Västra Götaland dominerade årets SM i mathantverk som hölls i Borås

Publicerad:
Berit och Linnea står vid hylla med mathantverk i Borås
Berit Mattsson och Linnea Qvirist, regionutvecklare inom regional utveckling och området livsmedel och gröna näringar på Eldrimners mathantverksmässa på Åhaga i Borås 17-18 oktober 2023.

Sammanlagt tävlade 200 mathantverksföretag med över 600 produkter i 40 klasser i årets SM i Mathantverk som i år hölls 17-18 oktober på Åhaga i Borås. Många västsvenska företag passade på att delta på hemmaplan och Västra Götaland kammade hem allra flest medaljer i flera olika klasser.

Totalt gick 65 medaljer - 14 guld, 26 silver, 25 brons och 13 utmärkelser som ”bäst i klassen” till Västra Götaland under SM i mathantverk. Samtidigt hölls en mathantverksmässa där producenterna ställde ut och sålde sina produkter till besökarna.

- Vi är väldigt stolta över mathantverket i Västra Götaland som håller så hög klass, säger regionutvecklarna Bert Mattsson och Linnea Qvirist. Bedömningsseminarierna som hålls efter tävlingen ger också deltagarna konstruktiv kritik med viktiga nycklar för att utveckla sina produkter.
- Att tävlingen förlagts till Västra Götaland igen gjorde det enklare för många av länets duktiga producenter att visa upp sig både i tävlingen och som utställare. Lokalproducerat i Väst och Turistrådet Västsverige har gjort en fantastiskt fin insats som medarrangörer.

VGR stödjer utveckling inom livsmedelsområdet

VGR stöttar genom miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) bland annat verksamheterna Lokalproducerat i Väst och Turistrådet Västsverige vars uppdrag att stödja småskaliga livsmedelsproducenter respektive aktörer inom besöksnäring och matturism i Västra Götaland.

VGR:s stöd till livsmedel och gröna näringar innefattar satsningar på kompetensförsörjning och kompetensutveckling till offentliga måltider genom verksamheterna Skolmatsakademin och Måltid Sverige, samt till primärproducenter och livsmedelsförädlande företag i Västra Götaland genom verksamheterna Agroväst, Lokalproducerat i Väst och Livsmedelsacceleratorn.

MRU stöttar även utvecklingen genom projektsatsningar hos akademi och institut i Västra Götaland, som exempelvis Sveriges lantbruksuniversitet, RISE och Chalmers Tekniska Högskola.

Livsmedel och Västra Götalands agenda för omställning till hållbara livsmedelssystem

Linnéa Qvirist

Regionutvecklare - livsmedel och gröna näringar

Telefonnummer