Kulturkatalogen Väst
Kulturkatalogen Väst är Västra Götalandsregionens utbudskatalog för professionell scenkonst, workshops, projekt, skolbiofilmer och besöksmål. Hela utbudet är riktat till barn och unga, granskat och kvalitetssäkrat och det mesta står professionella frilansande konstnärer och utövare bakom. Här finns också utbud från Regionteater Väst. Dessutom välkända kulturinstitutioner, som GöteborgsOperan och Backa teater, samt en rad museer och andra besöksmål i Västra Götaland.
Genom Kulturkatalogen kan du hitta och boka arrangemang inom kultur, natur och kulturarv till din kommun.
Utbudet är kopplat till det regionala arrangörsstödet, läs mer om det nedan.
Du är också välkommen till Scenkonstdagarna, som är utbudsdagar som vi arrangerar varje vår, läs mer om dem nedan
Läs mer här
Det regionala arrangörsstödet
Alla kommuner i Västra Götaland kan söka det regionala arrangörsstödet för barn och unga. Varje kommun har en reserverad summa baserad på hur många barn och unga mellan 3–19 år som bor i kommunen. De senaste åren har stödet uppgått till runt 11 miljoner kronor.
Stödet kan användas till föreställningar, författarbesök, workshops och kulturpedagogiska projekt, skolbio, resor till natur- och kulturverksamheter i Västra Götaland, entréavgifter, biljetter och/eller guidade visningar på godkända besöksmål.
Läs mer här
Scenkonstdagar barn och unga
Detta är ett årligt återkommande evenemang där vi presenterar ett urval av produktionerna i Kulturkatalogen Väst. Under två fartfyllda och intensiva dagar visar vi smakprov från nya föreställningar.
Scenkonstdagarna går av stapeln på våren, oftast i april. Då är du som bokare och kultursamordnare i kommunen hjärtligt välkommen att se smakprov ur dans, cirkus, teater och musikföreställningar.
Läs mer här
Regionalt utvecklingsstöd – Barn och unga
Behöver din kommun ta ett kliv så att barn får mer inflytande över kulturen? Då kan ni söka det regionala utvecklingsstödet. Det ni vill genomföra ska vara ett utvecklingsarbete för att öka barn och ungas möjlighet till inflytande och påverkan när det kommer till kultur. Och det får inte ha provats tidigare i kommunen. Det finns ungefär 100 000 kr per år att fördela. Alla kommuner i Västra Götaland kan ta del av stödet.
Läs mer här
Stöd och tjänster för dig som jobbar i en kulturskola
Jobbar du inom kulturskolan ska du spana in våra sidor för kulturskolan. Där finns fördjupningsmaterial per ämne och digitala utbildningsmaterial. Missa inte heller Kulturskolepedagogdagen, en årligt återkommande digital fortbildningsdag för kulturskolepedagoger i hela landet.
Ta del av allt innehåll på sidan Kulturskolan
Nätverk för kommunala samordnare för barn och unga
Detta nätverk för till för de kommunala samordnarna i Västra Götalandsregionens 49 kommuner och vi samlas två gånger om året. Nätverksträffarna är till för kompetensutveckling, att utbyta erfarenheter, att få och ge inspiration. Innehållet i träffarna formas efter behov och önskemål från samordnarna och Regionteater Väst via en arbetsgrupp, där deltagandet roterar.
Läs mer här
Filmkunnighetsdagen
Alla barn och unga behöver laddas med de kreativa, kulturella och kritiska kompetenser som filmkunnighet består av. Därför arrangeras Filmkunnighetsdagen, en årlig konferens med inspiration och verktyg kring hur vi på olika sätt kan jobba med unga och rörliga bilder.
Dagen ser olika ut från år till år men återkommande inslag är utblickar med intressanta föreläsare med fokus på vår digitala samtid och filmkunnighet ur flera perspektiv.
På Filmkunnighetsdagen får du kunskap och verktyg som tar dig vidare oavsett om du jobbar i skolan eller om du möter unga inom fritid, vård & omsorg, bibliotek eller kultur.
Läs mer här
Kunskapsbank för barn och ungas delaktighet
Vill du ha verktyg för att göra barn och unga delaktiga, och se till att de får inflytande på riktigt? Här hittar du en omfattande samling metoder, handledningar, länkar, arbetssätt och inspiration.
Läs mer här
Ta fram en barnkulturplan
En Barnkulturplan, eller vilket namn din kommun väljer att kalla den, är ett viktigt steg på vägen för att ge barnen det de har rätt till. Samtidigt får ni möjlighet att planera långsiktigt hur ni vill att kultur för barn och ungdomar i den egna kommunen ska fungera, hur ni ska samarbeta och hur kulturen ska utvecklas.
På nedan webbsida hittar du en handledning för hur du skriver en barnkulturplan i sex steg, exempel på hur andra skrivit, samt andra stöd och tips för ditt skrivande.
Läs mer här
Handledningar och rapporter
Här hittar du konkreta handböcker, metoder och handledningar för hur du kan arbeta med och för barn och unga. Ett axplock av våra publikationer.
Läs mer här
Nätverket UDGA (Ung delaktighet genom arrangörskap)
Vi vill med detta nätverk sprida kunskapen, betydelsen och värdet av ungt arrangörskap som metod för ung delaktighet. Nätverket riktar sig till personer som har unga som målgrupp i sitt arbete, från offentlig kultur- och fritidssektor samt ideell kultursektor. Ambitionen är att stärka varandras arbete genom att dela kunskaper och erfarenheter samt ta del av föreläsningar, panelsamtal och konferenser.
Läs mer här
Fler erbjudanden
Om du jobbar med kultur för barn och unga så kika även på det vi samlat under rubrikerna Jobbar du inom skola och förskola? och Jobbar du inom anpassad skola eller LSS-verksamhet?