Om överenskommelsen

Handskakning

Om överenskommelsen

Överenskommelsen togs fram 2014 som en viktig drivkraft för både demokrati och välfärd. Syftet med överenskommelsen är att tillsammans identifiera behov och möjligheter för stärkt samverkan mellan det civila samhället och Västra Götalandsregionen.

Arbetet är långsiktigt och strategiskt och handlar om att förändra villkor och förutsättningar i en riktning som gynnar samverkan. Överenskommelsen hanteras av Regionstyrelsen genom Beredningen för mänskliga rättigheter. Det konkreta arbetet leds av den regionala överenskommelsegruppen – en grupp som består av fem politiker från beredningen för mänskliga rättigheter och fem representanter från det civila samhället. De fem politiska representanterna väljs inom beredningen. De fem representanterna för det civila samhället nomineras och väljs bland de underskrivande organisationerna.

Beslut

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och det civila samhället beslutades 2014. Läs beslutsprotokoll från mötet i Regionfullmäktige från 2014-11-25 

Västra Götalandsregionen (VGR) och drygt 120 organisationer samverkar enligt överenskommelsen med det civila samhället inom verksamhetsområdena regional utveckling, kultur och hälso- och sjukvård.

Överenskommelsen utgår från de sex principerna i den nationella överenskommelsen inom det sociala området som tecknades 2008 mellan regering, idéburna organisationer och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Dessa principer är; dialog, långsiktighet, kvalitet, öppenhet och insyn, självständighet och oberoende samt mångfald.

Principerna har sedan bearbetats genom dialogmöten, konferenser och möten för att se vad de innebär för Västra Götalandsregionen och det civila samhällets organisationer, och hur vi kan arbeta med dem i praktiken. Läs mer om våra principer nedan;

Dialog

Genom att ha dialogbaserade arbetssätt som är byggda på gemensamma viktiga frågeställningar så lyfter vi fokus från ekonomi till processer.


Långsiktighet

Genom att skapa långsiktiga gemensamma strukturer kan vi möjliggöra för företrädare inom den sociala ekonomin att ta en tydligare roll i samhället utefter egna önskemål och förutsättningar. Det civila samhällets organisationer behöver synliggöras i redan etablerade strukturer.


Kvalitet

Offentlig sektor som samhällsstruktur är beroende av all den utveckling som sker i det civila samhället. Det civila samhället borgar för en god livskvalitet i samhället genom sitt lokala engagemang och ger förutsättningar för att regionens invånare utvecklas. Det civila samhället innebär också en kvalitetsaspekt för hållbar utveckling i lokalsamhället, för kulturutveckling och för social hållbarhet.


Öppenhet och insyn

Det ömsesidiga förtroendet mellan Västra Götalandsregionen och det civila samhället bygger på viljan till öppenhet. För en ökad delaktighet behöver språket förenklas och vara enhetlig så att vi får en större förståelse för varandras verksamheter.


Självständighet och oberoende

Det civila samhället är fritt och oberoende. Parter inom det civila samhället formulerar sitt uppdrag i samhället utifrån sin värdegrund och har rättighet att ge uttryck för synpunkter som skiljer sig från samverkande myndighet utan att organisationernas ställning påverkas.


Mångfald

Genom en överenskommelse tar vi ett gemensamt ansvar och välkomnar olika utgångspunkter. Överenskommelsen ska lägga en grund för ökad tolerans, inkludering och bygga på demokratiska värden. Ett stort utbud av aktörer inom de olika verksamhetsområdena ger förutsättningar för lösningar som hjälper till att bryta socialt utanförskap – sitt eget eller någon annans.

Begreppet mångfald betyder i detta sammanhang att det offentligt finansierade välfärdssystemet välkomnar det civila samhället som utförare med olika värdemässiga eller metodiska utgångspunkter. Olikheten är att betrakta som en tillgång när den bygger på demokratiska värden.


Nivåer av samverkan

På principerna följer fyra nivåer kring samverkan eller delaktighet; information – samråd – dialog - partnerskap. Nivåerna ska i överenskommelsen fungera som stöd vid val av aktiviteter och strategier för att bäst nå de gemensamt uppsatta målen.

De fyra nivåerna utgår från den Europeiska koden, riktad till beslutsfattare och den sociala ekonomin, som antogs vid Europarådets INGO konferens 2009, där syftet var att skapa ett effektivt verktyg för ökad medverkan i beslutsprocessen.

Kontakter inom Överenskommelsen

Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga representanter i den regionala överenskommelsegruppen liksom en lista över de organisationer som skrivit under överenskommelsen.