Habiliteringens brukarråd 9 december 2024

Närvarande:

Carin Wass Attention
Irma Lindström Autism i Sverige
Gunilla Wallengren DHR
Elaine Johansson FUB
Marica Hall RBU
Kerstin Nilsson Funktionsrätt VGR
Erik Dahlström Unga rörelsehindrade              

Jenny Linder Verksamhetschef Habilitering barn och ungdom
Annika Waser Verksamhetschef Habilitering vuxen

Inbjuden:
Sara Werna Rosengren Verksamhetsutvecklare 

1.   Föregående anteckningar

Inget.

2.   Processmodellen

Verksamhetsutvecklare Sara Werna Rosengren informerar om Habilitering & Hälsas processmodell, se presentation Patientens väg genom Habiliteringen.
Utgår från Socialstyrelsens modell och implementerades i Habilitering & Hälsa 2022. Modellen visar patientens resa i vården.

RBU berättar att medlemmar har påpekat att teambesök runt barn försvinner mer och mer. Verksamhetscheferna svarar att behandlarna gör en bedömning om insatser kan göras samtidigt och att man är två eller flera vid ett besök när det behövs. Det kan vara längre väntetid till en profession än till en annan, därför kan det bli flera besök. Det är också viktigt att det inte är fler behandlare med vid ett besök än vad som behövs så att andra inte får vänta.

Brukarrådsrepresentanterna framför vikten av att berätta varför om patienten inte får tillgång till precis den profession eller den insats man önskar.
Verksamhetscheferna informerar om det frågeformulär som skickas ut innan första besök. Om det framkommer flera problemområden prioriterar patient och behandlare tillsammans vilket man börjar med.  

3.   Omorganisation Göteborg barn och ungdom

Verksamhetschef Jenny Linder informerar om att risk- och konsekvensanalys gjorts både ur medarbetare- och patientperspektiv. En barnkonsekvensanalys har också genomförts.

Verksamhetsutvecklare Sara Werna Rosengren informerar om brukarmedverkan – det blev tyvärr dålig respons på de frågor autism och attention skickade ut till medlemmar om vad patient respektive föräldrar tyckte var viktigt.

I januari kommer frågor att skickas utifrån RN och IF – verksamhetscheferna skickar med brukarorganisationerna att det är viktigt med brukarperspektiv. Barnrättsombuden är med i arbetet. Brukarrepresentanterna trycker på att frågorna som ställs måste formuleras lättläst. Jenny tar med detta.

Jenny informerar om att man har dialog med skyddsombud och tillgänglighetssamordnare ang lokalerna men ännu är inget kontrakt skrivet. Brukarrepresentanter frågar vad tillgänglighetssamordnare har för kompetens när det gäller habiliteringens målgrupper. Man ifrågasätter också varför ingen brukarrådsrepresentant är med i arbetet. Jenny tar med denna fråga.

4.   Tema FN-konventionen, fortsättning

Elaine Johansson, FUB, informerar om beredning för mänskliga rättigheters samråd funktionshinder. Se bilaga 2024-05-27 VGR och Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.pdf

Pratar habiliteringen om universell utformning?
Verksamhetschef Annika Waser informerar om att man pratar om digital tillgänglighet – det som är tillgängligt för habiliteringens målgrupper är tillgängligt för många, samt hälsolitteracitet – man måste förstå och ta till sig, hitta och kunna agera själv.

Jämlik tillgång till information – varför har habiliteringen tagit bort pappersbroschyrer?
Annika informerar om att habiliteringens broschyrer är digitala men går att skriva ut när det behövs. Det är ingen idé att trycka upp information som blir inaktuell. Man har gått ifrån papper i väntrummen av flera skäl, inte minst för att minska smittspridning. Väntrums-TV finns på de alla mottagningar. Brukarrådsrepresentanterna tipsar om att på väntrums-TV:n visa information om habiliteringens målgrupper.

Hur ser personalens fortbildning ut, t ex när det gäller LSS-lagstiftningen?
Annika berättar att det finns ett paket med generell utbildning för alla och dessutom utbildning för varje profession. Man har inte lika mycket tid till utbildning som tidigare men det är viktigt att den utbildning man får är till nytta och att man delar med sig av sina kunskaper till varandra. På vuxenhabiliteringen har man till exempel i år skapat interna korta utbildningstillfällen digitalt.

Brukarrådet överenskommer att följa upp FN-konventionen vid första mötet efter sommaren nästa år.

5.   FINSAM

Carin Wass, Attention, informerar om FINSAM, tidigare Samordningsförbundet.
Bygger på en lag från 2004 om samfinansiering om rehabiliterande insatser, och är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. FINSAM vänder sig till personer 16-66 år och kan erbjuda individuellt utformat stöd på väg till arbetslivet.

Man kan komma in med egenremiss men ska omfattas av psykisk ohälsa, personkrets 1 och ha behov av minst två parter av de som ingår i FINSAM. Beroende på behov kan man remitteras till olika håll. Insatser kan pågå under 6 månader upp till ett år och målet är att man då ska ha fått andra kontakter att fortsätta med.

Läs gärna mer:
Finsam Vuxna-arkiv - Finsam Göteborg
Finsam Unga Vuxna-arkiv - Finsam Göteborg

FINSAM har inget övergripande samarbete med habiliteringen, men Carin anser att här finns potential.

6.   Övriga frågor

Elaine Johansson, FUB, berättar att hon varit inbjuden till Habilitering Hisingen där hon berättat om funktionshinderrörelsen och egna erfarenheter.

7.   Kommande möten

Måndag 20 januari kl 17:00-19:00 digitalt via Teams
Måndag 10 mars kl 17:00-19:00 digitalt via Teams
Måndag 28 april kl 16:30-18:30 IRL på Ekelundsgatan 8, Göteborg
Måndag 2 juni kl 17:00-19:00 digitalt via Teams

Skicka gärna in frågor via kristina.pehrson@vgregion.se

Vid anteckningarna
Kristina Pehrson, chefssekreterare