Feriepraktik

Varje sommar erbjuder Västra Götalandsregionen sommarjobb (feriepraktik) till gymnasieungdomar boende i regionen. 

Du som sommarjobbar hos oss får en möjlighet att tjäna egna pengar och chansen att prova på ett av våra yrken, utan krav på utbildning eller tidigare erfarenhet. 

Ansökan för sommaren 2024 är nu stängd (1 - 31 mars)

Vem får söka?

För att sommarjobba hos oss behöver du:

 • Ha en pågående gymnasieutbildning (Sommarlov mellan årskurs 1-2 eller 2-3 och inte ta studenten i sommar.)
 • Vara mellan 16-19 år
 • Vara folkbokförd i Västra Götaland
 • Ha ett svenskt person- eller samordningsnummer
 • Förstå och kunna göra dig förstådd på svenska (För att vi ska kunna säkerställa en trygg feriepraktikperiod för dig.)

Var kan du jobba?

Du kan sommarjobba inom dessa områden:

 • Hälso- och sjukvård
 • Kök på vårdavdelning
 • Lokalvård
 • Natur och kultur
 • Service och underhållsarbete
 • Storkök 
 • Tandvård
 • Vaktmästeri och fastighetsdrift
 • Vård psykiatri


Du kan läsa mer om arbetsuppgifter längre ner.

 

Vilka veckor kan du jobba?

VGR erbjuder två jobbperioder om vardera fyra veckor under sommaren. När du ansöker anger du vilken eller vilka perioder du kan jobba, du kan välja båda och på så sätt öka dina chanser till plats. Arbetstiden är dagtid, måndag till fredag och du får arbeta mellan 4-8 timmar per dag i 4 veckor.

Datum kan variera inom våra förvaltningar och du får mer information om du lottas och erbjuds en plats.

 • 17 juni-12 juli (vecka 25-28)
 • 15 juli - 9 augusti (vecka 29-32)

Vad innebär det att jobba hos oss?

Du kommer att jobba med stöd från vår erfarna personal där du har en egen utsedd handledare. Du får möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter och precis som all vår personal förväntas du komma i tid, vara närvarande och delta i det dagliga arbetet. 

Lönen är 100 kronor per timme. Du får lön per arbetad timme och i timlönen ingår semesterersättning. Lönen betalas ut månaden efter du arbetat, dvs lön för arbetad tid i juni betalas ut i juli och så vidare.

Hur och när får du besked?

Platserna lottas för att det ska bli en rättvis fördelning och detta sker efter att ansökningstiden har gått ut 31 mars. Om du blivit lottad en plats kommer du bli kontaktad på telefon eller mejl.

Senast måndag den 6 maj kommer alla sökande få ett besked, oavsett om du fått plats eller inte. Observera att detta sker via mejl på den mejladress du uppgett i ansökan.

Så här går ansökan till

 1. Du söker genom att klicka på länken "ANSÖK FERIEPRAKTIK HÄR". När du klickar på bilden kommer du till ett system som heter Varbi. Där behöver du skapa ett konto och logga in innan du kan göra en ansökan.

 2. Du ska besvara 12 frågor och väljer sedan Kommun, Område och Period där du önskar jobba. Du kan göra upp till 10 olika val och fler val ökar dina chanser till en lottad plats. Alla yrkesområden kan inte erbjudas på alla orter - de platser och perioder som finns att söka ser du när du gör dina val.
     
 3. Ansökningsperioden stänger söndag den 31 mars och efter det sker en lottning av platserna. Du som blir lottad till plats får ett mejl eller telefonsamtal från vår personal. Det är viktigt att du svarar på detta i tid, annars kommer platsen lottas om och gå till en annan sökande.

 4. Senast måndag den 6 maj kommer samtliga sökande få ett besked, oavsett om du lottats till plats eller inte.

Hälso- och sjukvård

Inom hälso- och sjukvård finns det många olika yrken och avdelningar du kan få prova på som till exempel förlossning, fysioterapi, psykiatri och kirurgi på ett sjukhus. Du kan även få plats på en av våra vårdcentraler.

Service och underhåll

Servicearbete är mycket varierande med arbetsuppgifter som till exempel transport av patienter, hantering av gods och stöd vid måltider till vårdavdelningarna. Du kan även få uppgifter som hantering av vårdens artiklar och fylla på förråd.

Natur och kultur i VGR

Inom natur och kultur kan du prova på att arbeta på ett av våra museum. Där kan arbetsuppgifter vara att ta emot besökare som entrévärd, butiksbiträde och övrig skötsel av museet. 

Kök på avd. eller storkök

Du har möjlighet att välja storkök eller kök på vårdavdelning. Under handledning får du förbereda och tillaga måltider till patienter. Exempel på arbetsuppgifter är att hantera portioner, städa och diska.

 

Tandvård på mottagning

Inom tandvården får du en insyn hur det är att arbeta på en mottagning och får hjälpa till med varierande uppgifter. Exempel på detta kan vara att fylla på produkter och administration som till exempel arkivering.

Vaktmästeri - fastighetsdrift

Som vaktmästare eller fastighetsskötare kan du prova på olika typer av markskötsel som till exempel gräsklippning och ogräsrensning. Du kan också få arbeta med underhåll av sjukhuslokaler och andra fastigheter.

Till dig som ska jobba hos oss i sommar

Vid frågor kontakta

Skyddad id

Västra Götalandsregionen ser helst att du registrerar din ansökan via länken och rekryteringssystemet. Om du som sökande av särskilda och speciella skäl inte kan registrera dina uppgifter i ett offentligt system - kontakta oss på e-post.

Respektive förvaltning har en HR-funktion som kan besvara personalfrågor.

Alla förvaltningar och bolag i Västra Götalandsregionen