Lullaby Project –  SoundCloud

Vi har också spelat in ett album med de första två föräldragrupperna: “Together med The Lullaby Project Sweden”. Lyssna på Albumet Together med The Lullaby Project Sweden på Spotify...

Mer om albumet "Together" med The Lullaby Project Sweden

På albumet "Together" har nyblivna föräldrar och gravida skapat personliga, vackra, roliga och väldigt olika sorters vaggvisor tillsammans med professionella musiker. Visorna sjungs på svenska, arabiska, somaliska, persiska och dari. Några bygger på traditionella sånger.

Skivan är resultatet av communityprojektet The Lullaby Project 2021–2022. Vi träffade de deltagande föräldrarna genom Familjecentralen “Trädet” i Västra Frölunda och föreningen “Tidigt föräldrastöd” i Lövgärdet. Tillsammans med vokalensemblen Tetra har föräldrarna skapat texter och melodier. Några av dem är baserade på traditionella vaggvisor men omgjorda för att passa deltagarna. På albumet sjunger musikerna refrängen på många av visorna och ibland hela när en förälder har velat det.

Albumet “Together” med The Lullaby Project Sweden spelades in på Studio Epidemin och gavs ut i samarbete med Footprint Records. I samband med skivsläppet hölls en releasekonsert under Göteborgs Kulturkalas i september 2023.

Deltagande föräldrar 
Cecilia Nord med ”Hej, hej”  Cecilia
Joanna-Ilse Maria Kölsch med ”Vaggsång ifrån skogen”
Rahma Kabadhe med ”Dhamoow”
Linda Andersson med ”Nana mina dockor”
Suad Suleman med ”Hedaya”
Ulrika Tuvemark med ”Rävungen”
Mulki Omar med ”Min lilla Sidra”
Yasmina Ould el Kabla & Ayoub El Hati med ”Anta awel malak”
Fredrik och Elin Schiller med ”Mitt hjärta slår för dig”
Maryam med ”Aisha”
Karin Palstam med ”Vaggsång till Matteus”
Laleh Timory med ”Nazila”
Helene Aleros med ”Glöm aldrig”

Medverkande musiker/teaching artists:
Ingrid Brännström: sång, dragspel, percussion, berimbao, keyboard
Sanna Källman: sång, cello, percussion, slagbordun
Anna Ottertun: sång, gitarr, percussion, klockspel
Maria Stellas: sång, percussion, boomwhackers, mungiga
Henrik Cederblom: gitarr, bas, mandolin, gimbri


Helén Smitterberg

Producent musiknoder

Telefonnummer

Emma Johansson

Musikproducent folk, world och roots

Telefonnummer