Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionvalet 2022

Den 11 september 2022 var det val till regionfullmäktige i Västra Götaland. Valet sker var fjärde år, samtidigt som valet till riksdagen och kommunfullmäktige.

Slutligt resultat för valet till riksdagen 2022

Valresultatet är grunden för vem som kommer att styra Västra Götalandsregionen de kommande fyra åren. Regionvalet handlar om sådant som ofta påverkar dig och din vardag. Bland annat när du får vård på sjukhus, vårdcentraler eller hos folktandvården. Eller när du reser med bussen, spårvagnen eller pendeltåget. Även när du besöker Göteborgs Botaniska trädgård, GöteborgsOperan och flera muséer i Västra Götaland. Det här är områden som Västra Götalandsregionen ansvarar för.

Vid valet röstar du på det parti och de politiker som du tycker ska leda Västra Götalandsregionens arbete. Du kan läsa mer om partierna på deras respektive hemsidor.

Demokraterna
Centerpartiet
Kristdemokraterna
Liberalerna
Miljöpartiet de gröna
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet

Den 25 oktober sammanträder det nya regionfullmäktige för första gången för mandatperioden 2022-2026. Fullmäktige väljer då ordförande samt förste och andre vice ordföranden. Fullmäktige väljer då även regionstyrelse och valberedning med mera.

Regionvalet 2018

Den nuvarande mandatperioden sträcker sig från 1 januari 2019 till 31 december 2022. Koalitionen "Grönblå Samverkan", som består av allianspartierna och miljöpartiet, leder VGR minoritet. Grönblå Samverkan har 68 av 149 mandat i fullmäktige och 7 av 15 platser i regionstyrelsen.

Partier och politiker

Länsstyrelsens valprotokoll efter regionvalet 2018

Information om valet på flera språk

Ett informationsblad med kortfattad information om regionvalet med rubriken "Du kan påverka din vardag – rösta i regionvalet!" finns översatt till 8 olika språk:


Senast uppdaterad: 2022-09-23 10:24