Frihamnsdagarna

Frihamnsdagarna skylat på kajkanten i Frihamnen

Frihamnsdagarna 29-31 augusti 2024 är en demokratisk mötesplats i Göteborg öppen för allmänheten att besöka. Frihamnsdagarna är ett årligen återkommande arrangemang som drivs utan vinstsyfte.

Programmet på Frihamnsdagarna utgörs av samhällsfrågor som lyfts i möten, seminarier, workshopar, labbar, debatter och samtal. Evenemanget ska vara en demokratisk mötesplats där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå.

Frihamnsdagarna 2024

VGR har ingen egen samlad närvaro på Frihamnsdagarna. VGR-politiker eller tjänstepersoner kan vara inbjudna som föreläsare i andras arrangemang.

VGR är medarrangör i nedanstående fem seminarier av:

  • Klimat 2030
  • Lif – de forskande läkemedelsföretagen och AstraZeneca
  • Västtrafik.

Klimat 2030

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Problemen som uppkommer till följd av klimatförändringarna är globala, men lösningarna måste ske lokalt. Den västsvenska industrin har allt att vinna på att gå före i klimatomställningen. Tre seminarier anordnas inom ramen för Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om.

Tiotusentals jobb står på spel med länets gröna industriomställning

Torsdag 29 augusti 13.20 - 14:00, Paviljong Greta

På scen möts västsvenska industrirepresentanter och riksdagsledamöter för att diskutera vad som står på spel om inte eltillförseln ökar i Västra Götaland. Rådet för industriomställning gör, utifrån en rapport från VGR, bedömningen att 10 000 arbetstillfällen riskeras kring år 2030 om inte eltillgången ökar dramatiskt de närmaste åren.

Tiotusentals jobb står på spel med länets gröna industriomställning

Ungas syn på klimatfrågan

Torsdag 29 augusti 15.20- 16.00, Paviljong Greta

Hur många ungdomar idag tycker egentligen att klimatfrågan är viktig? Undersökningar tyder på att klimat- och miljöfrågan i genomsnitt anses mindre viktig av de som går på högstadiet och gymnasiet än för bara några år sedan. Är det verkligen så och hur kan de som trots allt är engagerade i och oroade för klimatfrågan engagera sig? Vilka olika vägar och forum finns det i så fall?

Ungas syn på klimatfrågan

Hur får vi acceptans för transporternas omställning?

Torsdag 29 augusti 16:20–17:00, Paviljong Greta

Vi vet att det behöver bli dyrare att köra fossilbil om klimatställningen ska lyckas. Finns det förslag och politik som kan öka acceptansen för transporternas klimatomställning? Två förslag kommer att presenteras och diskuteras. Det ena gäller en vägskatt för person- och lastbilar som gör det dyrare att köra i stad jämfört med landsbygd. Det andra gäller ett landsbygdsmiljöavtal där åtgärder för lokal service läggs ihop med bättre kollektivtrafik och investeringar till exempelvis cykelbanor.

Hur får vi acceptans för transporternas omställning?

Seminarierna ovan arrangeras Klimat 2030 - Länsstyrelsen Västra Götaland och VGR. 

Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om

Lif – de forskande läkemedelsföretagen och AstraZeneca

Västsvensk life science och global konkurrenskraft

Torsdag 29/8 16:20–17:00 Tältscen Ingrid

Göteborgsregionen är ett av Nordens främsta life science-kluster, men få känner till det. I Västsverige finns cirka 650 företag inom hälsa och läkemedel med mer än 10 000 anställda. Här äger utveckling och produktion av läkemedel rum och här pågår livsviktig forskning som resulterar i en bättre hälso- och sjukvård.

Ändå är den osynlig. Nästan 4 av 10 uppger att de knappt känner till någonting om life science-sektorn i Göteborgsområdet. Det måste förändras. Ju tydligare vi sätter den på kartan, desto mer kan sektorn växa och skapa arbetstillfällen och intäkter till välfärden samtidigt som den förbättrar folkhälsan och främjar hållbar produktion.

Den västsvenska framgången är dessutom en del av en stark nationell life science-scen. Medicinska och farmaceutiska produkter är Sveriges tredje största exportvara, större än basnäringar som skog och stål. Att vi har förstklassiga life science-kluster lockar till sig den internationella läkemedelsbranschens investeringar och får de samhällsekonomiska hjulen att snurra. Men många vill ha en del av kakan. Sverige utmanas på allvar av jättar som Kina och USA inom forskning och innovation.

Hur kan vi öka kännedomen om värdet av life scence-sektorn lokalt och globalt? Och hur tar vi nästa steg för att säkra en plats vid bordet när internationella företag gör nya satsningar?

Västsvensk life science och global konkurrenskraft

Västtrafik

Hållbar mobilitet: Vad vill våra politiker?

Fredag 30 augusti  11:00–11:40 Västtrafik Tältscen Ebbe

Med utgångspunkt i Västtrafiks attitydundersökning Hållplats 2024 frågar vi ledande politiker från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen vilken utveckling de vill se framöver när det gäller hållbart resande och stads- och regionutveckling.

Gör samhället tillräckligt för att omställningen ska ske? Hur gör vi så att invånare i både landsort och stad kan vara med? Vilken roll kan nya mobilitetsslag som mikromobilitet och autonoma fordon spela i framtiden?

Hållplats Frihamnen : Vad vill våra politiker?