Millennium för kommunerna

Alla de 49 kommunerna i Västra Götaland är med i införandet av Millennium och den länsgemensamma delen informationsutbyte mellan vårdgivare.

De verksamheter i kommunerna som kommer att använda Millennium är:

  • Kommunal primärvård
  • Socialtjänst
  • Elevhälsan
  • Förskolan

Användare i kommunerna innefattar både legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal samt icke legitimerad personal. Detta innebär att det blir enklare att samarbeta och samverka för alla som är involverade när barn, unga, vuxna och äldre behöver stöd, vård och omsorg. Samverkan kommer att kunna ske mellan kommun och region eller privata vårdgivare, men också mellan kommuner och inom en kommuns olika verksamheter.

När alla vårdgivare och andra berörda aktörer har samma uppdaterade information behöver den enskilde inte själv förmedla uppgifterna. Invånarna får helt nya möjligheter att vara delaktiga och det blir också enklare att ha kontakt med vården.

Unikt västsvenskt samarbete 

Satsningen på en gemensam vårdinformationsmiljö är ett unikt samarbete mellan kommunerna, regionen och privata vårdgivare i Västra Götaland. Genom samordningsorganisationen VästKom har kommunerna varit involverade ända från kravställning inför upphandling, där man hade representanter från alla verksamheter med. En viktig del i förberedelserna för att kunna införa det upphandlade systemet Millennium var att anpassa det till svensk hälso- och sjukvård. I designarbetet deltog verksamhetsexperter från kommunerna.

Millennium som stöd för informationsutbyte

Det finns behov av att utbyta information på ett säkert sätt inom fler områden än de som det idag finns it-stöd för. I avtalspaketet om medverkan i det gemensamma vårdinformationssystemet som alla 49 kommuner tecknat (option 1) omfattas bland annat funktioner som ska:  

  • underlätta samverkan mellan olika aktörer 
  • göra det enklare för invånare, patienter och anhöriga att vara delaktiga
  • bidra till att effektivisera och kvalitetssäkra verksamhetsöverskridande processer

Millennium kommer att ersätta systemet Samsa som idag används för informationsutbyte mellan vårdgivare. Övergången från Samsa kommer att ske succesivt allteftersom de fyra etapperna går in i Millennium, vilket innebär att man under en övergångsperiod kommer att behöva använda sig av båda systemen. Utöver att ersätta Samsa så kommer systemet även att erbjuda kommunerna fler funktioner så som rondning, remisshantering och läsbehörighet i patientens journal. Millennium inför ytterligare nya funktioner som gör det enklare att dela information och förbättra vården. Det innebär att vårdpersonal får bättre tillgång och snabbare kan nå viktig vård- och omsorgsdokumentation. Dessutom införs en gemensam läkemedelslista för hela länet.

För den enskilde innebär Millennium att de via 1177 kan få tillgång till sin journal, följa sina vårdplaner, se remisser från kommunerna och därmed vara mer delaktiga i sin vård.

Samverkan mellan elevhälsans medicinska insats och hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Under Regionalt ledarforum FVM i september 2022 presenterades samverkan mellan elevhälsans medicinska insats och hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Se den filmade föreläsningen av Anna Lindelöf, processledare på VästKom och Lars Gelander, barnhälsovårdsöverläkare Regionhälsan.

Kontakt

Ann-Charlotte Nyrén
Huvudprojektledare option 1, VästKom
ann-charlotte.nyren@vastkom.se

Anna Lindelöf
Införandeansvarig elevhälsan och förskolan option 1, VästKom
anna.lindelof@vastkom.se

Tobias Hellström
Införandeansvarig kommunal primärvård och socialtjänst option 1, VästKom
tobias.hellstrom@vastkom.se