Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BT (bastjänstgöring)

Bastjänstgöring (BT) infördes nationellt den 1 juli 2021. I Västra Götalandsregionen (VGR) är BT initialt en visstidsanställning på 12 månader med fokus på klinisk tjänstgöring. I ett första skede har 25 st BT-läkare påbörjat sina tjänster, fördelat på NU-sjukvården, Södra Älvsborgs Sjukhus, Skaraborgs Sjukhus, Sjukhusen i Väster, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt inom primärvården i VGR.

Inom BT ligger fokus på aktuella kompetenskrav, kliniska färdigheter, fördjupning av kunskaper från grundutbildningen samt mängdträning. Enligt målbeskrivningen ST2021 ingår BT i ST och är den inledande delen av ST. Godkänd BT är en förutsättning för fortsatt specialisttjänstgöring. 

BT kommer att vara dynamisk gällande exempelvis antal BT-platser och BT-läkarnas utbildningsbakgrund. I början kommer de flesta BT-läkarna ha gått en legitimationsgrundande europeisk grundutbildning, från och med höstterminen 2027 kommer de första svenskutbildade läkarna göra BT.

Arbetet med BT fortlöper inom regionen samt lokalt.

Övrig information om BT:

  • BT är tydligt målstyrd, det finns 18 stycken delmål
  • BT i VGR har tre obligatoriska placeringar: akut sjukvård, psykiatri samt primärvård
  • BT får innehålla max fyra olika placeringar
  • BT-läkaren ska ha en individuell utbildningsplan
  • BT läkaren ska, precis som ST-läkaren, ha en huvudhandledare samt en handledare per placering
  • BT-läkaren deltar på gemensamma utbildningar och seminarier tillsammans med andra BT-läkare i VGR

BT i Skaraborg

På SkaS arbetar BT-organisationen nära både AT- och ST-organisationen samt primärvården. Vi har en BT-chef, två BT-studierektorer samt en BT-sekreterare.

BT hos oss är just nu fördelat på ca 16v akut sjukvård, 16v primärvård, 12v psykiatri samt möjlighet till 1 valfri vecka. Kursprogram ingår via PLUS-programmet, där man deltar tillsammans med övriga BT-läkare inom regionen med både fysiska och digitala träffar. BT-läkare deltar regelbundet i en reflektionsgrupp som träffas löpande under året.

I första omgången har 6 BT-läkare anställts i Skaraborg. Vi vet ännu inte när nästa ansökningsperiod blir, men tjänsterna kommer att läggas ut på Jobba i VGR.

 

Utbildningsprogram/BT-guide VGR

Klas Fellbrant

BT-chef

Pernilla Olsson

Övergripande BT-studierektor

Mattias Kalén

Övergripande BT-studierektor

Anna Bergsten

Utbildningssekreterare

Senast uppdaterad: 2021-11-29 13:16